Jeg leste nettopp en skrå sak i Bergens Tidende om valget mellom ekte juletre og det kunstige alternativet. Spørsmålet var selvfølgelig hvilket som var mest – eller rettere sagt minst – miljøvennlig; å lage étt av olje og frakte det én gang, eller dyrke ekte juletrær og frakte de rundt til de tusen hjem hvert eneste år.

Som vanlig er det ikke helt lett å avgjøre hva som er det beste miljøvalget. Ingen av juletrealternativene er i utgangspunktet bra for jorden. Det ene innebærer oljeutvinning inkludert transport, diverse lugubre kjemiske tilsetninger i produksjonen og en gangs transport til forbrukeren. Det andre innebærer ofte ikke-bærekraftig dyrking (kanskje på bekostning av mer matnyttig avling?), skadelige sprøytemidler og årlig transport til forbrukeren. Til slutt må man regne med at begge to ender som søppel, der det naturlige kan komposteres og det kunstige kanskje resirkuleres, men i mange tilfeller brennes kanskje begge to. De store X-faktorene er hvor det ekte juletreet er dyrket og hvor mange år det kunstige juletreet holder.

Fremtiden i våre hender har også gjort et forsøk på å løse det store juletreregnestykket, med en noe mer vitenskapelig tilnærming enn hos den morsomme bergenske fotballkommentatoren. Det jeg håper å gjøre er ikke  å komme med fasiten, men først og fremst bare peke på det faktum at det skal en rekke kompliserte beregninger til for å finne ut hvilket juletre som er best for verden. Og at akkurat slik er det for veldig mye annet vi kjøper og forbruker også. Debatten går for eksempel fortsatt omkring hvorvidt en elbil egentlig er mer miljøvennlig enn en bensinbil, om et moderne energieffektivt hus fullt av plast er mer miljøvennlig enn et tømmerhus, om en glassflaske er mer miljøvennlig enn en plastflaske osv.

Tabloidene slår med gjevne mellomrom opp slike tilsynelatende paradoksale saker, som for eksempel den om at engangskoppen er mer miljøvennlig enn en skikkelig kaffekopp. Men de sakene er ofte basert på svært tynt vitenskapelig grunnlag, og særlig når det gjelder saker om for eksempel at elbilene er mindre miljøvennlige enn bensinbilene, så er sjansen stor for at kapitalismens pr-krefter har hatt en finger med i spillet når den stakkars journalisten har sittet og tastet fram enda en kjapp sak for å fylle dagens påkrevde minimumsantall i en stadig mer presset mediabransje.

WTF... hva hadde nyhetene vært uten "ekspertene"? Utklipp fra facebook.

WTF… hva hadde nyhetene vært uten “ekspertene”? Utklipp fra facebook.

Altså, det er ikke alltid like lett å gjøre det riktige miljøvalget når vi handler, og det er lett å bli lurt trill rundt av både media og kommersielle aktører. Hvorfor? Jo, fordi den store forskjellen som oftest ligger i vårt forbruksmønster, ikke i produktene. Hvis en kjører bare noen få mil i året, så spiller det liten rolle om det er på bensin eller elektrisitet. Hvis flasken kastes i søpla etter én gangs bruk har det også lite å si hva de er laget av. Og tilbake til juletreet; hvis plast-rukkelet brukes i mange nok år er det kanskje mer miljøvennlig enn et ekte juletre.

Nei, det STORE spørsmålet blir da ikke «hvor mange år klarer vi å bruke plastjuletreet?». For hva er egentlig vitsen med å ha et tre inne i huset hvis det ikke engang er ekte? Med mindre du er alergiker da kanskje. Spørsmålet blir derimot «må vi alle ha et j…. juletre?». Vi har juletre på jobben, juletre på kjøpesenteret, juletre på torget, juletre på biblioteket (er det mer miljøvennlig å låne bøker enn å se på TV?), juletre på skolen (skolen er jo stengt i jula), juletre hos bestemor og bestefar (der vi skal feire jul), juletre på hytta (der vi skal være i romjula) og juletre hjemme (selvfølgelig).

Kjenner du det snører seg i brystet nå? Kjenner du friheten din snevre seg inn. Som en tiger i bur, som en paranoid amerikansk ani-kommunist under den kalde krigen? Føler du at nå er det noen som truer med å ta fra deg det kjæreste du har, selveste handlefriheten? Og julen slik du kjenner den. «Julehandlefriheten», finnes det forresten noen ideelle organisasjoner som arbeider for å beskytte den? Den organisasjonen hadde nok hatt like lett for å skaffe finansiell støtte som en klimaskeptisk filmdokumentar.

Sorry, det er ikke meningen å kødde med julen. Det er ikke det som er poenget her. Det er deg jeg vil kødde med. Hue ditt. Det du tror er livet ditt. Forbruket ditt. Er det viktig for deg med juletre så slapp av, kjør på. Ha et juletre på dass hvis du vil. Ha ett i hvert eneste rom i leiligheten din om du ønsker det. Hvis det er det som gjør deg lykkelig. Om det er det du prioriterer. Men vi må prioritere, det er det som er poenget. P R I O R I T E R E, det betyr å velge mellom det ene ELLER det andre. Det betyr å ikke alltid velge alt, som vi nordmenn etterhvert har blitt så vant til å kunne gjøre.

Vi må være villig til å begrense oss, stille spørsmål ved forbruksmønsteret vårt og forandre oss. Klimatoppmøtet i Paris var en overraskende success. Nesten 200 land har inngått en avtale om at vi må prøve å begrense skadene av den knipa vi har klart å produsere oss inn i. Men hva betyr det egentlig? Hva er det vi har signert på? Jo, nettopp det at ikke alle i hele verden kan ha et juletre i huset sitt, og at vi som prioriterer å ha hvert sitt tre må roe betraktelig ned på mengden materialistisk crap som vi legger under det. Og vi må forstå at det ikke er noe å være redd for, vi kommer ikke til å bli noe mindre lykkelige av det!

Les også: Infinitum Movements julegavetips

Og så, først etter at du har begrenset deg, da kan du stille spørsmålet om hva som er det beste valget – og sette alternativene opp mot hverandre. Da er regnestykket helt annerledes, og da er det blutselig hevet over enhver tvil at en elbil er bedre enn en bensinbil, at alt annet enn økologisk bomull er uakseptabelt, at du aldri må velge en plastflaske som ikke har pantemerke, at det selvfølgelig er bedre å ha med din egen kopp til takeaway-kaffe, at spiser du økologisk mat gjør du både deg selv og miljøet en stor tjeneste og at ekte tre er mye bedre enn plast.

Og husk at det alltid finnes alternativer til det konvensjonelle og kommersielle. Slik blir det hjemme hos Live Henrikke Knudsen i år: