I disse dager streiker barn over hele verden for å hindre at jordkloden koker vekk. Reaksjonen fra de voksne? Latterliggjøring og imbesile Facebook-poster.

Forrige torsdag gikk mer enn 3000 elever i Bergen ut i klimastreik for framtiden sin. Det provoserte mange voksne.

Forrige torsdag gikk mer enn 3000 elever i Bergen ut i klimastreik for framtiden sin. Det provoserte mange voksne. Foto: Alva Førsund / Natur og Ungdom

Da tusenvis av norske barn og unge streiket for klimaet på fredag, manglet det ikke på indignerte reaksjoner fra den voksne garde.

Latterliggjøringen, ansvarsfraskrivelsen og jævligheten kulminerte i en Facebook-post forfattet av Frp-politiker Karianne Hansen, som har blitt delt 700 ganger.

“K J Æ R E  S T R E I K E N D E  K L I M A U N G E R !”, begynte hun.

“Om mamma og pappa og kanskje t.o.m enkelte lærere er misfornøyd med at dere skulker skolen. Bare fortell dem:

– Fra og med nå trenger du ikke at noen kjører deg hit og dit, til og fra; treninger, skole, venner. Du skal nemlig bruke sykkelen eller gå på beina, uansett vær. I verste/beste fall tar du kollektiv transport.

-Ukepengene kan de bare la synke til et minimum. Hvem vil vel drive å konsumere hele tiden?

-Junk food, brus og godterier skal byttes ut med springvann og brokolli. Kjøtt er en saga blott.

-Innkjøp av klær, sminke, smykker og annet juggel skal kuttes ut. Vi skal ha byttedag på skolen når garderoben skal byttes ut..superklimasmart!”

Og så videre, og så videre.

At ikke alle klappet over at Hansen latterliggjorde og generaliserte tusenvis av unge som har fått rævkjørt framtiden sin, kom som julekvelden på kjerringa.

Forrige torsdag gikk mer enn 3000 elever i Bergen ut i klimastreik for framtiden sin. Det provoserte mange voksne.

Om CO2-utslippene fortsetter som i dag, kan disse barna og ungdommene se fram til framtid fylt av sviktende avlinger, havforsuring og stadig mer ekstremvær. Fra klimademonstrasjonen i Bergen i forrige uke. Foto: Alva Førsund / Natur og Ungdom

Og som fra alle semi-relevante, semi-offentlige personer, var responsen på de negative tilbakemeldingene som vanlig “Åjaaa, det ble ikke så godt mottatt som jeg hadde tenkt, nei men kjære vene da var det jo baaaare en spøk må vite nå må dere slutte å være så humorløse da hehe”

Kjære Karianne, og alle dere som liker og deler uten å bruke så mye som en hjernecelle på å tenke dere om:

I disse dager streiker nærmere en og en halv million kids over hele verden for å få oss voksne til å ta grep før jordkloden koker vekk.

Samtidig sitter grinete gubber og selvgode kjerringer i en strandstol i Torrevieja, med is fra Svartisen i paraplydrinken sin, og latterliggjør ungdommen for engasjementet sitt, samtidig som de pønsker på hvordan verden skal skjønne at vi må kjøre mer bil, pumpe opp mer olje og fly mer. Dette klimaet går i sykluser, må vite. Det har vi lest på blogg, og alle som har lest blogg vet at det er riktigere enn budskapet fra en samlet vitenskapsverden.

Forrige torsdag gikk mer enn 3000 elever i Bergen ut i klimastreik for framtiden sin. Det provoserte mange voksne.

For å slippe unna de mest katastrofale klimaendringene, må verden i snitt kutte 40-50 prosent av klimagassutslippene sine innen 2030. Den norske regjeringen styrer nå mot et kutt på 17 prosent. Foto: Alva Førsund / Natur og Ungdom

Nei, dette er ikke et resultat av sykluser. Det er et resultat av vårt sinnsyke konsum, og vår så eksepsjonelt lite bærekraftige livsstil. Og det er nettopp det ungdommen demonstrerer mot nå.

I dag forbruker vi halvannen jordklode per år, og for hvert år som går, treffer vi på “world overshoot day” litt tidligere. Vi skulle egentlig vært på vei inn i en ny istid. Men fordi vi har kødda til atmosfæren vår så fenomenalt, er vi på vei i stikk motsatt retning.

