Vi lever i et samfunn der det ikke “lønner” seg å reparere ting. Det er billigere og mer effektivt å kjøpe nytt ettersom ting produseres billigst mulig.

Men hva med forholdet vi har til tingene våre? Om alt er “easy come”, blir det også “easy go”. Slik kjenner vi forbrukersamfunnet i dag. Vi produserer store mengder elektriske artikler, plastduppeditter og klær, og bruker mer og mer av Jordas ressurser. Det er en ond sirkel som er vanskelig å bryte fordi vi som forbrukere er så opptatt av pris.

Produsentene lager derfor varer som de tjener relativt mindre på, men som det likevel selges oftere og flere av. Derfor blir produktene stadig billigere, men med kortere levetid. Som forbruker er det mulig å velge produkter med lengre holdbarhet, men det er ikke lett å vite hva som kan repareres og hva som ikke kan.

«Det lønner seg ikke å reparere den, du bør heller kjøpe ny» hører vi ofte. Men stemmer det? Miljømessig lønner det seg jo å reparere fremfor å kjøpe nytt. Du sparer ressursene som ville gått med til å produsere den nye tingen, får mindre søppel og du bruker pengene dine på tjenester istedenfor ting. Og noen ganger lønner det seg faktisk økonomisk også.

Likevel er det alltid mange grunner til å ikke reparere den gamle tingen. Det har kommet en ny versjon som er bedre, du må klare deg uten noen ting i den tiden det tar å reparere, og ofte er det de samme som sier at det ikke lønner seg, dem som også vil selge deg den nye tingen. Det blir lett å la seg overtale. Og i tillegg er vi satt sammen slik at vi får et lite kick av å kjøpe og få nye ting. Det er “samle-genet” i oss, som kommer frem.

Reparasjon_utstyr-

Trykk på bildet for å se videoen vi har laget om teltreparasjoner.

Heldigvis er det flere og flere som begynner å føle at noe er galt og alternativer begynner å dukke opp. Sykkelverksteder, skreddere og mobil-fiksere finner vi på nettet og i små butikker rundt omkring. Kanskje har du lyst til å prøve å reparere noe selv? Når jeg fikser noe selv merker jeg at jeg får en ny følelse rundt tingen. Den er større og varer mye lenger enn den få-noe-nytt-følelsen. Jeg og tingen har skapt noe sammen. Den sømmen, den limte sprekken eller den nye delen minner meg på noe jeg har gjort selv. Og noe jeg har mestret. Dét er en god følelse.

På siden ifixit.com finnes det nesten 20.000 manualer på hvordan du kan reparere ting selv. Alt fra iPhones, kameraer, telt, biler, så og si alt. Her finner du også linker til hvor du kan kjøpe reservedelene du trenger. Hvem som helst kan lage en reparasjonsmanual, og eventuelt endre den for å gjøre den bedre.

Under finner du tips til hvordan du kan reparere et par enkle ting selv. 
1. Fikse glidelås:

 

2. Fikse knust glass på iPhone:

 

3. Fikse ødelagt sminke:
www.klikk.no/mote/kamille/Mote/article873955.ece

4. Reparere ski:

 

Det finnes også en del verksteder og skreddere som kan hjelpe deg med litt mer krevende reparasjoner. Jeg har hørt om en skomaker utenfor Oslo som blant annet resåler klatresko, og han har så mye å gjøre at han ikke vil at man skal fortelle andre at han finnes. Blir du gira på å reparere ting, så kanskje det er et marked for å starte en liten sjappe?

Ofte kan det være lurt å ta saken i egne hender fremfor å gå til butikken der man kjøpte varen for å få det reparert. Flere av de store kjedene vil helst gi deg en ny vare og kaste den ødelagte, selv om det bare er snakk om en ødelagt glidelås, fremfor å sende den til produsenten for å få den reparert. Det er enklere for dem, men da får ikke produsentene vite hva som var svakheten i produktet, og de får heller ikke muligheten til å reparere den eller bruke delene til noe annet. Derfor kan det være lurt å ta kontakt direkte med produsenten av varen.

Noen har hatt mye fokus på reparasjoner, som for eksempel Norrøna. De har hatt kampanjer der man kan levere klær og utstyr for å få det gratis fikset. Les mer om det her. Helsport har også en stor reparasjonsavdeling, der de fikser telt, sekker og soveposer. De har fått inn telt som er 40 år gamle og reparert dem! Her er en link til dem også.

Og hvis du absolutt må kjøpe noe nytt kan det være lurt å tenke på kvaliteten på det du trenger. Hvordan er  reparerbarheten på tingen? Hvor lett er det å få tak i reservedeler, og hvor lett er det å åpne dem slik at reservedelene kan settes på plass?

 

Kilder: https://www.cultura.no/Pengevirke/Pengevirke-nr-3—2014/Vi-reparerer-i-protest/