Du har hørt om plogging? Selvfølgelig har du det. Du er et moderne, trendy og over middels oppegående menneske med interesse for både din egen helse, naturen og miljøet rundt deg. Men hva skjedde med ploga?

Våre kjære naboer, svenskene, står bak mange store verdensframganger, inkludert IKEA, H&M, Volvo, Saab, Abba, iZettle, Skype og Spotify. Alt det i tillegg til selveste dynamitten. Vi nordmenn derimot, må nøye oss med ostehøvelen, A-ha og litt annet småplukk. Og akkurat nå holder svenskene på å erobre verden med enda et vinnerkonsept, nemlig plogging.

Vi må gi det til de, de smarte svenskene, ingenting kan vel være mer rett i tiden enn å redde verden samtidig som man trener. Men, det var jo faktisk vi som var først.

‘Plogging’ is the Swedish fitness craze for people who want to save the planet. It’s making its way to the U.S.

The Washington Post

Plogging is the latest Scandinavian lifestyle trend to rock your world

BBC UK

The Washington Post har skrevet om det, BBC har skrevet om det, og skulle noen fortsatt lure på hva det er kan de bare sjekke Wikipedia. Det store spørsmålet er hva som skjedde med ploga, og hvorfor det ikke var oss nordmenn, men svenskene som erobret verden … igjen.

To ting på én gang, selvfølgelig.

Moderne mennesker har selvfølgelig ikke tid til å gjøre bare én ting om gangen. Hvordan skulle vi da rekke alt som kreves i vår hektiske hverdag? Vi lever i simultanismens tidsalder. Vi facebooker mens vi driter, tekster når vi kjører bil og snapper samtidig som vi ser på TV. Plukke søppel og jogge samtidig? Selvfølgelig.

Hun her gjør faktisk hele 3(!) ting samtidig; kjører barnevogn, jogger og plukker søppel. Men så er hun veldig svensk også da.

Hvorfor ikke oss?
Men hvorfor
 fikk aldri ryddeyogaen spalteplass i klodens største medier? Var det på grunn av dårlig navnevalg? Det er lett å være etterpåklok, men “ploga” ville nok funket bedre både på tvers av språk og som snappy digitalt merkenavn ute i verden.

Ploga er yoga og plukking av søppel

Skjermbilder fra NRK.

Ploga er yoga og plukking av søppel

Skjermbilder fra NRK.

Ploga er yoga og plukking av søppel

Skjermbilder fra NRK.

Ikke klar for plogabølgen?

Timing kan selvfølgelig også være en viktig faktor. Vi var nok forut vår tid med plogaen. Vi skal ikke langt tilbake før yoga var forbeholdt de med grønne fingre og dreads, og hvem kunne vel vite at plasten ikke bare ville forsvinne av seg selv om den bare fikk ligge en stund i havet?

Nei, verden var rett og slett ikke klar for å la plogabølgen skylle over seg. Typisk svensk flaks å komme på ploggingen akkurat nå som både fokus på personlig helse, fedme og verdens søppelproblemer er på topp.

Keep on #plukkanopp

Ingen hard feelings her selvfølgelig. Jeg er glad i våre svenske naboer og jeg unner dem alt godt. Selv om svenskene vant over nordmennene denne gangen (også) og løpingen vant over yogaen, så er jo det viktigste at vi kommer nærmere det store, felles målet.

Enten du pløyer pudder og panter, jogger og plukker søppel, gjør yoga, padler eller dykker og rydder, så er du en del av løsningen.