Inspirert av en artikkel som ble publisert i magasinet tidligere, kalt “Trash or treasure”, har jeg lyst til å dele noen tanker og opplevelser rundt jakt, og kanskje en litt annerledes type jakt.

IMG_8188
Rypejakta ses på av mange som det ypperste av jakt. Med fine turer og godt kjøtt. Men når prisen på jaktområdet overstiger hundrelappen og kampen om områdene absolutt er tilstede, kjenner jeg at jeg kan miste entusiasmen.

For meg er matauke en vesentlig del av å drive med jakt. Naturlig nok også selve turene ute i naturen og i fint sosialt lag.

Men hvorfor ikke da ta for seg noe av det som det finnes så uendelig mye av, og som er mye lettere tilgjengelig?

Jeg har etterhvert fått noen kjempeopplevelser med jakt på bl.a. kråke, ravn, måke og skarv. Og måltidene har blitt til festmåltider!

Ungmåke skutt fra båt, like utenfor heimen.

Æsj?

Kråke. Måke. Ravn?

Spiser ikke de bare søppel?

Tja, ikke vet jeg. Noe søppel spiser de helt sikkert. Men hva er det i denne søpla. Matrester, er det ikke? I det minste spiser de lokalt. Altså ikke noe som er hentet fra andre siden av jorda, og som kanskje er tilsatt diverse medisiner for at dyra ikke skal bli syke. Her tenker jeg altså på en kjøttindustri, som jeg med tiden har fått litt avsmak på, og som jeg forsøker å la være støtte.

Når kombinasjonen jakt og fiske fungerer godt, da blir fryseren fort full av god, lokal mat.

Skarv har rykte på seg for å ha transmak. Og likeledes med måka. De spiser mat fra havet, og påvirkes naturlig nok av det. Tas kjøttet ut relativt raskt, og gjerne skyldes i sjøvannet, skal det ikke være noe problem. Selv har jeg til tider slurva med akkurat det, men aldri kjent noen smak av tran. Kjøttet er fantastisk godt!

G0064818

Stor stemning etter god fangst

IMG_8087

Jeg har hørt at mesterkokker har fått servert kråke og trodd at det var rype. Da kan da ikke kjøttet være så verst?

Den dagen ravna havna i panna, var det stor skepsis over hvordan det også ville smake. Personlig synes jeg den var enda bedre enn kråka, men kanskje var det tilberedningsmetoden, som jeg tror har mye å si.

Men det som fikk mest fokus, var det mentale oppi det hele. Er det ekkelt? Hvorfor?

Jeg synes det er veldig interessant. Hvor mye er kulturelt lært? Hva er bare tull?

Hvorfor skulle det være ekkelt?

Jakt fra umotorisert fartøy er det så og si fritt fram på. Jakttidene må følges, selvfølgelig. Havkajakken har blitt brukt flere ganger. Her prøver vi oss i robåt og med litt mer sjø.