Leonardo DiCaprio har reist verden rundt for å dokumentere klimaendringene for filmen Before the Flood. Den er trist, skremmende, positiv og frustrerende. En film alle burde se.

I år 1896 beviste svensken Svante Arrenhius drivhuseffekten og koblingen mellom nivå av CO2 i atmosfæren og temperaturen på planeten. I 1972 kom boken Limits to Growth ut som forklarte hvordan menneskeskapte CO2-utslipp kommer til å bli vår tids største utfordring, med norske Jørgen Randers som medforfatter.

I 1990 sa Captain Planet at olje og eksos ødelegger verden, og at den må stoppes. I 2004 kommer Al Gore ut med filmen The Inconvenient Truth som viser direkte link mellom menneskeskapte utslipp og temperaturstigninger på planeten.

Og nå, i 2016, ga Leonardo DiCaprio ut klimafilmen Before the Flood, som viser de ødeleggende konsekvensene klimaendringene har skapt. I 120 år har verden visst om årsaken og konsekvensene av våre utslipp, mens utslippene har gått opp.

 

Innimellom Arrhenius, Randers, Gore, Captain Planet og Leo har det vært, og er fremdeles, et enormt antall klima-profeter. Det vil si mennesker som reiser verden rundt for å fortelle om klimaendringenes konsekvenser, behovet for utslippsreduksjon og fornybar teknologi.

Historien Leo forteller i filmen sin er ikke ny. Men bildene er det.

For nå er det ikke lenger fremtidsscenarioer og analyser som legges frem, men de synlige konsekvensene av utslippene våre. Og dessverre er bildet trist. Med ordene til Lars Vaular (tatt helt ut av kontekst) er det akkurat som de advarte om, men verre enn de klarte å forklare det som. Endringene skjer fortere, mer ekstremt og mer skremmende enn forskere har klart å forutse.

50% av verdens korallrev har dødd de siste 30 år. Korallrev er havets viktigste økosystem for å opprettholde liv. Bleking er når korallrev dør på grunn av CO2 utslipp i atmosfæren. 1 milliarder mennesker i verden er avhengig av levende hav for å overleve.

50% av verdens korallrev har dødd de siste 30 år. Korallrev er havets viktigste økosystem for å opprettholde liv. Bleking er når korallrev dør på grunn av CO2 utslipp i atmosfæren. 1 milliarder mennesker i verden er avhengig av levende hav for å overleve.

“Vær beskjeden du ønsker å gi”

Filmen til Leo er verdt å se, og vil være en tankevekker for mange. Men personlig blir jeg frustrert. Jeg har sett nok mennesker fly jorda rundt og slippe ut enorme mengder klimagasser for å, paradoksalt nok, fortelle historien om at vi må redusere våre utslipp. Noen ganger er det sånn at målet helliger middelet, og i Leos tilfelle stemmer nok det. Men jeg håper dette er det siste vi trenger av denne typen historiefortellere.

Filmen vi trenger for å forstå ligger på nett, med en av verdens mest populære menn i hovedrollen, og den er (var) gratis.

Tiden for høyutslipps klimaprofeter er forbi: takk for godt arbeid og god innsats. Det vi trenger nå er folk som ikke bare forteller historien om utslippsreduksjon, men som er historien om utslippsreduksjon. Vi trenger forbilder. Vi trenger å se folk som faktisk tar grep og arbeider med å redusere utslipp på et personlig plan, i bedrifter, og på nasjonale og internasjonale plan. Disse trenger vi ikke fly inn fra andre siden av kloden, fordi det er mer enn nok av de i vår egen bakgård.

The Power is Yours

Beskjeden fra Leo er tydelig. Det er opp til hver av oss å bidra på vår egen måte. Vi må endre forbruksmønsteret vårt, og vise hvilken verden vi har lyst til å leve i gjennom hvilke produkter vi kjøper. Og vi må forstå at politikere er følgere, ikke ledere. Så når vi avgir våre stemmer må de gå til politikere som tar klimaendringene på alvor og maksimerer innsatsen mot fornybar teknologi og redusert forbruk. Spørsmålet er bare om det går inn i skallene våre denne gang. Hvordan skal Leo klare det når Randers, Gore og Captain Planet har prøvd i 40 år uten å få ned utslippene?

De fleste av oss ønsker nok å gjøre klimavennlige valg i hverdagen, men det er ikke så enkelt. Dels fordi norsk næringsliv og politikere ikke makter å legge til rette for at folk flest kan ta disse valgene på en enkel måte. Men elefanten i rommet er du, jeg, og vår egen ignoranse. Fordi selvom det er Erna som tillater oljeproduksjon, og Statoil som pumper den opp, så gjør de det kun fordi vi spør etter den: hver gang vi flyr, kjører bil eller kjøper plast.

Statoil produserer kanskje ammunisjonen, men det er du som skyter kula.
The Power is Yours !

The Power is Yours! -Captain Planet

Simens topp 4 enkle klimatips:

– Spis mer grønt, mindre kjøtt.
– Reis mer lokalt, og ta færre flyreiser.
– Pant alt!
– Stem nei til åpning av nye oljefelt i nord.