De fleste av oss burde nå ha fått med seg at industriell kjøttproduksjon er dårlig deal for miljøet. Det er ikke en nyhet at noe av det viktigste vi kan gjøre for å bidra til redusering av klimagassutslipp, er å spise mindre kjøtt.

Om vi kutter 1 konvensjonell kjøttmiddag i uka, tilsvarer det å fjerne 200.000 bensin- eller dieselbiler fra veiene*!

Derfor er “meatless monday” en bra trend. Selvfølgelig også det at flere og flere spiser mer og mer vegetarisk resten av uka. Jeg er ikke vegetarianer, men spiser mye vegetarisk mat, og velger sjømat og viltkjøtt framfor industrikjøtt. Og jeg liker å lage bra mat. I tillegg til at det er bra for miljøet, så føler jeg også at det er bedre for kroppen.

Les også: Nytt i ordboken: “flexitarianer”

FullSizeRender (1)

Jeg fikk et forslag om å lage blåskjellsuppe. Det er ikke bare godt, men blåskjell er veldig miljøvennlig. Du kan selvfølgelig plukke de selv, der de ikke er giftige, men også kjøpe de i butikken med god samvittighet. I motsetning til lakseindustrien skal blåskjelloppdrett være er en av de mest miljøvennlige måtene å produsere mat på.* Blåskjell spiser plankton, og trenger ikke fôr eller antibiotika, og skjellanleggene gir et bra levested for andre arter i havet – faktisk litt som kunstige rev.

Jeg har spist mye blåskjellsupper, men aldri laget det selv. Så da begynner vi….

terje-blaskjell4

Jeg dro ikke ut i fjorden og hentet ferske blåskjell, men kjøpte råvarene på butikken. Blåskjell er ikke dyrt, 41.00 kr for et nett med nok til ca. 2 pers.

Jeg gjør som jeg alltid pleier når jeg skal lage noe jeg ikke har laget før. Jeg søker på nettet eller blar i en matbok og finner flere forslag. Jeg tar utgangspunkt i en oppskrift jeg liker, og tilføyer noe eller tar vekk noe annet som jeg ikke vil ha eller vet at ikke er så bra for en.
Det er ting man må sjekke i forhold til at råvaerene er i god behold og ikke er ødelagte. For blåskjell sin del, er det viktig at de lever. De skal ligge på is når du kjøper de, og du må sjekke de nøye før de havner i gryta. Kommer tilbake til det. Ellers er det alltid økologisk og bærekraftig som gjelder, ikke kjøpe crap! Salt er ikke bare salt og brød er ikke bare brød, det er store innholds- og kvalitetsforskjell. Når du handler sjømat bør du bruke grøntnapp.no.

 

Min blåskjellsuppe for 2 pers inneholder dette:

 • 1 nett med blåskjell
 • 4 små gule løk
 • 2 fed med fersk hvitløk (eller man kan bruke ramsløk, den kan blandes med persillen)
 • 1 bunt med persille
 • 4 ss røros smør
 • pepper Grovmalt
 • salt   himalaya-salt
 • 3dl vann
 • ca. 1/2 dl hvitvinseddik

Hvitløk og chilli er alltid bra. Jeg hadde ikke fersk chilli, så da bruker jeg litt chilliolje.

Glemte også å kjøpe hvitvin, men jeg vet jeg kan bruke hvitvinseddik. Jeg er ikke noe fan av loff, saa jeg bruker grovt brød.  Og jeg fikk et tips om at det skal kokes på lav varme.

terje-blaskjell2

Fremgangsmåte:

 • Skrubb blåskjellene godt i kaldt vann. En børste og en kniv brukte jeg. Sjekk at skjellene lever, ved at de er ordentlig lukket eller lukker seg når du banker på de, og kast de som er døde.
 • Fres opp hakkede løk og hvitløk.
 • Hell oppi vann og hvitvinseddik  (eller hvitvin).
 • Pepper og litt salt.
 • Etter 5 min paa lav koking, hell over kraften i en kjele med persille, resten av smøret og litt chilliolje.
 • Bland det godt og hell det tilbake over blaaskjellene, varm det opp igjen.
 • Server med et godt brød, smør eller aioli. Husk brød er ikke bare brød.
terje-blaskjell5