Lørdag 3. juni ble den årlige miljøfestivalen til Oslo kommune holdt i Nedre Foss park på Grünerløkka i forbindelse med Verdens miljødag.

Festivalen bydde på alt fra ulike politiske parti og grønne entreprenører, til økologiske matboder med all slags smaksprøver og godsaker. Underholdning var det også, med musikk av ulike artister i samarbeid med Oslo Musikkfest.

Dette er en dag hvor både store og små blir informert og inspirert til å lære mer om klima og miljø, og denne årets miljøfestival var ingen unntagelse.

En av bodene på den folkerike plenen var Foodlist.  Her ble man møtt av det smilende paret Pie og Thomas Haug og partneren deres Paula Capodistrias. Pie og Thomas har utviklet en app for å redusere matsvinn.

– Den kan brukes av alle, forteller Thomas og fortsetter:

– Når du er i butikken kan du ta bilde av mat som har kort holdbarhet og så kan det deles med andre slik at det du ikke kjøper selv, kan andre få vite om og dermed få muligheten til å redde maten fra søppelkassen, sier han.

Paula Capodistrias (t.v), Thomas Haug og Pie Haug er gründerne bak matsvinn-appen Foodlist.

Pie forklarer at det også vil komme opp et geo-kart, slik at du kan se hvor i området det er forskjellig mat til halv pris, slik at folk kan planlegge matinnkjøpene sine ut fra det.

– Både miljøet og lommeboka spares, smiler Pie.

Foodlist er et utrolig kult konsept laget av et fantastisk hyggelig entreprenør-par, tenk en app som kobler mat som er i ferd med å bli matavfall med sultne forbrukere på jakt etter en god deal!

Inspirerer til bærekraftig forbruk på miljøfestivalen

I en annen bod med røttene sine i grønt entreprenørskap fant jeg MinKlode. Gründeren Ingvill Kerob forteller at MinKlode er her i dag for å reparere klær og minne folk på at det er et alternativ til å kjøpe nytt.

– Den daglige driften vår går ut på at vi er i barnehager, skoler og bedrifter for å hente klær som skal repareres, forklarer hun.

– Vi samarbeider med Fretex og reparerer materialer som de ikke kan selge, og vi samarbeider også med en bedrift som heter Moving Mamas, som sysselsetter innvandrerkvinner, som står utenfor arbeidslivet, sier Ingvill.

Karoline Borse (t.v), Fabiana Hargreaves da Costa og Ingvill Kerob reparerte klærne til store og små.

For hvert plagg de reparerer sparer de miljøet for 3300 liter vann, 1 kilo kjemikalier, og 9 kilo CO2 ekvivalenter. Oslo miljøfestival er et perfekt sted for gründerkonsepter som MinKlode, som bidrar til at dem kan dele budskapet sitt og gjøre seg kjent. De ønsker å inspirere folk til å være bærekraftige forbrukere ved å kjøpe litt mindre og ta vare på litt mer, i tillegg til å lære barn om hvordan de kan bli miljø-smarte forbrukere.

Vegetarisk fårikal

Mat var også en sentral del av miljøfestivalen. Ikke bare på grunn av matglede og for å “mate” deltagerne på festivalen, men også for å minne oss alle på at litt ekstra omtanke rundt mat og kosthold kan ha stor innvirkning på miljøet.

I tillegg til eplemost-boden til Epleslang, og standen til Kooperativet, hadde det svenske firmaet Oumph, en bod man ikke ville gå glipp av. Oumph er en del av det dem kaller; Mat For Fremgang. De har et globalt perspektiv og en lokal tilstedeværelse for å drive utviklingen fram mot mer bærekraftig mat.

Kjøttindustrien har en svært stor påvirkning på Jorda vår, og Oumph vil, med sine velsmakende kjøtterstatninger, vise at et vegetarisk kosthold ikke bare er fantastisk for miljøet, men at det i tillegg smaker utrolig godt.

– Oumph ville ha mer bærekraftig og miljøvennlig mat for de som foretrekker kjøtt, forteller Virag.

Soyaprotein-konsentrat ekstraheres fra soyabønnene før det blandes med vann, til en deig. Deigen går deretter gjennom en maskin som ved trykk og varme skaper strukturen, altså den skikkelige kjøttlignende konsistensen. Ann Kristin og Virag forteller videre om de ulike smakene, og at mange for eksempel har laget vegetarisk fårikål med Oumph.

Virag Lastoczi (t.v) og Ann Kristin Pedersen serverte smaksprøver fra Oumph.

“Er ikke soya egentlig dårlig for miljøet da?”, er det mange som spør, og ja, det kan være det, men det kan også være motsatt. Den største andelen soyaproduksjon i dag brukes til dyrefôr, og økningen av industriell soyaproduksjon i regnskogsområder er faktisk en direkte effekt av den voksende kjøttindustrien. Det smarteste vi kan gjøre for å maksimere bruken fra vårt jordbruksland og vannet vi har tilgang til, er å spise mer direkte plantebasert mat enn å mate dyr, slik at det kan mate oss. Oumph sørger også for at soyaen deres er kjøpt fra produsenter i land der oppdrett ikke finner sted i avskogede områder.

Belyser viktigheten av miljøvern

Oslo var full av scener og musikk som ga byen ordentlig liv, men en kan trygt si at Nedre Foss park hadde den beste stemningen. Her kunne både barn og voksne leke, lytte, og ikke minst lære om klima og miljø ved hjelp av de ulike organisasjonene, de grønne entreprenørene, andre bedrifter, politiske partier og kommunale aktører – alle  med spennende, informerende og inspirerende boder på miljøfestivalen.

Til og med de minste kunne tenke seg et mer miljøvennlig kosthold eller en av de ordentlig fine el-syklene, og det noe grå været la absolutt ingen demper på humøret. Arrangementer som dette belyser hvor viktig miljøvern er – og kanskje aller mest – er med på å skape begeistring for saken.

Jeg håper mange tar turen innom til neste år!