Grønnsakscurry er en enkel, smakfull blanding av elementer fra indisk mat. Den er ikke bare kjempegod til alle slags anledninger, men er også veldig sunn.

Indisk inspirert grønnsakscurry

Grunnoppskriften på grønnsakscurry lærte min mor da hun gjorde feltarbeid i India på 90-tallet. Hun bodde hos en familie som delte sine hverdagsmåltid med henne, og denne retten var en av dem. Siden har grønnsakscurry vært en gjenganger i familien vår, og vi har lagt til flere lokale grønnsaker og gjort små justeringer gjennom årene, før den har blitt slik den er i dag.

Mye indisk mat er allerede vegansk, og på enhver indisk restaurant kan du finne flere fantastiske vegetarretter på menyen. Ikke minst er grønnsakscurry stappfull av næring.

Næringsrike ingredienser

Blomkål er blitt funnet å forbedre blodtrykk og nyrefunksjon takket være sulforafaner. Blomkål har anti-inflammatoriske næringsstoffer, inkludert indol-3-karbinol eller I3C, som er en antiinflammatorisk forbindelse, som kan forhindre betennelser. Blomkålen er også rik på vitaminer og mineraler som K-vitamin, magnesium, fosfor og vitamin B6. En servering blomkål inneholder faktisk 77 prosent av det anbefalte daglige inntaket av C-vitamin.

Andre ingredienser som finnes i denne grønnsakscurry og som gir mye næring er ris, kokosmelk og linser. Hvis du bruker vill ris eller brun ris får du masse fiber, zink og vitaminer som A, C, og E.

Kokosmelk er også rik på fiber, vitamin C, E og B6, og mineraler, inkludert jern, natrium, kalsium, magnesium og fosfor. Til forskjell fra kumelk er kokosmelk uten hormoner og dyreproteiner, men har like kremaktige konsistens og smak.

Indisk inspirert grønnsakscurry
Linser er perfekt for både kropp og gane

Linser er en matvare som er perfekt når du vil ha et vegansk kosthold. De er en av de mest proteinrike belgfruktene og er en fantastisk kilde til jern og komplekse karbohydrater. De er også fantastiske for dem som ønsker å gå ned i vekt, uten å måtte gå glipp av gode måltider.

I tillegg til å inneholde mange viktige næringsstoffer som fiber, protein, mineraler og vitaminer, har nemlig linser få kalorier og lite fett. En kopp kokte linser inneholder omtrent 230 kalorier, men vil fortsatt gjøre deg mett.

Ingredienser i grønnsakscurry

Ingredienser: (ca. 4 personer)

 • 1 chili
 • 4-5 sopp (aroma eller champignon)
 •  ½ stor blomkål
 • 2 store gulrøtter
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ½ dl linser
 • 6 tomater eller 1 boks hermetiserte tomater
 • 3-4 blader eller 1/2 pakke ferdighakket grønnkål
 • 1 boks kokosmelk
 • 1 ss garam masala
 • Valgfri type ris (i denne ble det brukt villris), til 4 stk. 3-4 dl ukokt ris som kokes med dobbelt så mye vann
 • Koriander
 • Smak til med salt og pepper
Slik lager du grønnsakscurry:

1. Hakk løk, hvitløk, og chili i små biter og stek på middels varme med 1-2 ss olje og garam masala i ca. 2 minutter.

Tilberedelse av grønnsakscurry

2. Tilsett opphakkede tomater og gulrøtter. Ha også oppi sopp og la det surre i 2-3 minutter igjen, før du kan skylle og så tilsette linsene. Dette skal stekes sammen under omrøring i ca. 2 minutter. Hell deretter oppi 5 dl vann og la det koke på svak varme til linsene har blitt myke (15-20 minutt). Spe på med litt mer vann hvis nødvendig.

3. Når linsene og de andre grønnsakene har kokt, tilsetter du grønnkål og blomkål før du har oppi kokosmelk. La alt småkoke under lokk på lav varme til du kan ta en gaffel gjennom blomkålen (ca. 5 minutt).

Tilberedelse av grønnsakscurry

4. Server til slutt med fersk koriander. Jeg anbefaler også å kombinere grønnsakscurry med en frisk salat og avokado.

Tilberedelse av grønnsakscurry

Indiske retter som grønnsakscurry er veldig lett anvendelig, og jeg har selv gjort små justeringer i forhold til sesongens grønnsaker, i tillegg til å bruke quinoa i stedet for ris og nanbrød. Servér gjerne sammen med din favorittsalat. Jeg håper det smaker!