Matlaging har både skrevne og uskrevne regler, for eksempel hva som går sammen og ikke går sammen eller hvordan man behandler og kutter fisk. Men det er mye rom for freestyle. Mange oppskrifter har blitt til nye når man for eksempel har mangler det man skulle ha brukt, eller gjennom en kokke-ulykke som ble til noe godt. Hvis man tenker på det på den måten, så blir ikke matlaging så vanskelig som noen tror.

Her om dagen laget jeg en enkel fiskerett med grønnsaker. Noen lærte meg at gulrotpurré med appelsin går bra sammen med hvit fisk. Potetmos går bra med det meste, men vanlig potetmos er jeg både lei av og jeg synest at den blir bedre når jeg blander den med et par andre grønnsaker.

En fiskebil var innom for kort tid siden, så jeg hadde Piggvarfilét i fryseren. Det er en fin hvit fisk som er mild i smaken, og den kommer ikke fra et oppdrettsanlegg. Den er tynn, og tar lite tid å steke.

Her er min oppskrift for mat til 3 stykker:

Potetmos med blomkål og sellerirot.

terjehvitfisk1

Vask de usprøyta potetene godt. Bruk litt mer enn et halvt normalstort blomkålhode. Kutt litt sellerirot hvis du har, trenger ikke.

Kok eller dampkok potetene, putt blomkål og sellerirot oppi når potetene er ca. 5-6 min til de er møre. Jeg liker å bruke små poteter når jeg lager mos, siden de blir møre fortere. Men man kan jo også kutte store poteter opp i mindre biter..duh.. Når alt er mørt nok, ha alt i en kjele og tilsett litt smør. Siden det er såpass mye blomkål, trenger man veldig lite smør og melk. Ikke kumelk selvfølgelig. Jeg hadde havremelk og brukte veldig lite, man sper bare på med veske ettersom man ser at mosen trenger det. Jeg bruker en potetmoser til å mose alt sammen. Krydder, himmalyasalt, pepper og litt timian.

terjehvitfisk4

Som sagt, man trenger ikke sellerirot og man ser og smaker seg fram. Dette er en mos som er lett å lage og man kan bruke annet krydder og urter ogsaa.

Gulrot puré med appelsin! Man koker eller damper oppkuttet gulrøtter til de er litt mere møre en vanlig, men ikke for mye så du koker de sure.

terjehvitfisk3

Press en god usprøytet appelsin eller bruk ca. 1.5 dl appelsinjuice. Varm den opp, men ikke kok den. Bland gulrøtter og varm appelsinjuice i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmixer i kjelen til å blande det sammen. Smak til med en klype salt. Viktig at appelsinjuicen er god.

terjehvitfisk6

Piggvarfile eller en annen hvit fisk. Jeg skyller alltid fisken veldig godt, og tørker av vannet. Jeg krydret en av filéene med Rosted-garlic-pepper-chili-onion-chive mix og én med Vasabi-seasame mix for å prøve litt forskjellig. Jeg stekte fisken med smør og med litt fersk kuttet hvitløk. PS: Pass på å ikke svi hvitløken, den tåler ikke for hard varme.

Man kan selvfølgelig pynte med noe grønne urteblader hvis man vil prøve å score noen ekstrapoeng…

terjehvitfisk2