Om det er én rett som er elsket over hele verden av både store og små, så er det burgeren. Tro det eller ei, men kåringen av verdens beste burger gikk faktisk til en vegansk variant. Prøv derfor en smakfull vegansk linseburger med denne gode oppskriften.

Det finnes veganske burgere laget av bønner, tempeh og nøtter. Denne veganburgeren er laget av linser. Forskjellen på en plantebasert kost kontra en kjøttbasert kost, er at du ikke trenger bekymre deg for bakterievekst når du lager vegansk mat. Vegansk mat er næringsrik og du får alle vitaminene, mineralene og proteinene du trenger gjennom en god og variert plantekost.

Så hvorfor ikke nyte en smakfull vegansk linseburger, som i tillegg har en positiv innvirkning på både deg, dyrene og miljøet?

Linseburger

I hvert fall i Norge har flere kjeder som McDonald’s og Narvesen begynt å selge vegetariske pølser og burgere. Dette er et stort steg i riktig retning mot noe jeg anser som en kommende revolusjon innenfor kosthold. Jeg håper det kan være med på å bidra til at enda flere velger vegetariske alternativer neste gang det frister med et raskt og billig måltid.

Vi spiser oss syke

Kjøtt, egg og melk er svært usunt. Hjertesykdommer og kreft er de største helseproblemene i den vestlige verden i dag, og ifølge The American Heart Association er disse sykdommene blant de største ledende dødsårsakene. Flere hjertesykdommer er diett-relatert og forårsaket av et kosthold rikt på animalske produkter.

Kjøtt, egg og meieriprodukter har et høyt innhold av kolesterol og mettet fett. Når disse fettstoffene bygger seg opp i veggene av arteriene som plakk, blir blodstrømmen til alle områdene i kroppen blokkert. Denne arterieskaden kalles “aterosklerose”. Når det er for lite blod som når de ulike områdene i kroppen, blir normale kroppsfunksjoner svekket, og det åpner opp for en rekke sykdommer, da særlig relatert til hjertet.

Det er aldri for sent å snu

Men den gode nyheten er at ettersom vi nå vet hva som øker risikoen for hjerteinfarkt, så kan vi også forhindre det. Studier har vist at en vegansk kost rik på hele korn, frukt og grønnsaker kan stoppe, og til og med reversere hjertesykdom.

Dr. Caldwell Esselstyn er en av verdens mest respekterte ernæringseksperter. Han har vært i stand til å gjøre pasienter som lider av tilstoppede arterier nesten “hjerteinfarkt-fri”, ved å sette dem på sunne vegetariske dietter. En annen ernæringsfysiolog, Dr. Charles Attwood, mener det er rart at denne informasjonen ikke er mer anerkjent.

– Hvis folk ble rammet av lastebiler i samme hastighet som de dør av hjerteinfarkt forårsaket av kosthold med mye kjøtt, egg og meieriprodukter i dag, så ville drastiske skritt bli tatt, sier han.

I denne linseburger-oppskriften trenger du selvsagt ikke være redd for noen helseskadelige ingredienser, ettersom den kun inneholder næringsrike elementer som kroppen din trenger. Dette er faktisk sunn ”junk food”.

Ingredienser til linseburger

Ingredienser: (ca. 4-6 burgere)

 • 2 dl linser
 • 4 dl grønnsaksbuljong og vann
 • 2 ts olivenolje
 • 1 løk
 • ½ sitron
 • Salt & pepper
 •  3 dl spinat
 • 2 fedd hvitløk
 • ½ ts spisskummen
 • 2 ½ dl brødsmuler
 • 1 ½ dl valnøtter, “toasted” og godt oppkuttet
 • Hamburgerbrød

Pommes frites med rosmarin:

 • Poteter
 • Salt & pepper
 • Solsikkeolje
 • Rosmarin
Slik lager du linseburger:

1. Begynn med å koke linsene dine i 4 dl vann og grønnsaksbuljong. La de småkoke i ca. 30 minutt til alt vannet er borte og linsene er myke. Overfør linsene til en separat bakebolle med ca. 1-2 ss av grønnsaksbuljongen/vannet og mos med en stavmikser.

2. Legg linsene til side og tilsett olje i en panne. Deretter ha i løk, sitron og salt. La dette steke på lav varme til løken blir gyllenbrun og myk. Tilsett spinat, og salt og pepper etter smak. La det steke til spinaten krymper, og rør godt.

3. Deretter kan du ha løk og spinatmiksen i bakebollen med linsene. Tilsett også brødsmulene og valnøtter. Blant dette godt sammen, helst med en stavmikser for å få en litt deigaktig konsistens. La det stå i kjøleskapet i én time.

Oppskrift på linseburger

4. Skru ovnen på 200 grader, finn frem stekepanne for å steke burgerne i senere, og begynn på potetene. Kutt potetene i små båter og miks dem i en bakebolle sammen med ca. 2 ss olje, 1 ss salt, 1 ss pepper og 1 ss rosmarin. La potetene stå og trekke i 10 minutt før du legger dem på et bakebrett og setter det inn i ovnen. La potetene stå i ovnen i ca 20-30 minutt.

Oppskrift på linseburger

5. Burgerdeigen kan du nå begynne å forme i ønsket størrelse. Deretter flater du dem litt ut for å gi dem en burgerform. Legg de i stekepanna og stek dem til begge sidene er mørkebrune og gjennomstekt. I mellomtiden legger du hamburgerbrødene på en rist i ovnen.

6. Nå er det kun sammensetningen og serveringen som gjenstår. Jeg tror ikke jeg trenger å fortelle hvordan det gjøres, men jeg kan anbefale avokado og tomat som en prima del av linseburgeren.

Linseburger

Veganske varianter kan lages av hva enn det skulle være. Start med å spise vegansk mat i én uke, og du vil gjøre både kroppen, dyrene og jorda, men også smaksløkene dine en tjeneste.