2017 gikk fort, men var pakket med bra ting.

#InfinitumMoments er mine små og store øyeblikk som jeg mener er med på å dytte verden i en litt bedre retning. Og i 2017 var det mange å velge i. Her er noen favoritter, dominert av havplast og med innslag av bølger, kongelige og valuta for NRK-lisensen.

Januar la lista for året. Vi ble med Infinitum for et innslag på Sky News om plast i havet og pantesystemet.

Vi viste frem funnene fra Tavaha Løa i Hoddevik som demonstrerer at de fleste drikkeflaskene vi finner på stranden faktisk kommer fra utlandet. Mange av disse fra Storbritannia. Ifølge reportasjen fra Sky News går 16 millioner plastflasker utenom resirkulering HVER DAG i Storbritannia, noe som gjør at store mengder britiske plastflasker havner på søppelfyllinger og i havet. Pantesystemet er noe som holder havet rent, og andre land som England må get their shit together, bokstavelig talt, og innføre pantesystem.

Innslaget er en del av Sky News Ocean Rescue – en serie med reportasjer som skal sette fokus på utfordringene havet står overfor.

https://www.instagram.com/p/BP2R80ZlJLF/

Nå kan faktisk pantesystem kan være rett rundt hjørnet i Storbritannia! Det er kult å se at flere og flere land blir inspirert av Infinitum, verdens beste pantesystem. #pantforhavet

Februar. Siden 2013 har Nordic Ocean Watch, sammen med en del andre organisasjoner, snakket så mye vi kan om havplast og den trusselen det utgjør.

Det er dog ingen av oss som har vært i nærheten av å skape så mye oppmerksomhet og moment rundt saken som gåsnebbhvalen på vestlandet. Med 30 plastposer i magen åpnet den øynene til hele Norge for hvor nært og omfattende marin forsøpling er, og hvor store konsekvenser det har for liv i havet. Plutselig skulle hele Norge ut å rydde strender, og vi fikk mer henvendelser enn vi klarte å håndtere.

Utviklingen innen folkeopplysning og holdninger er selvfølgelig utelukkende positiv. Det var bare synd det krevde et liv for å få det til.

Et lite utvalg av oppmerksomheten vi fikk i martyrhvalens slipstream:

EKKO på NRK. 

VGTV sammen med Storebrand.

Norway Cups strandryddekampanje.

TV2 Nyhetskanalen

"Alle har ansvar for å gjøre noe" ✌

Posted by Nordic Ocean Watch on 23. februar 2017

 

April. Det er få ting som er bedre enn vinterbølger i Lofoten. Men det er også få ting som er kaldere.

Våtdrakt er en av surfingens miljøverstinger, spesielt med tanke på produksjonsmetode og skadelige kjemikalier. Dette er noe Patagonia ønsket å ta et oppgjør med, og lanserte derfor en plantebasert våtdrakt. De siste to årene har jeg surfet og testet disse draktene i norske forhold, og koser meg med ekstra god samvittighet når jeg er ute å leker i norskekystens egen bakgård.

Men det er ikke bare draktene som gjør at jeg velger Patagonia. De er også et av verdens mest ansvarlige merkevarer. Ikke bare jobber de aktivt med å gjøre produktene sine mer miljøvennlige, som i utgangspunktet er en selvsagt greie, men de bruker også musklene sine og stemmen de har til å faktisk mene noe i samfunnsdebatten, med hensikt å flytte verden i en mer positiv retning. Så man kan faktisk stemme frem den verden man ønsker ved å bruke lommeboka.

Mai. Aproprops Patagonia. I mai fikk vi tildelt midler fra Patagonia Grant Fund for å arbeide videre med Tavaha Løa i Hoddevik.

Da dro vi til Hoddevik med en hel haug bra folk fra NOW kollektivet og Food Studio og hadde en helt magisk Tavaha Wknd for å spise god mat, surfe, fridykke og jobbe med låven. Vi fikk til og med storfint besøk av ordføreren i Eid, som også om et par år også er ordfører for den nye kommunen Stadlandet. Bra fyr som er gira på å ta vare på havet. Les mer om Tavaha Løa her. 

 

Juni. Vi kan ikke ha bærekraftige samfunn dersom ikke folk har det bra.

I juni lanserte vi resultatene fra Flokes arbeid med en av velferdsstatens største trusler – den (såkalte) farlige eldrebølgen. Men jeg digger jo bølger, og mener i utgangspunktet det ikke er noe å være bekymret for, i hvertfall ikke dersom man forbereder seg godt og lærer seg å surfe. Gjennom innovasjonsprogrammet, Floke, ønsket vi derfor å lage løsninger som skal gjøre eldrebølgen til en positiv opplevelse for samfunnet. Resultatet kalte vi Tidsrom.

I tillegg til å få jobbe med en av de viktigste temaene i samfunnet fikk jeg også et nytt forbilde, Wenche Frogn Sellæg (81). Wenche har jobbet med naturvern i mange tiår både politisk, som miljøvernminister, og på fritiden, bl.a. ved å starte opp Besteforeldrenes Klimaaksjon. Hun lærte oss ganske fort at det slettes ikke er en eldrebølge vi står overfor, men en ressursbølge. Og har inspirert meg til å gjøre enda mer av de tingene jeg mener er viktig her i verden.

Et av årets Infinitum Moments

Løsningen på eldrebølgen?  -Lev lenge, dø fort. Foto @flokemotivet 

August. Sommeren bydde på nok en boom for turisme her i Norge, og Lofoten fikk en ny turistmaskot.

