Gjesteblogger: WeClean

En jul uten gaver kan være en gave til julen.

For ikke så lenge siden fortalte en kollega av oss at familien hans har feiret en litt annerledes jul de siste tre årene. Han snakket om en jul uten gaver, hvor alle hadde blitt enige om å ikke bruke tid, penger eller energi på å fylle tomrommet under juletreet. Idéen hadde spiret fra tanken om at dersom man fjerner gavejaget og alt det innebærer, på godt og vondt, vil man da bruke mer tid sammen?

Følelser kan ikke kjøpes

Det første året var det nesten spennende, en liten endring av det samme gamle. Hvordan blir julen nå, liksom? De tre barna er godt voksne og fraflyttet hjembyen for lenge siden. En vanlig jul ville bestått av at de tok ferie og reiste hjem igjen, for så å hoppe rett inn i julehandelen. Fra å være spredt rundt om i landet, til å være spredt rundt om i butikkene – en rutine som var overraskende enkel for familien å gi slipp på, siden ingen av dem var noe særlig opptatt av gaver til å begynne med. Gaver hadde bare alltid vært noe de hadde gjort, siden gaver er noe man ofte bare gjør. Det eneste de trengte var noen som luftet en innsikt om forandring.

For det er som med alt annet, tar man bare litt avstand og setter spørsmål til det man vanligvis tenker og gjør i autopilot, blir man plutselig klar over et par ting man aldri hadde tenkt ellers. I kollegaen vår sitt tilfelle, begynte den gavefrie julen som et initiativ for å spare seg for penger og stress, men utviklet seg til å handle om noe større: en familie som fant et tettere fellesskap i forandring og tidløse verdier. Følelser som ikke kunne kjøpes. Og juleferien hadde så vidt begynt.

Les også: Ønskeliste til Jul

Men hva med de små barna?

I år er det flere på arbeidsplassen vår som har blitt inspirert til å gjøre det samme. Vi har ringt våre nærmeste og lagt frem forslaget. Og selv om de fleste av oss har blitt møtt med latter og lettelse, har noen av oss også fått litt motstand. Hva med barna, har den største bekymringen vært. Skal ikke de små heller få gaver?

En jul uten gaver kan være en gave til julen

Illustrasjon: Mimmi van der Crussen

Det er få ting som er vakrere enn et lykkelig barn, men et innkjøp garanterer ikke lykke. Selv ikke hos barn. Vi må ikke glemme at barna lærer hva julen handler om gjennom oss. Vi er eksempelet for deres kommende liv. Og når vi vet dette, vet vi også at det er vi som kan velge hvilken jul vi ønsker at våre barn skal dele med sine egne barn, når den tid kommer. Dette er med andre ord større enn både julaften og gaver. Det handler om bevissthet og ansvar. Det handler om kjærlighet gjennom rammer.

Juletreet symboliserer livet

Tomrommet er ikke under treet. Det er i hodet vårt. Vi har blitt tillært at treets formål er å presentere gavene, men tradisjonelt sett, lenge før gavene kom inn i bildet, var juletreet ment for å symbolisere gjenfødelse, vårens grønne tid, og selve livet.

Samtidig skal vi ikke legge skjul på at en gaves emosjonelle kraft kan være enestående. Spesielt når den er en opplevelse, eller når man vet akkurat hva mottakeren ønsker, selv om personen aldri har bedt om det. Eller når man av hengivenhet har dedikert seg til å lage noe ens ærend for å gi det bort, eller når spontaniteten tar overhånd og en uplanlagte gave overrasker alle parter. Men når det føles mer som et pliktløp koblet til en årstid, kan gaven fort bli mer en handling av formaliteter, enn en handling av kjærlighet.

Senk skuldrene

“For det har ikke så mye å si hva vi gjør”, sa kollegaen vår, da han pitchet idéen for familien sin. “Så lenge vi gjør det sammen”.

Noe av det første familien innså med en gavefri jul, var at de gikk inn i en ellers stressende ferietid med senkede skuldre. Sammen pyntet de treet. De bakte. De rengjorde hjemmet, og da julaften kom, ladet ikke dagen opp til et klimaks av gavetransaksjoner. De bare spiste og pratet sammen hele kvelden. De kranglet også, som familier gjør i julen, men de ble kjent med hverandres humor og betenkeligheter på en måte de ellers aldri hadde gjort. For det er kanskje bedre å være en familie som krangler og får ut følelsene, enn en familie som gjemmer seg bak passivt-aggressive gaver.

Julens innhold blir det vi legger i den, og med mindre vi ønsker at noen andre skal gjøre det for oss, er det vår egen oppgave å fylle den med mening. Kjærligheten ligger i det subtile, og fraværet av gaver gjorde at familien til kollegaen vår så juletreet og hverandre i et nytt lys. Det er vanskelig å si om det samme vil skje for vår del, men vi kan trygt si at julen i år blir annerledes. I alle fall nå som vi har forstått at en jul uten gaver, kan være en gave til julen.

Om gjestebloggeren: weClean

weClean kaller seg “det kreative vaskebyrået”, og er en Oslobasert startup som har som formål å få bukt med sosial dumping og det svarte markedet. weClean følger arbeidsmodellen: “Det har ikke noe å si hvem du er eller hva du driver med, i weClean må alle vaske”.

 

NB: Dette innlegget sorterer under vår blogg-side, og inneholder forfatterens personlige og subjektive meninger, som ikke nødvendigvis representerer eller er i tråd med meningene til Infinitum Movement og denne nettsidens redaksjon.