Årets vegetarfestival i Oslo hadde mer enn bare vegetarmat på menyen. Tro det eller ei, men kjælegrisen på 300 kilo fikk en sentral plass på festivalen.

Foto fra nettsiden.

I tillegg til alle bodene og overfloden av varer og produkter, ble det holdt veldig interessante og viktige foredrag inne i Kulturkirken Jakob. Det var utrolig kult å se så mange mennesker som vil være en del av noe som kan bli en revolusjon for mennesker, dyr og jorda vår. Jeg vil gjerne fortelle om foredraget holdt av «pappaene» til kjælegrisen Esther, en gris som rett og slett revolusjonerte livene deres.

Derek Walter og Steven Jenkins fra Canada fortalte sin morsomme historie om hvordan møtet med oppdrettsgrisen deres, Esther, ga dem et helt nytt syn på husdyrindustrien og gjorde dem til både veganere og forkjempere for dyrs rettigheter og miljøet vårt.

Jeg var så heldig å få et intervju med dem, og snakke om deres opplevelser med kjælegrisen og hvordan hun påvirker livene deres. Det var skikkelig hyggelig å høre den morsomme, inspirerende og innsiktsfulle historien deres.

Kjælegrisen snudde eiernes liv på hodet

Derek Walter og Steven Jenkins driver gården Happily Ever Esther i Campbelville, Ontario, Canada. Denne gården gir beskyttelse og husly til dyr som har blitt reddet fra husdyrindustrien. Det hele startet etter at de ved en feil ble eierne av oppdrettsgrisen Esther.

Foredraget deres handlet om hvordan en gris snudde livene deres på hodet, sommeren 2012. Da fikk Steven en melding av en venn på Facebook, som lurte på om han ville ta imot en minigris. Som den dyreelskeren han er kunne han ikke takke nei, selv om han visste at partneren, Derek, ikke ville bli særlig begeistret. Han tok med den søte, lille grisen hjem, døpte den Esther, og hun vant deres hjerter umiddelbart. En minigris skulle da ikke være noe problem å ta seg av. Men denne beslutningen ville forandre Steven og Dereks liv for alltid.

Fra minigris til oppdrettsgris

Det viste seg at det ikke var noe “mini” ved Esther i det hele tatt. Steve og Derek hadde faktisk påtatt seg ansvaret med å oppdra en oppdrettsgris, avlet frem for å bli til mest mulig kjøtt på kortest mulig tid. I løpet av tre år vokste lille Esther til å bli nærmere 300 kilo. Kjærligheten de hadde fått for Esther gjorde dem nysgjerrig på historien hennes, om hvordan hun ble til, og hvor moren og søsknene hennes kunne være. De hadde tidlig forstått hvor intelligent hun var, og derfor hadde de raskt sluttet å spise kjøtt fra gris. Men etterhvert som de satt seg mer inn i hvordan industrien fungerte, og påvirkningen den har på miljøet, forsto de at Esther var begynnelsen på en helt ny livsstil for dem.

Historien om Esther spredte seg fort via sosiale medier, og paret bestemte seg for å gjøre arbeidet for dyrs rettigheter og bevissthet rundt husdyrindustrien til en fulltidsjobb. Facebooksiden til Esther har nå over 1 million følgere, og Derek og Steven holder foredrag over hele verden for å dele budskapet om en grønnere og mer etisk livsstil.

Starten på en ny livsstil

Det ble også klart at kjælegrisen trengte mye mer plass, så de kjøpte en gård og åpnet «Happily Ever Esther» Farm Sanctuary, hvor de nå tar seg av Esther og andre dyr reddet fra kjøtt-, egg- og melkeindustrien.

I intervjuet med Derek og Steven spurte jeg først om hvordan den etiske bevisstheten Esther brakte inn i livene deres, og hvordan det vegetariske kostholdet, utviklet seg videre til en større interesse for helse og miljø.

Derek forklarte at etter bare én uke uten animalske produkter begynte de ekstra kiloene å falle av, og de fikk mer energi. Han beskrev det som om at kroppen hadde funnet sin «happy place». Ettersom de også lærte mer om kjøtt-, egg- og melkeindustrien sin påvirkning på verden, ble de enda mer overbevist om at en vegetarisk livsstil var den riktige veien å gå.

Foto fra nettsiden.

De så også dokumentarene Food Inc, Forks over knives, og Cowspiracy, filmer som fikk dem til å åpne øynene.

– Jeg ble skikkelig overrasket over hvor mye jeg ikke visste om husdyrindustrien, og hvor stor effekt en omlegging av kostholdet kan få, langt utover de personlige helsefordelene, fortalte Derek.

