Det har lenge vært de unge som har bekymret seg mest for klima og miljø. Nå kan det se ut som de også har begynt å gjøre mest.

Greta Thunberg inspirerer ungdommer verden over til å kjempe mot klimaendringene

16-årige Greta Thunberg (foran) ba verdenslederne under Davos-møte om å «få panikk» på vegne av klimaet. 10-åringen Lilly (bak) har blant annet engasjert seg mot plastforsøpling og klimaendringer. Illustrasjon: Beata Boucht

Når vi begynner å handle, er håpet overalt. Så i stedet for å lete etter håp – let etter handling. Da vil håpet komme.

Det nesten bibelske sitatet er hentet fra twitterprofilen til Greta Thunberg. Du har vel fått med deg den bittelille jenta som sprer håp og kampvilje for klimaet?

Det hele begynte i den svenske valgkampen i høst. Da streiket Greta for klimasaken. I ukesvis lot hun være å gå på skolen, og satt foran riksdagen i protest mot handlingslammede politikere.

På bildene kniper hun leppene forsiktig sammen, krøller hendene sammen i fanget og myser småprovosert mot oss. Hvis ikke bildet av den svenske 15-åringen har brent seg fast i netthinnen din så er du enten hjerteløs, eller så har du gjemt deg under en stein. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med. Jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Senere på høsten tok det sakte, men sikkert av. Greta fikk stadig flere følgere på sosiale medier. Hun toget rundt i Europa fra demonstrasjon til demonstrasjon og fortsatte å streike hver fredag.

Greta Thunberg har fått tusener til å skulke

Så kom klimatoppmøtet i Polen. Videoen av Greta som kjefter direkte og fryktløst på verdens toppolitikere gikk mildt sagt viralt:

Dere snakker bare om evigvarende grønn vekst fordi dere er for redde for å være upopulære. (…) Og hvis det er så vanskelig å finne løsninger innenfor systemets rammer, så bør vi kanskje endre selve systemet.

Se resten av talen Greta holdt på klimatoppmøtet her:

På World Economic Forum-møtet i Davos satte hun nok en gang skapet på plass ved å kritisere verdenslederne for å tale med to tunger. På den ene siden diskuterte de klimaproblemet, og på den andre siden fløy de inn til møtet med privatjetter.

For mange er Greta Thunberg blitt symbolet på barn og unge i klimakampen. Miljøagentene pleide å si at barna ikke er sinte, men bare veldig, veldig skuffet.

Greta er beviset på at de voksne har sviktet oss så mye at vi rett og slett er blitt veldig, veldig forbanna.

Etter at Greta begynte å streike har hun blitt en slags uformell leder for bevegelsen av skolestreikende ungdommer, som samles under #fridaysforfuture.

Selv om Greta for mange er i ferd med å innta en slags helgenstatus er hun bare én person. I tillegg har hun både aspergers og rare, små fletter.  Vi er helt avhengige av at også de som bruker mye tid på badet hver morgen redder verden litt hver dag.

Heldigvis er det akkurat det som sakte, men sikkert er i ferd med å skje.

Unge bryr seg mest om klimaet

I følge en undersøkelse gjort av svenske Sifo for WWF, er det unge som bryr seg mest om klima. 6 av 10 unge tenker på klimaendringer minst en gang i uken, og klimaendringene er den utfordringen i samfunnet som unge bryr seg mest om.

Klassekameratene dine er med andre ord bekymret for hva flere graders oppvarming kommer til å bety for livene deres, og de er villige til å gjøre noe med saken.

Greta Thunberg får ungdommer til å demonstrere mot global oppvarming

Greta Thunbergs #FridaysForFuture-protester har spredt seg over hele verden – senest for en uke siden skulket hele 35 000 ungdommer for klimaet i Brüssel. I Berlin (bildet) samlet også tusenvis av ungdommer seg. Foto: FridaysForFuture Deutschland / Flickr

Unge er nemlig ikke bare mest opptatt av klima i politikken. De er også mest opptatt av å ta personlig ansvar.

