Skal du på ferie? Her er tipsene til turen som tar hensyn til miljø og samfunn, men som også gjør ferien enda morsommere!

Miljøvennlig ferietips

Gjenbrukbare sugerør er et must på sydentur! Utfordringen ligger i å huske å be om drikke UTEN sugerør. Disse sugerørene i rustfritt stål er fra United by Blue og kan bl.a. kjøpes på Chillout Travelstore.

Høstforkjølelsene rundt om kan vel bekrefte at sommeren 2018 har kastet inn håndkledet.  Og for en sommer det har vært! Gjennom denne sommeren og tidligere ferier har jeg samlet noen tips og råd for en mer ansvarlig ferie, uavhengig av årstid, destinasjon og lengde. 

For noen av dere har vel fremdeles turer, eventyr og reiser dere skal legge ut på før sommeridyllen kaster seil og høstpleddet tar ordentlig over? Enten det er hytten på Sørlandet, chartertur til Spania, bilferie nedover i Europa eller fisketur i fjellheimen er det en ting som er sikkert – vi nordmenn elsker sommerferien vår. Eller ferie generelt. Høstferien står jo allerede for tur. Kanskje du er igang med å planlegge årets juleferie til Thailand? Eller neste sommer for den saks skyld.

Med feriegleden kommer også en enorm forflytning av mennesker, som igjen bidrar til en enorm miljøbelastning. Det er derfor flere som ønsker å reise litt mer miljøvennlig og være litt snillere med kloden vår når vi legger ut på eventyr. Og selv om det absolutt mest miljøbesparende er å reise kortest mulig, er det også mulig å legge ut på de mer langreiste ferieturene og samtidig være snill mot miljø og samfunn. Derfor legger jeg ved en aldri så liten pakkeliste, som fungerer like godt på fjellet som i Syden – samt et par andre ferietips for en mer bærekraftig, ansvarlig og morsom tur.

Miljøvennlig pakkeliste:

 • Handlenett/bærenett
 • Gjenbrukbare sugerør – å huske å be servitørene om å servere drikken uten sugerør er kanskje den største utfordringen.
 • Drikkeflaske (Jeg elsker min Hydro Flask flaske, spesielt i varme strøk. Holder drikken kaldt i et døgn!)
 • Drikkekopp/kaffekopp
 • Miljøsertifisert solkrem – pass på at solkremen din ikke har giftstoffer som bioakkumuleres i naturen når den glir av. Se etter miljømerker på forpakningen eller les Framtiden i våre hender sin oversikt her.
 • Gjenbrukbart bestikk, eventuelt talrikslåda (et sammensatt spisesett med gjenbrukbar tallerken, bestikk etc.)
 • Bambustannbørste med beholder til børstehodet
 • Egen sjampo hjemmefra på gjenbrukbare, små beholdere. Dermed reduserer du unødvendig shampookjøp, plass og plastbruk.
 • Bivokspapir og små bokser til å pakke inn mat og rester, for at frukt og annen amt skal holde seg
 • Nål og tråd, så kan du fikse klær som potensielt revner underveis
Ferietips til stranda

Strandens musthaves: Metallsugerør til drinkene, gjenbrukbart bestikk samt lesestoff med opplysende innhold 🙂

Ta ansvar på ferie – huskeliste og ferietips:

 • Reis sjeldnere – bli lengre

Hvis du først skal legge ut på en lengre reise, er det fint for miljøet om du bytter ut flere helgeturer med én lengre sammenhengende ferie. Da senkes miljøbelastningen, og du får samtidig mer tid til å bli ordentlig kjent med kulturen og samfunnet du besøker. Om du ønsker å besøke flere steder i samme område, går det også an å velge backpacker-metoden der man flyr til én destinasjon og reiser rundt med kollektivtransport derfra før en flyr hjem igjen fra en annen destinasjon.

 • Velg transportmiddel med omhu

Gjør en grundig evaluering av mulige transportmidler for turen du skal legge ut på. Som kjent er kollektivt bedre enn bil, bil bedre enn fly og sykkel er det aller beste. Forsøk å kutte så mye karbon som mulig ved å konstant velge det meste miljøvennlige alternativet uten at det gjør ødeleggende tidskutt av reiseagendaen. Slow-tv konseptet her i Norge har vel for så vidt også lært oss ett og annet om det å sakke farten litt. Legg ut på en roadtrip og gjør reisen til en del av målet. Ta tog og la noen av togstasjonene være utgangspunkt for eventyr underveis. Å leie sykkel når du har kommet frem i stedet for leiebil, gir deg også bedre lokalkunnskap og større grad av fleksibilitet. Det er mye man kan gjøre om man velger å være litt kreativ med transportmidlene på ferie!

