Vi nordmenn er styrtrike. Vi forbruker mest, og er minst miljøvennlige av stort sett alle andre i hele verden. Sånn er det. Dog betyr det ikke at det må fortsette å være sånn.

Men vi har jo flest Tesla’er per innbygger? Og “verdens reneste olje”. Hvis ikke vi pumper den opp fortest mulig vil noen andre gjøre det, noen ordentlig skitne miljøsvin. Right?

Det er det Equinor vil at vi skal tenke.

skjermbilde fra NRK Satiriks om Equinors grønnvasking av norsk oljeindustri

Foto: Skjermbilde hentet fra NRK Satiriks

Equinors grønnvasking

I en kampanje som nettopp dukket opp i Insta-feeden min, for eksempel, jobber Equinor krampaktig med å overbevise meg om at vi må fortsette å utvinne olje fordi blant annet mobiltelefonen min er laget delvis av plast. Trenger jeg å kommentere det?

En gang Statoil, alltid Stat-oil. Vi er en oljestat. Equinor er Norge, og Norge er Equinor. All den rikdommen som har gjort oss til verdens største miljøsvin, den har vi pumpet opp fra under havet, solgt og brent. I mellomtiden har vi blitt rike og late. Og udugelige til det meste annet.

Problemet er at noen tror på propagandaen om at det ikke finnes alternativer til å fortsette på samme måte.

Equinors desperate markedsføring er som hentet fra læreboka i grønnvasking, og kan ikke oppsummeres bedre enn det NRK Satiriks gjør her:

 

Alle nordmenns ansvar

Propagandaen til selskapene, oljetoppene og konservative politikere ser ut til å virke veldig bra, blant annet på noen av dem som jobber “på gulvet” i petroleumssektoren. Noen av kompisene på Facebook som jobber i olja, er gjerne litt ekstra ivrige på fortelle at vi er avhengige av det sorte gullet og på å slenge dritt om miljøbevegelsen.

De som jobber med olje har kanskje ekstra dårlig samvittighet, og ekstra mye å tape, men saken er at alle vi nordmenn står sammen i dette. Vi har felles ansvar og felles utfordringer.

Det er ikke bare arbeidsløse oljearbeidere som får det vanskelig når olja skal bli liggende. Det kommer til å gå ut over oss alle, det kommer delvis til å bli krevende, og vi kommer til å måtte forandre på mye. Hvordan vi tenker, hvordan vi lever, hvordan vi tjener penger, hvordan vi bruker penger og hvordan vi forholder oss til naturen – alt sammen trenger en kraftig justering.

Men ikke vær redd, omstillingen trenger ikke å være negativ. Det blir kanskje litt som å ta ipaden fra en bortskjemt drittunge. Det blir jævlig mye grining, men etterhvert forstår til og med barnet selv at det faktisk var til deres eget beste.

Les også: Er det tang vi skal fylle kysten vår med etter olja?

skjermbilde fra NRK Satiriks om Equinors grønnvasking av norsk oljeindustri

Foto: Skjermbilde hentet fra NRK Satiriks

Gjør om, gjør rett

Vi har gjort en stor feil. Vi har drevet en alt annet enn bærekraftig rovdrift på planeten vår i stadig økende grad, helt siden den industrielle revolusjon. Nå er vi alle fullt klar over det. Det er bare å akseptere det, begynne å ta tak i ting og være åpen for endringer.

Vi har alle skylda, vi er alle forbrukere i større eller mindre grad.

De store, stygge ulvene er derimot de som fortsette å jobbe aktivt imot de nødvendige omstillingene. For eksempel gjennom grønnvaskingskampanjer for å få lov til å fortsette med dritten sin så lenge som mulig.

Les også: Mens andre land kutter sine utslipp, øker Norge sine:

Norge øker utslippene