Eventyrer, filmskaper og Infinitum-ambassadør Inge Wegge har kommet ett skritt nærmere drømmen om et hus selvforsynt med energi. Denne uken koblet han seg av strømnettet.

Inge Wegge off grid selvforsynt

Inge Wegge unplugged. Nå er det opp til solcellene og batteriansamlingen å holde liv i familien gjennom vinteren. Foto: Inge Wegge.

Huset vårt i Kabelvåg begynner å bli ferdig. Helt ferdig blir det sikkert aldri, men vi bor i hvert fall her og har det veldig fint. Ting tar tid som selvbygger, og nå nylig har vi gjort noe veldig spennende; vi har kuttet navlestrengen.

Det vil si at den tjukke kabelen med stabil trefasestrøm som gikk fra byggestrømkassa ved naboen er koblet fra. Vi lever nå off grid, altså kun på strøm vi selv produserer. Akkurat nå har vi 2,7 kW solceller og 1,3 tonn gjenbruksbatterier (kjøpt på finn.no). Snart kommer mørketiden, og det er ikke bare rekkeviddeangst på elbilen vi tenker på… Og hvordan skal vi lade den fremover, egentlig?

Inge Wegge off grid selvforsynt

Huset til tobarnsfamilien utenfor Kabelvåg i Lofoten er bygget i miljøvennlige materialer. Målet har hele tiden vært å bli selvforsynt med energi. Foto: Anki Grøthe

Etter 24 timer med egen strøm, røyk den ene inverteren. Det var den som skulle gi oss litt høyere effekt på strømmen et par steder, så vi kunne vaske klær og lage smoothies. Nå er alt koblet på de mindre inverterne og klesvasken får vente til jeg finner en løsning…

Inge Wegge off grid selvforsynt

Så langt nord blir dagene 12 minutter kortere hver dag. Da er det greit med strøm i pærene. Foto: Inge Wegge.

Ellers funker ting! Vi har 400 liter varmtvann fra vedovnen, som også varmer opp en 600 liters tank som brukes til vannbåren varme i gulvene. Jeg steker brød i vedovnen, og må si at maten smaker utrolig godt når den blir stekt der! Tror det har med at temperaturen pleier å være på ca 190 grader. Tidligere lagde jeg alt på 230.

Den gamle, elektriske stekeovnen er på vei ut, så får vi enda bedre plass på kjøkkenet. Får bare dra ut og dumpstre mere mat og fylle hyllene! Vi har LED-lamper i alle rom, og egentlig ikke så mange ting som drar mye strøm. Det som drar mest, er vel kjøleskap, fryser og renseanlegget. Og kanskje dataen jeg skriver dette på?

Les om da vi dro til Svalbard med Inge Wegge.

Inge Wegge off grid selvforsynt

En ovn kan brukes til så mangt. Inge Wegges ovn baker brød, lager vanlig varmtvann og varmer vann som brukes til gulvvarme. Foto: Inge Wegge.

Men mørketiden er på vei, og snart forsvinner sola. Jeg har sendt inn søknad om å sette opp vindmølle, og håper på svar snart, men vi får se. Kommunen skriver: “Kan ikke si noe eksakt om saksbehandlingstiden, da denne typen tiltak ikke tidligere er behandlet av kommunen. Det vil være noen prinsipielle forhold rundt dette som må avklares før den konkrete søknaden behandles.”

Har regnet på det, og jeg tror vi trenger 3 timer med sol hver dag for å gå i null. Nå har vi sol fra 8:52 til 16:38. I morgen er dagen 12 minutter kortere. Det går fort her i nord… Jeg går rundt med en måler og tester alle ting som bruker strøm. Denne bruker 52 watt nå, denne bruker 6 watt og denne er på 8. Sånn går no dagan. Skal sette opp 6 paneler til oppe på fjellet, der er det enda mer sol. 

Inge Wegge off grid selvforsynt interiør

Infinitum-ambassadør Inge Wegge stortrives med å lage sin egen varme og strøm. Bilen hans går på frityrolje som restauranter har kastet i søpla. Foto: Anki Grøthe.

Alt dette virker vel som mye styr, men jeg liker det. Det er eventyr! Da jeg tok et bad i kveld fikk jeg omtrent samme følelse som når jeg kjører bilen min på frityrolje: Dette er min egen varme, det jeg som har laget den. Vi betaler ingenting, og det er ingen store kraftlinjer gjennom naturen som må til for å varme opp dette vannet.

Litt tall om huset:
-4320 W Solceller (2700 W installert hittil)
-2 kW vindmølle (kommer senere)
-4 kW solfangere (ikke installert ennå)
-13 kW vedovn: 10 kW til vann og 3 kW til romvarme
-1000 l varmtvannstanker: 1 på 400 l til forbruksvann og 600 l til lagring/gulvvarme
-3 x 2000 W invertere, pluss 1 på 4800 W (men den ble ødelagt på dag 2)
-5 kW frityroljeagreggat som backup, ikke brukt ennå 🙂

Les mer om huset i nyeste Infinitum Movement-magasin:

Klimavennlig drømmehus