Inge Wegge om skapelsen av Lofotsprell: Gjennom vinteren som var, og frem til sommeren har jeg vært på mange fine turer med søsknene mine. Vi har lekt i det meste som finnes av elementer, vær og sporter, og målet har vært å gjøre det på vår måte.

Snøbrett, ski, surfing, paragliding, klatring, slakkline. Vi driver med veldig mye forskjellig, og styrken vår er vel ikke at vi er best i noen av dem, men at vi kan mye forskjellig. Jeg føler meg privilegert som har søsken jeg kan dele mine interesser med, og at vi kan ha det så fint på tur sammen.

Sequence 16.01_55_42_06.Still078

Alle søsknene bodde i Lofoten dette året. Vi er 4 søsken i Weggeflokken; meg, Markus, Håkon og Katrine. Tidligere har jeg vært på tur med Håkon og Markus på Bjørnøya, og disse turene med lillesøster også har vært en slags fortsettelse av det. Vi har filmet turene og laget en tvserie om våre Lofotsprell for NRK som begynner tirsdag 24. november.

I stedet for å reise langt bort, så ville vi gjøre mindre prosjekter i nærheten av der vi bor. Det fine med Lofoten er jo at man kan gjøre nesten alt her, og det er også grunnen til at vi velger å bosette oss i dette vakre landskapet.
Vi har kjørt bil med frityrolje som drivstoff, ladet kameraer med solcelle og spist utgått mat på tur. Det er vel så nærme en økologisk tv-serie man kommer?

Sequence 16.00_37_17_22.Still031 Sequence 16.01_19_54_05.Still056 J19A2246-kopi Sequence 16.01_36_13_17.Still069

Jeg tenkte at naturen skulle være hovedpersonen i Lofotsprell, og at man skulle følge oss i landskapet og været, men siden jeg også valgte å ikke være med i postproduksjonen så lot jeg det være helt opp til klipperen og etterarbeidsregissørene. For dem ble det naturlig å lage en episode for hver av oss. Det ble ikke akkurat slik jeg forestilte meg, men det hadde jeg jo heller ikke forventet, og jeg er veldig fornøyd med resultatet.

Noen av turene har satt sterke minner i oss alle, som da vi overnattet på toppen av Kvittind for å kjøre ski under nordlyset. Da vi gikk opp var det overskyet, men værvarselet lovte klar himmel og nordlys. Vi var som vanlig litt seint ute, og det begynte å bli mørkt mens vi gikk oppover. Så og si helt oppe på toppen av fjellet fant vi en skavl som vi satte teltet under, og så var det bare å vente på at det skulle klarne. Jeg hadde med en del nytt kamerautstyr, blant annet et veldig lyssterkt kamera og en utrolig lyssterk linse (f0,95 for dem som kjenner til slikt), og jeg var kjempegira på bildene jeg håpet vi skulle få.

Etterhvert så begynte vi å skimte et grønnskjær bak skyene og vi gjorde oss klare. Som det alltid er med nytt utstyr så oppstår det ting man ikke hadde regnet med, jeg hadde bare ett batteri til kameraet, og det varte veldig kort i kulden. Heldigvis hadde jeg med et solcellebatteri som jeg kunne lade kameraet med, så mellom hver tagning så måtte kameraet lades igjen. Nordlyset ble sterkere og sterkere og Håkon, Markus og Katrine to på toppen av fjellet mens jeg hadde kjørt litt lenger ned for å filme. Det var sterk vind, så jeg måtte anstrenge meg for å holde kameraet i ro. Og pulsen økte samtidig som nordlyset tok mer og mer av. Det ble akkurat slik jeg hadde håpet på. Fin telemarkkjøring ned hvite fjell med utrolige, grønne mønstre i bakgrunnen.

Sequence 16.00_40_18_01.Still032

Vi hadde også en heftig tur til Værøy, der vi skulle utforske bølgene. Det var meldt storm, og vi tenkte det var bra for store bølger. Planen var å haike ut en tur ut til Røst også, men slik gikk det ikke. Vi ble skikkelig værfaste på øya, og fant ikke en eneste surfbar bølge. Det var såvidt vi klarte å stå oppreist, og jeg måtte feire bursdagen min bak i bilen til Markus. Allikevel var det en fin tur, Værøy er en fantastisk plass og vi dro tilbake dit for å gjøre et annet stunt senere på sommeren. Da kjørte Håkon og Markus ned noen fine longboardbakker og jeg fløy over dem med speedrider!

Sequence 16.01_46_49_10.Still076

Vi kunne heller ikke unngå å gjøre noe sprell på Svolværgeita, jeg har gått en høyline der tidligere, og vi har klatret den utallige ganger. Blant annet for å henge opp et banner med en liten protest mot oljeboring her oppe i nord. Her ville vi kombinere flest mulig aktiviter i ett filmbilde, så jeg skulle fly fra Fløya, fjellet som er bak Svolværgeita, og forbi Katrine i det hun tok hoppet mellom hornene. Så skulle jeg fly videre over Markus som gikk på høylina nedenfor. Det krevde enormt mye rigging, planlegging og koordinering, og det gikk ikke helt som forventet, men bildene ble utrolige!

Sequence 16.00_54_17_13.Still037 Lofotsprell, ekstremister av noen eventyrere som viser det beste av Lofoten

I Lofotsprell blir man også bedre kjent med oss som enkeltpersoner, Markus bygger om den nye bilen sin til å kjøre på frityrolje, Håkon reparerer utstyr og Katrine tilbereder dumpstermat. Vi har prøvd å få frem noe av det vi gjør i hverdagen for å forbruke minst mulig i samfunnet, og vi håper at serien vil inspirere til å nyte og ta vare på naturen. Vi skal bruke den, men huske å forlate den i bedre stand enn da du kom.

Sequence 16.01_28_32_17.Still064 Sequence 16.01_08_02_18.Still049 vlcsnap-2015-04-12-18h32m00s315 J19A2524-kopi J19A2062-kopi Sequence 16.00_01_35_10.Still004 Sequence 16.01_24_57_21.Still057