Plastforurensning kveler havet. Den kommer fra overalt og fra oss alle. 7. mai er Norges strandryddedag og en perfekt anledning til å bidra til at havet blir renere.

Ti millioner tonn plast ender opp i havet hvert år. Åtte millioner av disse kommer fra land, mens de resterende stammer fra aktivitet på sjøen. Siden 1950 har omtrent 150 millioner tonn plast havnet i havet. I motsetning til naturlige produkter brytes ikke plast ned i naturen. Den brytes opp. Gradvis kvernes plasten til mindre og mindre biter, helt til vi ikke kan se den, men den forsvinner aldri helt. I havet forstyrrer og ødelegger plasten for liv på alle nivåer i næringskjeden. Fra de minste plankton til de største hvaler. En million sjøfugl og hundre tusen marine pattedyr dør hvert år på grunn av plastforurensning. I havet finner man plast uansett hvor man leter. Fortsetter vi som vi gjør i dag kan det være mer plast enn fisk i havet i 2050.

Plast i havet dreper. Artwork by Oskar. Foto Simen Knudsen

Plast i havet dreper. Artwork by Oskar. Foto Simen Knudsen

Kilder til plastforurensning

Det finnes uendelig mange kilder til plastforurensning, men kort sagt er vi alle en kilde. Plastforurensningen er et resultat av en kultur med høyt og ukritisk plastforbruk. Plastposer, emballasje, drikkeflasker, take-away, bildekk, kunstgressbaner, sminke og tannkrem. Plast er i det meste rundt oss, og da er det kanskje ikke så rart at det er noe svinn som ender opp i naturen, med eller uten vilje.

Som surfer besøker jeg strender og kysten hele året, og hver gang ser jeg plast i en eller annen form. Tau, garn og liner fra fiskeri, drikkeflasker fra England, ballonger fra cruiseskip, havfruetårer fra plastproduksjon, q-tips fra badet, plastleker, snusbokser, handleposer, engangsbestikk, og isopor. Listen er lang og varierende, og viser hvor stor spredning det er i kildene til forurensningen. Det er ingen person, bedrift eller industri som har skyld i dette alene. Vi er alle med på leken.

Det er alltid noe plast på stranden. Foto Mads Schwencke

Det er alltid noe plast å plukke opp på stranden. Foto Mads Schwencke

Strandryddedagen 7. mai

7. mai er Norges og Europas strandryddedag. Da samles folk langs hele kysten til en gedigen dugnad for å få ryddet all søppelet som har drevet i land. I fjor på denne dagen samlet 19.000 strandryddere i Norge 245 tonn avfall, hvor omtrent alt var plast. Det er en rekord som sannsynligvis, heldigvis og dessverre blir slått i 2016.

Løsningene på plastforurensning er å hindre at plast havner i naturen i første omgang, men ettersom vi allerede har ødelagt så mye, må vi også reparere. Strandryddedagen er en dag vi samles, gir en takk til havet og viser verden at vi ønsker rene hav. Alt vi får opp fra bakken hjelper, om det er én eller tusen biter, om det er et fiskegarn eller en havfruetåre. Ingen bidrag er for store, eller for små. Hyggelig er det også.

Surferne på Jæren hadde strandryddedag allerede i april. Foto Guro Aanestad

Surferne på Jæren hadde strandryddedag allerede i april. Foto Guro Aanestad

Sees på stranda!

For å bli med å rydde og mer info og inspirasjon sjekk ut Hold Norge Rent, Nordic Ocean Watch#plukkanopp og #tavaha.