En undersøkelse utført av Opinion for Kirkens Nødhjelp, viste at de yngste av oss er aller mest gira på å gjøre noe med livsstilen vår for å påvirke verden i en positiv retning. Burde ikke de eldste, som har ødelagt jorda for de yngste, være mest opptatt av å fly mindre, leie sportsutstyr og resirkulere plast? Kanskje, men det ser ikke ut til at det er sånn det funker.  

I følge klimapsykolog Per Espen Stoknes er nemlig en av grunnene til at vi ikke klarer å gjøre noe med utslippene våre at vi føler at klimaendringene ikke angår oss. Kanskje er det denne følelsen av distanse som er minst for de yngste?

Når verden i 2030 ifølge FNs klimapanel må ha kuttet halvparten av klimagassutslippene våre har Greta Thunberg bare så vidt rukket å bli 27 år gammel. Undertegnede kommer til å være 31. Klimakrise-delen av livet kommer til å vare gjennom hele livene våre.

Influencere mot global oppvarming

Heldigvis for isbjørnen og stillehavsøyene, er Greta bare en av mange unge «influencere» som bruker sosiale medier for å få gjennomslag i klimasaken. Nederlandske @lillys_plastic_pickup og engelske @glaciergirl er noen av de mest ekstreme eksemplene.


10 år gamle Lilly oppdaget plastproblemet da hun gikk tur med bestefaren i en park, og han forklarte at plast blir til mikroplast i naturen. I løpet av kort tid med aksjonisme på Instagram har hun rukket å bli barneambassadør for HOW Global og ungdomsambasssadør for Plastic Pollution Coalition.

I våres arrangerte hun det verdensomspennende #LillysGlobalCleanUpDay. Siden Greta Thunberg dukket opp for noen uker siden har Lily engasjert seg i klimaspørsmålet under #Fridaysforfuture, der hun har skulket skolen og demonstrert på fredager.

Greta Thunberg inspirerer unge til å demonstrere for klimaet

Glacier Girl bruker Instagram-kontoen sin til å figurere i islagte landskap, og dermed til å sette fokus på klimaendringene. Illustrasjon: Beata Boucht

En ganske annen variant av det samme ønsket om å stanse global oppvarming er det britiske Tumblr-estetikk-ikonet Glacier Girl. Hun har endret måten hipsterungdommer verden over tenker på klima etter at hun begynte å bruke Instagram til å figurere i islagte landskap. 

Ved å flette sammen hjemmesnekret kunstaktivisme, sosiale medier og et veldig konkret politisk budskap, har hun skrevet et nytt kapitel i historien om klimakommunikasjon.

Vi trenger også dem som bruker lang tid på badet

Greta, Lily og Glaciergirl er nerder. Likevel representerer de en generasjon som har fått klimaendringene i fanget, og som ikke vet bedre enn å gjøre noe med det.

Også helt vanlige ungdommer ser ut til å bruke mer og mer energi på saken. Etter den svenske klimaaksjonen møtte hundrevis av elever opp til streik i flere byer i Norge.  

Også i den mer glansede delen av norsk offentlighet profilerer stadig flere seg på bærekraftige verdier.

Når bloggere som Jenny Skavlan og Maja Hattvang har shoppestop, kjøper miljøvennlig sminke og uttaler at de prøver å fly mindre, så vitner det om en mainstreamkultur som i hvert fall beveger seg mot nullutslipp.

På spørsmål om ikke Greta burde gå på skolen, svarer hun klokt for alle som har skulket skolen for å redde jorda en gang i blant. Hvorfor skal hun bry seg om sin egen framtid hvis ikke politikerne gjør det?

Greta gjør noe, og derfor gir hun i hvert fall meg håp.  

 

Denne saken er hentet fra den nyeste utgaven av Infinitum Magasinet med temaet Norden.

Les også Noras forrige blogginnlegg om en av tingene vi kan leve av etter oljen – tare:

Denne kommen-taren kan forandre jorda