Vi har et mikroplastproblem. Hvorfor gjør vi ikke noe med det?

Forskerne har visst det lenge, politikerne har vært klar over det en god stund og stadig flere helt vanlige nordmenn har fått det med seg; vi har et mikroplastproblem. Hvorfor gjør vi ikke noe med det da?

Hvorfor er det fortsatt lov å selge tannkrem med mikroplast i dette landet???

Joda, Norge har verdens beste pantesystem for flasker og bokser, og i motsetning til i en mange andre land handterer vi det aller meste av avfallet vårt på en slik måte at det ikke ender opp i naturen. Men vi pøser ut store mengder plast i havet likevel.

ÅTTE MILLIONER KILO!

Faktisk slipper vi nordmenn ut 8000 tonn* mikroplast i året. Det er et par kilo for hver av oss, hvert eneste år, rett i havet, fra Norge alene.

Du behøver ikke være marinbiolog for å forstå at åtte millioner kilo mikroplast hver eneste år føkker opp havet. Forskerne har påvist at det finnes plast i alt fra blåskjell til blåhval. På verdensbasis anslås utslippet av mikroplast alene å være på 950 millioner kilo i året.

Men hva gjør vi med det? Ikke en dritt faktisk. Annet enn å snakke og skrive rapporter. Det skal utredes litt her og ventes litt på utredning fra EU der og vurderes et forbud her og der. Det dukker opp en sjelden hval med magen full av plast, og enda flere snakker enda litt mer. I mellomtiden fortsetter vi å fylle havet med mikroplastplast.

mikroplast i havet og plastposer i magen til hval

Plastic? Really? Let’s talk some more about it…

WTF?

Hvor kommer mikroplasten som ender i havet fra? Over halvparten kommer fra dekkene på bilene våre (58%)*, en stor del kommer fra fotballbaner (17%)*, maling (12%)* og klær (tekstiler 8%)*, mens 80.000 kg* kommer fra kosmetikk.

ÅTTI TUSEN KILO PLAST I HAVET FRA FØKKINGS BODYSCRUBS LIKSOM, da er det på tide å logge ut av SophieElise.dot.no og gå inn på opprop.no/forby_mikroplast for å legge igjen en underskrift før neste episode av Skam begynner.

GJØR NOE DA FOR F….!!!

Vi behøver ingen rapporter og konsekvensutredninger for å begrunne et forbud mot mikroplast i for eksempel hudpleieprodukter og tannkrem. Det finnes jo ingen gode argumenter FOR å trykke plast i trynet, og vi burde ikke behøve mer enn ett enkelt eksempel for å innføre et forbud.

Her svikter de som styrer dette landet både oss og flerfoldige generasjoner som kommer. Greit nok at vi ikke helt vet hvordan vi skal løse dette med bildekkene, men hvorfor ble ikke mikroplast i kosmetikk og påfylling av mer giftig og forurensende oppmalte gummidekk på kunstgressbanene forbudt i går? I fjor? Året før?

Det er ikke noe å vente på, det blir ikke noe bedre neste år, det kommer ikke noen nye revolusjonerende forskningsresultater som viser at mikroplast faktisk er bra for fordøyelsessystemet til reker, at plast i maten vår er løsningen på kreftproblemet og at vi faktisk ikke behøver noe levende hav i fremtiden.

DET ER ET LETT VALG

Det er heller ikke slik at det er andre viktige sider ved denne saken, ting som vi vanlige mennesker kanskje ikke ser, men som regjering og storting må ta hensyn til. Det er enkelt, det er bare å stemme over det på stortinget og forby skiten.

Ser det ut som flertallet i det norske folk ønsker å fortsette ødeleggelsen av havet? Gjør jobben deres, politikere!

(Ja, kanskje en del FRP-velgere kommer til å bli føle seg sviktet i redselen for at barna deres skal få reduserte muligheter for å bli fotballproffer og at de ikke lenger får unne huden sin den ukentlige helkroppsskrubbingsen med plastkrem. Men føkk det også.)

Ingen kommer til å dø, komme til skade, få en forverret livssituasjon, bli arbeidsledig etc om vi legger ned et umiddelbart forbud mot mikroplast i alt kosmetikk og på fotballbaner gjeldende fra I GÅR.

Vente å se hva EU sier om saken må vi heller ikke, det er en dårlig unnskyldning fra feige folkevalgte som ikke gjør jobben sin. Det kan ikke være slik det funker, EU kan vel ikke stå i veien for at vi skal kunne stoppe mikroplastforurensing fra vårt eget land? Vi er ikke engang medlem i EU. Hva skulle de gjøre? Gi oss en stor feit bot? Hvor stor da? Hva er gjeldende oljepengeverdi på en liter rent havvann nå om dagen?

Det eneste et forbud vil kunne føre til er at noen svære multinasjonale selskaper, eid av noen få ufattelig rike amerikanere, vil kunne komme til å tape litt penger mens de legger om produksjonen og finner noe annet å ha i skurekremene sine.

Og på kunstgressbanene går det an å bruke for eksempel sand eller kork. Heldigvis er det noen få kommuner som har tatt saken an og innført lokalt forbud, men å fylle på med plastbiter på fotballbanene istedenfor, slik de har gjort i Bergen, er jo ren idioti. Ikke noe galt med fotball, men vi kan ikke la hensynet til fotball komme før havet.

Hvor dum er det mulig å bli? Maradona klarte fint å bli verdens beste fotballspiller uten hverken kunstgress, oppmalte bildekk og mikroplast, da kan bortskjemte norske fotballspirer også klare seg uten å bidra til ødeleggelser som vil være et problem for generasjoner av mennesker verden over i lang tid framover.

Sign it, ferdig snakka: www.opprop.net/forby_mikroplast

* Klima og Miljødirektoratet – Overordnet tiltaksvurdering mot mikroplast

Les mer om plast i havet