Med nettserien Endless Winter vil Nikolai Schirmer sette fokus på kortreist, miljøvennlig skikjøring – på profesjonelt nivå.

Nikolai Schirmer vil vise at kortreist, klimavennlig skikjøring er mulig.

Det beste for miljøet hadde vært å ikke kjøre ski i det hele tatt. Å ikke reise i det hele tatt. Å ikke ta med seg enorme, flytende plastfjøler ut i havet for å surfe bølger rett i steiner som knekker dem i to så vi må kjøpe nye.

Men jeg er ingen misantrop. Jeg vil redde snøen for å kjøre i den, rydde havet for å surfe i det. Jorda er til for å ha det kult på.

Heller et hav med delfiner enn plastposer

Dette humanistiske verdensbildet kan kanskje misforstås som miljøfiendtlig, i det jeg ikke gir naturen samme verdi som oss mennesker.

Men det viktige poenget er at jeg som menneske ikke har det fint hvis naturen har det dårlig. Det er ikke en motsetning mellom de to. Jeg vil heller dele bølgene med delfiner enn plastposer, heller puste inn fjelluft enn eksos. 

Nikolai Schirmer vil vise at kortreist, klimavennlig skikjøring er mulig.

Å kjøre ski som jobb

Min jobb innebærer å påvirke folk til å kjøpe produkter og tjenester gjennom formidling av mine opplevelser i naturen. Å være proff skikjører handler om å etablere hva som er kult – fra jakker til ski og turdestinasjoner.

Tradisjonelt innebærer det flyturer til Japan, snøskuterbasert skikjøring i Canada og heli-ski i Alaska, Alpene og Georgia.

Men snøen smelter, og den karbonintensive jakten på pudder som jeg har fundert min karriere på, er en av årsakene.

Løsning? Kortreist, miljøvennlig skikjøring

Det er derfor jeg gjør dette eksperimentet.

Om jeg kan kjøre like mye, like bra og like hardt på ski uten bruk av de mest karbonintensive metodene, vil jeg bevise for skiindustrien, og ikke minst for meg selv, at man kan kjøre ski på et profesjonelt nivå uten å smelte all snøen på en gang.

Det blir vanskeligere for meg å rettferdiggjøre den svippturen til Canada. Det kjennes også bedre å snakke om å gjøre små endringer for å endre noe stort fra et fjell jeg ikke har kjørt snøskuter opp på.

Med Endless Winter vil Nikolai Schirmer vise at kortreist, miljøvennlig skikjøring er mulig. Det betyr å dra på ski uten bruk av helikopter, snøskuter eller fly.

Earn your turns: På vei opp på et fjell i Lyngen, drevet av ren nordnorsk (og litt nordfinsk) muskelkraft.

Endless Winter, kapittel 1

I første kapittel utforsket jeg fjellområdene rundt hjembyen min Tromsø i mørketida, sammen med barndomskompisene mine Krister Kopala og Eirik Verlo. Joonas Mattila kjørte opp fra Rovaniemi og holdt i både kamera og drone.

Se første episode av nettserien her:

Endless Winter, episode 1