De fleste av oss burde nå ha fått med seg at industriell kjøttproduksjon er dårlig deal for miljøet. Det er ikke en nyhet at noe av det mest virkningsfulle hver og en av oss kan gjøre for å bidra til redusering av klimagassutslipp, er å spise mindre kjøtt.

Om vi kutter 1 konvensjonell kjøttmiddag i uka, tilsvarer det å fjerne 200.000 bensin- eller dieselbiler fra veiene*!

Derfor er “meatless monday” en bra trend. Selvfølgelig også det at flere og flere spiser mer og mer vegetarisk resten av uka. Jeg er ikke vegetarianer, men spiser mye vegetarisk mat, og velger sjømat og viltkjøtt framfor industrikjøtt. Og jeg liker å lage bra mat. I tillegg til at det er bra for miljøet, så føler jeg også at det er bedre for kroppen.

Dagens anbefaling: Blomkålsuppe

Supper er noe av det letteste å lage fra bunnen av. -7 grader ute i dag så det er en god tid for varm suppe.  Jeg har laget en del blomkålsupper, det er en del forskjellige oppskrifter, men måten man gjør det på er den samme. Jeg bruker ikke ku-produkter, saa dette er en versjon uten melk og rømme. Men den blir tykk likevel. Jeg velger et lite blomkålhode siden jeg bare skal lage til to personer.

Suppen min inneholder:

– et lite blomkålhode
– 2 ts grønnsaksbuljong (noen bruker hønsebuljong)
– liten bit sellerirot (trengs ikke)
– 1/2 gul vårløk (trengs ikke)
– himmalya salt
– pepper
– 5 dl vann

terjeblomkalsuppe02

Kutter opp blomkål og løk i smaa biter, blomkålen i mindre biter, har det oppi en kjele med ca. 5dl vann
og buljong. Koker det på lav lav varme til blomkålen er mør. Heller det oppi en blender el bruker stavmikser rett oppi kjelen. Husk lav hastighet på blenderen, kjør den så alle biter er blitt til suppe.  Smak til med salt og pepper. Kan også bruke parmesan eller sprøstekte kapers. Det er ingen regler for hvordan suppen skal bli laget – man finner fort ut hva man liker og gjør suppen enda litt bedre.

terjeblomkalsuppe04

Jeg gjør så og si det samme med aspargessuppe og brocolisuppe,  like enkelt. Man finner masse suppe-oppskrifter uten kjøtt og melk på nettet, og finner man ikke det så er det bare å gjøre en twist på en annen oppskrift.
Dette var første gang jeg brukte sellerirot, og det gjorde suppen bedre synes jeg.

Når jeg lager aspargessuppe bruker jeg ikke buljong, men chiliolje og himmalyasalt og raspet, tørket skogssopp.

terjeblomkalsuppe07

Spis sunt, kutt ned på kjøtt for deg selv og miljøet!