Besøkstallet fra utlandet øker voldsomt over hele landet og samtidig blir det mer og mer tydelig at Norge ikke har infrastruktur til å ta hånd om de, og de avfallsmengdene som produseres. Strandryddecontaineren vi har på Unstad, sammen med de lokale surferne, ble et symbol på dette i flere nyhetskanaler. Den ble avbildet som en mottaksstasjon for en latterlig stor mengde søppel fra turister, i mangel på andre steder å levere det fra seg.

Containeren er selvfølgelig ikke laget for dette, men jeg er glad for at den ble det. For man kan spørre seg hvor alt dette hadde tatt veien dersom den ikke hadde stått der..? For meg demonstrerer det hvor langt unna vi er et bærekraftig reiseliv generelt sett. Det blir også enda tydeligere at norsk natur er vakker nettopp fordi det ikke er så mye folk der, og at det derfor ikke er maksimering av antall besøkende som burde være vekstmålet for norsk turistnæringen.

I tillegg til dette tok containeren også i mot over 2 tonn havplast fra flinke strandryddere.

https://www.instagram.com/p/BF8o8sLPa1F

September. I løpet av 2017 møtte jeg 2000 mennesker over hele landet, gjennom 26 Tavaha foredrag, samme med Nordic Ocean Watch og Infinitum Movement.

Det mest minneverdige besøket var ironisk nok langt fra havet, på Fjellfilmfestivalen i nasjonalromantiske Gjendesheim. For selv om vi i NOW snakker mest om å ta vare på havet, så setter vi pris på all natur, også fjellheimen. Alt henger sammen, alt er like viktig å bevare, og alt har en verdi i seg selv.

Men havet er litt kulere 😉

https://www.instagram.com/p/BY3OZ6MlIUk

Oktober. Tavaha sprer seg, og i oktober stod vi på en konferanse i Stockholm og hadde en offisiell lansering av Nordic Ocean Watch Sverige.

Det er kult å se at tavaha inspirerer på tvers av grensene, og at det finnes flinke folk langs hele den nordiske kysten som tar saken i egne hender for å ta vare på havet og engasjere enda flere.

Et annet høydepunkt denne måneden var å bli invitert inn til Kronprinsparet for å diskutere hvordan vi kan gå fram for å finne løsninger på marin forsøpling, sammen med et utvalg fra næringsliv, forskere, miljøvernere og det offentlige. Foreviget på kamera her, og representert av min man-bun, @01:30. 

https://www.instagram.com/p/BbTxuOsFSzS/

November. Årets absolutte høydepunkt kan du se i en hel episode av Viten Vilje på NRK Nett TV.

Det er kult å se at det vi gjør gjennom Nordic Ocean Watch sprer kunnskap og inspirerer, og dette ga oss en hovedrolle i NRKs nye vitenskapsprogram Viten og Vilje. Episoden diskuterer ulike aspekter av havplast og løsninger og ga en god innsikt i problemstillingene.

Personlig var jeg fornøyd med at jeg var enig i omtrent alt jeg sa i programmet.

Desember. De siste årene har jeg sittet i styret til Lapoint for å se på hvordan selskapet kan ta et større samfunnsansvar med utgangspunkt i en tavaha-tankegang.

Det har skjedd mye i selskapet siden vi begynte å fokusere på det, og det er utrolig kult å se hvordan det er et genuint engasjement fra styrerommet til heltene på campene. Og ikke minst den positive responsen fra gjestene. I dag har alle campene ukentlige tavaha-foredrag og regelmessige strandryddinger med både gjester og lokale, og ryddet hele 12 tonn havplast i 2017 

Record beach cleanup in Sri Lanka!

Every week we arrange beach cleanups with our crew and guests around the world, but this time our social host in Sri Lanka, Marthe Muriel, took it to the next level. She brought several surf camps and locals together for one massive cleanup, resulting in removing more than 1 TONNE of plastic from the local beach. HUGE HIGH FIVES from all corners of the world to Marthe and the awesome people who helped out.#srilanka #ahangama

Posted by lapointcamps on 1. desember 2017

 

Plast i havet var på alles lepper i 2017, og det med god grunn. Det har seilt opp som verdens raskest voksende miljøproblem, og jeg mener at ingen kilder til problemet er for små til å gjøre noe med. All plastforsøpling er totalt unødvendig, og hver kilde må ta ansvar og handle. Nuh.

I desember fikk WWF gjennomslag for sin nullvisjon for marin forsøpling i UNEP og en global avtale ”mot plast i havet”. Det høres kanskje ut som en snodig ting å skrive under på, men det er et stort skritt i riktig retning for å få globale systemer på plass. Og som WWFs Fredrik Myhre sier «Nå er det på tide å fylle avtalen med innhold og løsninger».

Omtrent samtidig satte vi i gang en ny sesong av Floke. Her skal vi ta for oss nettopp havplast, og fylle nullvisjonen med innhold. Det første vi skal gjøre er å skape nye landbaserte løsninger som skal hindre at forbrukerrelaterte produkter havner på avveie og videre ut i havet. Sammen med et bra utvalg aktører fra næringsliv, offentlig sektor og miljøorganisasjoner skal vi ta et oppgjør med Engangsfloken. Resultatet leveres til sommeren og prosessen kan dere følge på sidene til Floke. 

 

2018. Det skjedde mye bra i 2017, og alt tilsier at det kommer til å bli enda mer og enda bedre Infinitum Moments i 2018. Det som får energi, det vokser. Jeg har lyst at verden blir et bedre sted, og brenner for store og små løsninger som tar verden i riktig retning. For å finne ut av hvordan jeg kan bidra, er det her jeg bruker energien min.

Jeg gleder meg til et nytt år på lag med Nordic Ocean Watch, Æra og Floke, og Infinitum Movement.

Follow the action

Nordic Ocean Watch

Infinitum Movement

Floke by Æra