Vi har alle hørt om fjellvettreglene som ligger til grunn for sikker ferdsel i fjell, skog og mark. Dette er viktig ettersom vi ferdes mer og mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter.

Foto: Anki Grøthe

Derfor er det i tillegg til ren sikkerhet, også viktig å tenke på hvordan vi kan bevare naturen for å beholde den ren og stabil for mange generasjoner fremover. I samarbeid med DNT Ung har Protect Our Winters (POW) satt sammen Miljøvettreglene. Disse reglene skal hjelpe deg å tenke og være mer miljøvennlig, ikke bare på tur, men også ellers i hverdagen.

1. Reis mindre, opplev mer

Dette punktet står veldig nært hjertet mitt. Man trenger nemlig ikke å reise land og strand for å finne spektakulære turer, kul skikjøring, morsomme bølger, klatring eller andre morsomme friluftsaktiviteter. Vi som er så heldig å bo i Norge, har mer enn nok å ta av, rett i vår egen bakgård.

reis

Dessuten; jo kortere vi reiser, jo mer tid får vi til selve turen. Bra for miljøet, bra for tidsbruken vår, og bra for lommeboka. Det å gjøre reisen til en del av målet er også viktig, etter min mening. De morsomste turene er de gangene du trodde du skulle fra A til B, men endte opp med å dra fra A til Å. På disse reisene opplever du mest sannsynlig steder du ikke ellers ville ha opplevd, og møter mennesker du kanskje ellers ikke hadde ha møtt. Samkjøring, haiking og bussing rundtom bidrar særs bra til slike turer.

2. Sats på opplevelser, ikke utstyr

Turutstyr trenger ikke være nytt, dyrest, eller på grensen til selvlysende fancy for å gjøre nytten sin. Her kopierer jeg direkte fra DNT og sier; Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har slik at det holder år etter år.

1

Selg unna det du ikke bruker. Fyll sportsboden med gode minner, ikke fancy utstyr. La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre selv om du har nyårets modell av skalljakka.

Hvis du først skal kjøpe brukt; vær oppmerksom på hvilket materiale og arbeidsprosesser merkene benytter seg av. Husk at hver eneste gang du gjør et kjøp gir du en stemme til fremtiden og viser din støtte til det merket du kjøpte plagget av. I den kapitalistiske verdenen vi lever i, slutter ingen å produsere miljøskadelig, med mindre vi slutter å kjøpe. Det finnes faktisk mange bra friluftsmerker som ønsker å hjelpe til med å ta vare på naturen, i stede for å kun beskytte oss fra den.

3. Fiks alt, alltid

Noe man hører ofte er at hvis det ikke kan fikses med gaffateip, kan det ikke fikses. Overdreven bruk av gaffateip er såklart helt unødvendig, men kan ofte brukes som quick fixes på hull i dunjakker, knekk i skistav, luftlekkende liggeunderlag og så videre. Sammen med gaffateipen er ståltråden, lommekniven og vanntette patches gode å ha i sekken på tur.

ja

Det meste kan fikses, og det finnes reservedeler til både utstyr og klær. I tillegg har jeg til gode å oppleve en utstyr-produsent som ikke er behjelpelig med å fikse klær og utstyr når det leveres inn. Kjør ni-liv-regelen; det meste har en del flere sjanser enn du tror. Dessuten er det en stor mestringsfølelse å sy sammen sin egen skibukse og kanskje patche den til så den blir helt unik med nytt stoff og mønster. Jeg snakker av erfaring.

4. Spis grønt

Å spise grønt er bra både for miljøet og helsa. Redusér kjøttinntaket, og bidra til å minske klimagassutslipp, frigjøre jordbruksareal, begrense avskoging og bidra til en mer dyrevennlig kjøttproduksjon. Husk naturens eget spiskammer når du er på tur. Få ting er bedre enn selvfiska fisk på bålet.

5. Samkjøring er bra kjøring

Denne kan jeg nesten ikke få presisert viktigheten av godt nok. Altfor mange biler kjører med kun én passasjer på tur, med mye plass til både ekstra turfolk og bagasje.

2

Om du ikke har venner som skal samme vei finnes det en rekke samkjøringssider på Facebook, der du kan melde fra om ruten din og koble deg opp med flere som skal i samme retning. Det er viktig å planlegge ruten, samarbeide med andre og fylle opp bilene mest mulig. Kanskje buss, tog eller ferge kan brukes på deler av ruten?

6
6. Vær rustet mot uventet søppel

Dette har jeg skrevet et lengre blogginnlegg om før; Uten et spor. Sporløs ferdsel i naturen er ikke både estetisk viktig, men helt essensielt for å ikke forringe naturverdier og ødelegge det biologiske mangfoldet. Alt som tas med inn i naturen, og som ikke kan nedbrytes til naturlig tilstand, skal bæres med tilbake og resirkuleres etter endt tur. Vi vet jo for eksempel at det tar rundt 450 år før en plastflaske som ligger ute brytes ned. Pant alt, alltid! La de eneste sporene som legges igjen være skispor, fotavtrykk og gode minner.

4
7. Vis vei, vær et klimaforbilde

Friluft- og sportssamfunnet har så mye potensial til å stå sammen som sterke, høyttalende og innflytelsesrike, som igjen gir ringvirkninger til holdning- og handlings-endring utover vår egen krets. Det er nemlig et paradoks at vi som elsker å leke i naturen, også er de som forbruker mest på utstyr og reising, som bidrar til store utslipp og fotavtrykk. Det er derfor et stort ansvar. Vi må gi noe tilbake til den naturen som gjør lidenskapene våre mulig.

Miljøvett er derfor akkurat som alt annet vett; det hjelper ikke å ha det med mindre det brukes aktivt. Vi må være en del av klimaløsningen, ikke problemet. Det skulle ha vært et grunnprinsipp for alle som bruker naturen som lekeplass; man får utnytte seg av den, hvis man er med på å ta vare på den. Jeg sier som DNT: ”Gå foran og vis de rundt deg hvor enkelt det er å gjøre hverdagen og turlivet mer miljøvennlig. Da vil også kommende generasjoner ha muligheten til å nyte den samme naturen, enten det er å sette svinger i dyp puddersnø, eller å gå solfylte søndagsturer.

Foto: Anki Grøthe