Steven nikket enig, og fortalte videre at industrien ved bruk av reklamer og «propaganda», klarer å dekke over sannheten bak produksjonen av animalske produkter, og skjuler informasjonen som folk trenger for å skjønne alvoret.

– Altfor få vet hvor stor påkjenning hudsyrindustrien er for miljøet, og hvordan den bidrar til en urettferdig ressursfordeling i verden.

Derek fortsatte med å fortelle at mange han kjenner planlegger å reise mindre og kjøre mindre bil, og om hvordan prisene på flybilletter skal gå opp.

– Men hvorfor nedprioritere det å oppleve verden for å være miljøvennlig når hele verdens transportindustri slipper ut mye mindre drivhusgasser enn husdyrindustrien?

Begge var skjønt enige om at de vil gjøre sitt for å inspirere og vise folk at et vegetarisk kosthold er fantastisk lett, godt, med kun positive virkninger.

Allerede samme dag som Steven kom hjem med kjælegrisen forsto de hvor intelligente griser er. Esther begynte straks å åpne alle dørene i huset, alt måtte barnesikres og til og med barnesikringen klarte hun etterhvert å finne ut av. Derek forteller at griser faktisk har intelligens på lik linje med et tre år gammelt barn. Kjente forfattere, Lori Marino, som er nevrolog og grunnlegger av Kimmela Center for Animal Advocacy, og Christina M. Colvin, professor ved Emory University, skriver i en studie med tittelen Thinking Pigs, at griser er mentalt og sosialt lik hunder, til og med sjimpanser.

Griser er kognitivt komplekse, de liker å leke, og er veldig smarte. De har god langsiktig hukommelse, de behersker sosial manipulasjon, og de forstår hvilke mennesker som er snille med dem – og hvilke som ikke er det. De kan kjenne seg selv igjen i speil, ulikt for eksempel katter, og de skiller mellom griser de kjenner og griser som er fremmede. Og de er veldig renslige.

Foto fra nettsiden.

Den viktigste direkte miljøpåvirkningen som følge av griseproduksjon kommer fra gjødselproduksjonen. Nivået på gjødselbruk definerer mengden næringsstoffer som slippes ut i miljøet. Griseproduksjonen som den er i dag frigjør store mengder nitrogen og fosfor i miljøet, og de høye dosene kobber og sink som tilføres griser for å fremme vekst, akkumuleres til slutt i jorda. Slike næringsstoffer kan bidra positivt til økt jordfruktbarhet når de brukes hensiktsmessig, men overforbruk av slike næringsstoffer kan føre til nedbryting av jord og vann. (FAO, 2013).

Griseproduksjon var det første Derek og Steven lærte om da Esther ble en del av familien, og selv om det ikke er den største bidragsyteren til miljøødeleggelse innen husdyrindustrien, spiller den en viktig rolle likevel. Møtet deres med et av disse dyrene som blir så grovt utnyttet til vår fordel, rørte ved hjertene og åpnet øynene deres for hvordan en selv har makt til å endre verden ved å bare gjøre et par endringer i kosten sin.

Foto fra nettsiden.

– Du trenger ikke drives av kjærlighet for dyr eller din egen helse og sunnhet for å være veganer

Det siste spørsmålet mitt var om de hadde et råd til folk som ønsket å legge om til et kosthold som er fritt for dyreprodukter – og hvordan overgangen kan bli lettest mulig?

Begge anbefalte at vi først og fremst må sette oss ordentlig inn i hvordan et vegetarisk kosthold gir positive resultater for deg selv og alle rundt deg. Når en blir åpen til en slik ny måte å hjelpe dyrene og verden på, er det nesten umulig å ikke bli en lidenskapelig forkjemper for saken.

– Vi har hatt besøk av de aller største kjøtteterne noensinne, som nekter å spise animalske produkter igjen etter å ha opplevd gården vår og alle dyrene, forklarte Derek og fortsatte:

– Du trenger ikke drives av kjærlighet for dyr eller din egen helse og sunnhet for å være veganer, selv om det er positive konsekvenser av å velge et slikt kosthold. Det er dessverre fremdeles mye stigma rundt temaet, og ikke minst gamle vaner og økonomiske interesser.

Men som Derek og Steven sier så er poenget at vi alle er ansvarlige for Jorda vi bor på og dens tilstand. Et vegetarisk kosthold kan virkelig gjøre en forskjell – slik at vi kan fortsatt ha en bærekraftig og frisk planet i fremtiden.

Hvis dere kunne tenke dere å støtte den fantastiske gården til Derek og Steven, «Happily Ever Esther», så er det bare å besøke hjemmesiden,  og donere en valgfri sum. Ditt bidrag kan virkelig utrette noe positivt for gården og dyrene som blir gitt en ny sjanse til et bedre liv!