I forrige uke trakk Fylkesmannen i Nordland innsigelsen mot å selge isbiter fra Svartisen-breen på luksusmarkedet. Det er hinsides stupid, skriver Pia Ve Dahlen.

Svartisen-isbitene vil bare bidra til mer global oppvarming - og dermed mer bresmelting, skriver Pia Ve Dahlen

Bare i fjor trakk Svartisen seg tilbake 140 meter, mest av alle norske breer. Nå vil firmaet Svaice selge isbiter fra breen til luksusmarkeder verden rundt. Foto: Mike Brocklebank / Flickr

Det tas mange avgjørelser i dette landet. Noen er gode, andre ikke fullt så gjennomtenkte. Enkelte jubler vi over. Andre (som gruvedumping og oljeboring i sårbare områder), er så horrible at deler av befolkningen faktisk velger å bryte loven for å få dem reversert.

Og innimellom dukker det opp noe som er så hinsides stupid at man lurer på hva slags hallucinogener man har utsatt det kognitive maskineriet for for å komme frem til den konklusjonen.

Svartisen-prosjektet er en sånn sak.

Da forslaget først dukket opp i 2015, husker jeg at jeg såvidt tok notis av det. Den eneste reaksjonen de vel fikk fra miljøbevegelsen da var “dette var pussig”. Noen ting er jo så teite at man ikke gidder å engasjere seg, nettopp fordi man antar at de voksne har vett nok til å stanse det.

Så feil kan man ta, gitt.

For de som ikke har fått med seg hva det dreier seg om, skal firmaet Svaice (gjett om de har kost seg med cava på kontoret da det navnet ble bestemt) fly noe sånt som rolige 6000 helikopterturer inn til Svartisen, hakke av noen kubikk isbre, fly nevnte is til alle verdens hjørner for å, hold deg fast, kjøle ned rosa paraplydrinker til rike hotellarvinger og oljemagnater.

Dette høres ut som noe Preben Nicolai og resten av Montebello-gjengen hans kunne funnet på som businessidé etter fem flasker champagne i tjueårsdagen sin.

Svartisen-isbitene bidrar til mer global oppvarming, skriver Pia Ve Dahlen

I 2015 uttalte Kay Nymo (FrP), den gang leder av planutvalget i Meløy kommune, til NRK at Svaice skal ta ut tilsvarende 4 millioner liter vann i året fra breen. Foto: Viktor Kuznetsov / Flickr

Og akkurat i det man trodde styresmaktene i landet her ikke kunne synke noe dypere inn i idiotbøtta, klinker fylkesmannen i Nordland til og gir tommel opp til at “joda, dette er en knallidé”.

Man må jo skape arbeidsplasser, si. Titalls sådan.

Argumentene er få og så imponerende svake at man må spørre seg om vi ikke står overfor et klasseeksempel på nepotisme, korrupsjon eller bare pur, yrkesmessig uskikkethet.

At “isen jo smelter vekk på sommeren allikevel”, er et av de viktigste kortene som spilles. Personlig tenker jeg det har samme verdi som ruter tre i et parti president. Den typen man spiller i friminuttet på ungdomsskolen.

Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd de mener isbreen jobber etter en usynlig smeltegrense den automatisk stopper ved når det har gått en liten stund. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd de ikke ser problematikken i at man ved å eksponere den gamle blåisen for sot og støv skaper sorte flekker (såkalte kryokonitthull) som absorberer store mengder energi fra sola og fremskynder smeltingen enda mer. 

Heldigvis vet jeg bedre, for så komplett idiot går det faktisk ikke an å være.

Svaice sitt isbitprosjekt i Svartisen-breen er hinsides stupid, skriver Pia Ve Dahlen.

Etter at Fylkesmannen i Nordland trakk tilbake sin innsigelse mot prosjektet, er det nå opp til Meløy kommunestyre å stemme over om de skal gi Svaice grønt lys eller ei. Så langt skal bare Meløy Venstre ha sagt klart nei til prosjektet. De andre partiene (Ap, Sp, SV, Høyre, Frp og Krf) skal ta stilling til spørsmålet i den kommende tid. Foto: 20g32 & Minitxell / Flickr

Andre kommentarer som har kommet seilende (gudene skal vite fra hvem), har vært at vi må forte oss å utnytte verdensarven før den forsvinner. En verdensarv som forsvinner fordi vi flyr land og strand rundt i idiotiske ærender. Som å flytte is fra den ene siden av jordkloden til den andre fordi vannet den er laget av tilsynelatende skal være bedre.

Homeopatene ringte og vil ha tilbake kvakksalveriet sitt.

Jeg vet det sjelden er særlig konstruktivt å gå i strupen på de man skal diskutere med, men akkurat denne saken er så skammelig teit at jeg ikke evner å være saklig i adjektivbruken.

Herregud for noen jævla brødhuer dere er. Skjerp dere.

Så kan jeg jo slenge på noen semi-rasjonelle grunner selv da, ettersom jeg liksom skal være en quinde av fornuften.

Det første vi kan se på her, er symbolikken og signalene vi sender ut. Norge går nå som spydspiss ut i verden, hvor vi slår oss på brystet og forteller hvor flinke vi er til å ta vare på klima, miljø – og havet. Et hav som sliter med enorme mengder overskuddsvarme og oppløst CO2 som bokstavelig talt gjør livet surt for det som bor der nede.

Personlig tror jeg det hadde rablet for meg, om jeg dag ut og dag inn hadde vært nødt til å høre på bråket fra helikopter som flyr frem og tilbake for å frakte overprisa vann til fiffen.

Regjeringen vil at andre land skal ta vare på regn- og mangroveskogen sin. Her hjemme er det dog greit med naturinngrep i nasjonalarven. Foto: Pixabay

Allemannsretten blir jo også begrenset ved at området stenges av for tungtrafikk, firhjulinger og annet maskineri som skal inn i isen for å jobbe. I tillegg kommer naturinngrepet i seg selv.

Jeg klarer aldri helt å følge med på disse lovene for motorisert ferdsel i utmark, så om noen kan fortelle meg litt om jussen bak, tas det imot med åpne armer. 

Det er imponerende å se hvordan den norske regjeringen går ut og oppfordrer til økoturisme i verdens største land; utlandet. Det er jo viktig at de som jobber med hogst i utlandet heller ser verdien av naturopplevelsene regn- og mangroveskogen gir for rike turister.

Her hjemme er det dog greit med naturinngrep. Det er jo ingen som trenger den isen allikevel, så la oss tillate at man stenger av og raserer store deler av regulerte friluftssområder for å slippe løs noen cowboyer med huet milevis opp i sin egen ræv.

Det er jo ikke som at Nordland er kjent for spektakulære naturopplevelser allikevel.

Den nasjonale klima- og miljøpolitikken er heller ikke oppe og går.  Les mer her

Ernas miljøpolitikk: Den beste prevensjon.