Gjesteblogger: Jacob Sand Kruse

Sesongen for overforbruk og pengesløseri er nettopp overstått. Butikker og kjøpesentre landet over har fristet med tilbud på ting du ikke har behov for. Meningsløse gaver har blitt kjøpt i stor skala for å tilfredsstille fjerne slektninger man egentlig ikke bryr seg om. Julen kom, den så, og den produserte enorme mengder søppel.

Les også: Må alle ha et jævla juletre?

Byene i Norge oste jul. Alle høyttalerne spilte julemusikk. Det var nisser i hvert eneste butikkvindu. Matbutikkene florerte med pepperkaker, julemarsipan og andre juleartikler. Midt i det hele sto du. Reklameplakatene skreik etter oppmerksomhet. «3 for 2» «10% rabatt» «Tilbud!». Du visste ikke helt hva du skulle velge. Hva ville tremenningen til grandfetteren din ha? Sist gang dere møttes var for 2 år siden i nevøen din sin konfirmasjon. Dere prater aldri. Men dere er jo på en måte familie, så du måtte jo kjøpe et eller annet. Du bestemte deg for å kjøpe en genser. Eller 3 gensere. Det er jo 3 for 2. Da fikk du gave til onkelen og nevøen din i tillegg. Så var det å finne gave til bestevennen din. Der måtte du jo virkelig slå på stortromma, dere er jo bestevenner! Du kjøpte en fin klokke.

Du må jo kjøpe et eller annet.

2 måneder senere kommer det nytt lass til en søppeldynge i Norge. Blant tingene som skal pulveriseres og brennes er det 3 gensere og en fin klokke.

Når er det vi skal skjønne dette? Jeg føler det er minst ett innlegg som dette hvert år. Men allikevel flokker vi som sauer til alle tilbudene. Vi følger slavisk en «tradisjon», der vi blir manipulert til å kjøpe søppel  som et symbol på at vi bryr oss om hverandre. Hvorfor tror vi at både vi og andre trenger flere TING!? Vi lever i overflod. Hva er argumentet for å bruke mer penger på å fylle opp huset med flere ubrukelige objekter?

Jeg trenger ikke gull og grønne skoger for å vite at du er min bestevenn, vennskap koster ikke penger.

Jeg diskuterte nylig med en god venn av meg hva vi skulle gi hverandre til jul. Hun kom med et utrolig intelligent utsagn: «Jeg trenger ikke gull og grønne skoger for å vite at du er min bestevenn, vennskap koster ikke penger». Har du tenkt på det noen gang? Når du prøver å kjøpe goodwill hos familien med masse søppel viser du bare at båndene deres er så svake at eneste løsning er å bruke penger. Det er forkastelig. Vi må seriøst skjerpe oss!

Hvis du vil vise noen at du bryr deg om dem, burde du gi en opplevelse. Dere kan gjøre noe hyggelig sammen, som i tillegg forsterker båndene. Du kan også skrive et koselig kort som sier noe om hvor glad du er i noen. Det betyr mye mer enn den stygge genseren du kjøpte 3 av! En opplevelse koster som regel mindre penger enn en ting, og gleden varer lenger. Pengene du sparer kan du jo gi til veldedighet, eller spare videre til noe du faktisk trenger.

Vi må skjønne at meningsløse gaver ikke bidrar positivt på noen måte.

Julen må få et helt annet fokus enn alle gavene. Noe som i utgangspunktet skal være hyggelig har blitt til stress, overforbruk og pengebruk i stor skala. Vi må skjønne at meningsløse gaver ikke bidrar positivt på noen måte. Det er på tide at vi endrer holdning.

Det er for sent å gjøre noe med alle gavene som nå har blitt kjøpt, som byttes, kastes og glemmes. Men om knappe 11 måneder er det på’n igjen. Da burde du reflektere godt over om det er nødvendig å kjøpe alle de meningsløse gavene. Det er på ingen måte bærekraftig å holde på slik som dette. Dette overforbruket er IKKE meningen med julen!