Les også: Med tog til Baskerland for å surfe

Ambassadør Ina Vikøren på miljøvennlig ferie

Jeg ELSKER toget! Å legge seg i en by og våkne opp i en annen er den deiligste måten å reise på. Her på vei til skiferie i Sverige.

 • Støtt de som tar ansvar

Flere hoteller, restauranter og servicetilbydere velger å gå den ekstra milen ved å pålegge seg miljø- og samfunnsansvar utover det som er rent lovpålagt. Dette inkluderer blant annet miljøsertifiseringer, standarder, miljømerking, sosialt ansvar, frivillig arbeid og økologisk drift.

 • Kjøp lokalt

Støtt de små, selvstendige aktørene, kjøp lokalprodusert mat, bruk lokale guider og sørg for at det meste av reiselommeboken din blir lagt igjen hos lokalsamfunnet, og ikke hos de store, internasjonale kjedene.

 • Delingsøkonomi

Lei av privatpersoner, ikke store gigantkjeder. Ved å dele på eiendeler får vi en mer effektiv ressursutnyttelse og bidrar til en nedgang i etterspørselen av konsumfokuserte konsepter som all-inclusive og altoppslukende charter-konsepter. Airbnb, finn.no, nabobil, zipcar, uber, couchsurfing, og HomeExchange er noen av tjenestene som fasiliterer bruk av delingsøkonomi under reisen.

Miljøvennlig ferietips café

Velg de små, lokale cafeene som bruker lokale råvarer, økohotellene som tar hensyn til samfunn og miljø, oppsøk delingstjenester og snakk med lokale! Å reise som en lokal gjør også opplevelsen mer autentisk og ekte 🙂

 • Gi tilbake til lokalsamfunnet

Er det noe du kan bidra med når du besøker et samfunn som kanskje er mer vanskeligstilt enn det vi har her hjemme? Finnes det prosjekter eller lokale tiltak som trenger frivillig innsats? Snakk gjerne med lokalbefolkningen om hva som trengs i området og sett av en liten brøkdel av ferien til å gi tilbake til lokalsamfunnet du ferierer i.

Ina Vikøren på miljøvennlig ferie

Hva med å arrangere en strandrydding med reisefølget eller hostellet du bor på? Eller plukke med søppel på vei ned fra fjellturen? Sporløs ferdsel kan praktiseres for alt søppel vi kommer over langs turen, ikke bare vårt eget 🙂

 • Vær kritisk til hvem du støtter – spesielt når det kommer til aktiviteter med dyr
 • Vi må huske at hver eneste gang vi gjør et kjøp, gir vi en stemme til fremtiden og sier at «hei – jeg liker det du gjør, her er pengene mine, fortsett med det!». Derfor er det viktig at vi vet hvor vi legger pengene våre, også når vi reiser. Det er enklere å være kritisk på hjemmebane, så gjør litt ekstra research her. Spesielt når det kommer til aktiviteter med dyr. Å konsekvent unngå å ri på elefanter, kameler, esler, kjøre hestevogn og svømme med delfiner kan være en lur tommelfingerregel. Ellers er det også greit å unngå sirkuser, zoo, vannparker med dyr (ala SeaWorld) og generelt dyr i fangenskap – oppsøk heller den ville naturen og hopp i det fantastiske havet! Unngå også alle kjøp av produkter laget av dyredeler, som f.eks elfenben.
Ina Vikøren på miljøvennlig ferie hund

Å hjelpe til i lokalsamfunnene jeg besøker når jeg er på ferie forsøker jeg å legge til som et fast innslag hver gang jeg reiser. Rescueshelter for hunder og andre dyr er som regel min go-to. Her på øyen Holbox i Mexico.

Poenget er ikke å legge seg i ekstremselen når det gjelder bærekraftige handlingsalternativer. Da får man bare grønn feber og blir helt utmattet. Poenget er heller å være kritisk, analysere alternativene og forsøke å velge i tråd med planeten så ofte vi kan. Man kan fremdeles nyte en sydenferie i ny og ne, bare tenk over alternativene først! I år har jo Norge danket ut samtlige chartermål på listen!

Har du andre ferietips å bidra med tar jeg gjerne imot 🙂

Fortsatt god høst og god ferie når den kommer!