Dumpsterdiving har spredd seg rundt i Norge etter at flere og flere har oppdaget hvor mye brukbar mat som kastes fra butikkene.

Tidligere har jeg drevet mye med datojakt på Kiwi og Bunnpris, men etterhvert som butikkene har gitt opp datogarantiene så har det også blitt mer leting i søpla. Det kastes flere hundre tonn mat hvert år, og ofte er det ting som en pakke med 6 tomater der bare en av dem er dårlige, eller en ost som har gått ut på dato men er fult spiselig.

Er det ulovlig å forsyne seg av det butikkene har kastet i søpla?

Skjermbilde 2016-01-17 kl. 18.58.39

Grønnsaker funnet i søpla

Vi pleier å hente mat på kveldene, da er det færre som ser oss og sjansene for å bli jagd vekk mindre. Det er lett å føle seg litt kriminell der vi lusker bak butikken. Vi kan få noen mistenkelige blikk om noen ser oss hengende over kanten på containeren, og jeg tror mange tenker at det er ulovlig. Jeg tenker at det handler om innstilling, hva jeg føler og utstråler når jeg gjør det. For noen år siden drev vi med parkour, gateklatring. Å klatre på husvegger og hoppe fra tak til tak er vel på grensen det også, og vi fikk litt bråk iblant. Vi fant ut at om vi brukte arbeidsklær, så kunne det se ut som vi jobbet på taket og da så det plutselig lovlig ut. Bare du har på deg en refleksvest så kan du gjøre ganske mye rart. Det samme tenker jeg om dumpstring, når jeg går med hodet hevet og viser at dette har jeg all rett til å gjøre, så er det ingen som tenker at jeg gjør noe galt.

Skjermbilde 2016-01-17 kl. 18.51.26

Håkon kaller det for “matdepoter”

Helt lovlig er det ikke, vi “stjeler” en vare, men den har en verdi på 0 kroner, kanskje til og med en negativ verdi, fordi butikkene må betale for å bli kvitt søpla. Vi ville aldri blitt straffet av politiet for å ha tatt noe som er verdt 0 kroner, jeg har møtt politiet tidligere mens jeg dumpstret og de sa bare at jeg skulle rydde opp etter meg før jeg dro. Så lenge man ikke roter eller ødelegger noe, så kan man ikke straffes, men med en gang det er en hengelås på containeren man åpner, så er det innbrudd og ulovlig. Det er litt uavklart i norsk lov, men politiet har uttalt seg flere ganger og sagt at de ikke ville opprettet noe sak på dumpsterdiving.

TV2: I Frankrike er det ulovlig for butikkene å kaste mat.

Skjermbilde 2016-01-17 kl. 18.59.46

Mye mat kan feks. tørkes og holde seg i årevis i stedet for å kastes.

Jeg har et mål om å ta minst mulig del i (over)forbrukersamfunnet, at jeg skal etterlate meg færrest mulige spor. Så om jeg tar mat som ellers ville blitt kastet, så trenger man ikke produsere ny mat for at jeg skal leve. Jeg ser på det som at jeg redder mat fra å bli kastet. Tenk så synd det er, med de bananene som har reist over hele kloden, for å ende opp i en søppelkasse. Eller grisen som kanskje levde et ganske kjipt liv, og i tillegg bare ble til søppel.

Sequence 16.01_36_13_17.Still069

Visste du at egg kan holde seg opptil 1 år etter datoen?

Men det er tydeligvis ikke rett for alle. Butikkansatte kan bli rasende, andre kunder blir provosert av synet og går inn og sladrer. Kanskje de synes det er urettferdig at noen skal få gratis mat? De ansatte argumenterer med at de har regler, at det ikke er lov etc. At om vi blir syke av maten, så kan de bli stilt til ansvar for det. Jeg tenker at det kanskje handler om at de tror at vi handler mindre i butikken når vi får gratis mat. Det stemmer jo delvis, men hva er rett og galt? Er det galt å gjøre det fordi mange tenker det? Jeg har ett syn og andre noe annet. Et lite bevis på at sannhet er relativt.

Jeg skulle helst ønske at vi ikke fant så mye mat i søpla. At butikkene ble flinkere til å prise ned maten som holdt på å bli dårlig. At de faktisk ga bort den utgåtte maten til de som trenger det. At de som jobber med å selge mat, også kunne lære seg litt mer om mat, kanskje la være å ha potetene i lys og slutte å pakke absolutt alt inn i plast, så kunne maten holdt lenger.

J19A6458

Vi var 2 måneder på Bjørnøya med et matbudsjett på null kroner. Alt var utgått på dato, eller funnet i søpla.