Og dersom 2 grader ikke høres så veldig dramatisk ut, kan man filosofere litt over at det ikke var mer enn 4 grader kaldere her under forrige istid. Så marginene er små.

Vi vet nå at rundt 90 prosent av all overskuddsvarmen produsert siden vi begynte industrialiseringen allerede har blitt pumpet ned i havet. Det er også en av grunnene til at vi ennå ikke har merket den fulle kraften til den globale oppvarmingen.

Fra klimastreiken i Bergen i forrige uke. Foto: Alva Førsund / Natur og Ungdom

Nøyaktig hvor mye CO2 som har endt opp i det store blå er ikke godt å si, men vi vet at havet er rundt 26 prosent surere i dag enn det var for 100 år siden. Fortsetter vi med business as usual vil vi måtte se på et hav 175 prosent surere enn det skulle vært, ved slutten av dette århundret.

Den resulterende lave pH’en gjør det vanskelig for dyr som bygger skall å gjøre nettopp dette. Se på det som at du prøver å bygge hus, med en eller annen dust som hele tiden stjeler mursteinene dine. Jo surere hav, dess fortere stjeles byggeklossene dine, og på et visst punkt begynner tyven å ta av mursteinene direkte fra veggen din slik at du får i oppløsning.

Med tanke på hvor sinnsykt mange organismer som bygger skall, er dette ekstremt kritisk.

Så ja, skulle vi bare avlyst disse “politikerne” eller? Eller egentlig alle “voksne” som sitter med huet stappa så langt oppi sin egen ræv at de kan ta en powernap i tolvfingertarmen? Jeg har ikke noe behov for mer av det dritet her.

Greta Thunberg, den svenske 16-åringen som startet klimastreiken #Fridaysforfuture

Greta Thunberg, den svenske 16-åringen som startet klimastreiken #Fridaysforfuture i fjor høst. Foto: TEIA / Flickr

Jeg har egentlig en plan om å bare være rosenrød og positiv og whatnot. Men dette søpleinnlegget fra en tilsynelatende voksen dame trigger absolutt hele spekteret av negative emosjoner i det ellers ganske paddeflate systemet mitt.

Det er faen meg imponerende at voksne mennesker får seg til å synke så dypt som å rakke ned på kidsa som prøver å gjøre en innsats for å redde jordkloden de skal arve. En jordklode fullstendig skakkjørt av sånne egosentriske brødhuer som Karianne Hansen og hennes medvoksne.


Jeg nekter å definere meg selv som voksen så lenge dette er de jeg må dele tittelen med. Da er jeg lykkelig som barn, gitt.

Sorry, Karianne. Jeg vet du prøvde deg på litt intelligent satire, men her bommer du så grovt at ikke engang stormtrooperne vil ha deg med på laget. Det at samtlige punkter du trekker frem ikke er noe som ligner på kritiske tap, gjør det bare enda mer patetisk.

De voksne må skjerpe seg, skriver Pia Ve Dahlen om kritikken av klimastreikende barn og ungdom.

Klimastreiken i Bergen er antakelig den største #fridaysforfuture-demonstrasjonen i Norge så langt. På fredag kan de bli mange, mange flere: Da arrangeres det nasjonal klimastreik. Foto: Alva Førsund / Natur og Ungdom

Da jeg var kid, brukte vi nemlig enten sykkel eller buss til og fra skolen. Tenke seg til at det finnes sånne hippier.

Da jeg var kid, gikk vi på møkkdonalds en sjelden gang i blant. Tenke seg til at det går an å overleve uten et konstant tilsig av junkfood og snop.

Da jeg var kid, reiste vi til kysten hjemme i Sarpsborg i feriene. Det var ikke før jeg nærmet meg 20-årene at jeg begynte å fly langt og utenlands. Tenke seg til at det kan bli folk av oss som ikke dro på charterferie fire ganger i året a, gitt. Galskap.

I motsetning til hva alle Facebook-ekspertene “vet” om de streikende ungdommene, har nok mange begynt å ta grep i sine egne liv allerede. Så kan man jo bare håpe at de voksne følger etter.

Faen ass. Skjerp dere. Dette ække fleip, det er lavmål.

Les mer om ungdomsopprøret Greta Thunberg har startet her:

Generasjon Greta