Happy Herd er en tilflukts- og fristedsgård som sprer budskapet om dyr som venner, ikke mat.

Dyr på Happy Herd

The Happy Herd er en liten gård i Fraser, rett sør for Vancouver i Canada. Her får dyr som har blitt reddet fra kjøtt,- egg- og melkeindustrien – eller andre uheldige situasjoner, et nytt liv i fredelig samspill med hverandre. Gården som gir dyrene en ny sjanse til et godt og trygt liv er drevet av søskenbarna Diane Marsh og Stephen Wiltshire.

Dyrene lever ute, omringet av omsorgsfulle gårdsdrivere, frivillige arbeidere og nysgjerrige besøkende som overøser dem med mat og kos. Happy Herd er som en liten oase av kjærlighet og omsorg, i et område som ellers er preget av tradisjonell gårdsbruk innenfor husdyrindustrien.

Happy Herd

Diane og Stephen var ikke veganere da de startet fristedet, men jo mer de lærte om alle dyrene de levde side om side med, ble det naturlig for dem å legge om til et vegansk kosthold. Nå håper de at den lille gården deres, som sponses av frivillige, kan inspirere enda flere til å gjøre det samme.

Viser respekt for alle dyr

Når du går inn portene til Happy Herd trer du inn i en verden der dyr er venner, ikke mat. Gården baseres på kjærlighet og respekt for alle levende vesener. Dette er hvorfor – og hvordan denne lille gården – og mennesker som Diane og Stephen gjør en stor forskjell i verden:

Happy Herd ble etablert i 2014. Det lille stedet på landet skulle egentlig være et rolig pensjonisthjem for Diane, men ettersom flere dyr i nød trengte et hjem, ble gården større enn planlagt. En stille pensjonisttilværelse ble raskt endret til travle dager med nye utfordringer – og ikke minst nye vennskap mellom dyr og mennesker.

Stephen og Diane på Happy Herd

Stephen og Diane er søskenbarn og sammen driver de gården i Fraser.

Stephen var allerede en engasjert miljøverner med mye kunnskap om miljøødeleggelsene fra industriell matproduksjon da han flyttet inn på gården. Han jobbet for organisasjonen Sea Shepherd som arbeider for å beskytte verdens hav og alle dyrene i dem. Organisasjonen ble omtalt i dokumentarfilmen Cowspiracy: The Sustainability Secret, som utforsker miljøødeleggelser forårsaket av dyr og landbruk.

Griser på Happy Herd
Happy Herd vil ha dem bort fra matfatet

Få mennesker vet hva som faktisk skjer under produksjonen av dagligdagse matvarer. Når alle varene er så fint pakket i butikken, og man aldri ser noe annet enn bilder av tilsynelatende lykkelige dyr på kartongene, blir det vanskelig for de fleste å se sannheten. Husdyrindustrien er nemlig flinke til å holde sine affærer bak lukkede dører, men takket være ærlige dokumentarer, har virkeligheten blitt mer synlig, mener søskenbarna.

Earthlings og Cowspiracy er viktige for at folk skal få et innblikk i det husdyrindustrien gjør av uetiske handlinger mot levende vesener. Diane og Stephen er enige i at slike dokumentarer ofte er nødvendige for å få folk til å endre kursen, men de ønsker å overbevise mennesker om å endre matvanene på en annen måte.

Happy Herd

– Husdyrindustrien er forferdelig, og mange lar seg overtale av de grusomme bildene som finnes på nett. Men på Happy Herd vil vi at besøkende skal omgås dyr som har lidd under eie av husdyrindustrien, og se uskyldigheten og kjærligheten i øynene til dyrene, med sine egne øyne, forteller Diane.

Hensikten er å få frem det emosjonelle og empatiske hos mennesker gjennom samvær med dyrene, slik at dyrene skal slippe å ende opp på et matfat.

Les også: Dyrene kan ikke lenger redde seg selv

Happy Herd

– Det er svært få som lar seg overtale av kun logikken; altså det husdyrindustrien gjør for miljøet og helsen, fordi de helst ikke vil tenke på slike problemstillinger i hverdagen. Derfor må flere få sjansen til å møte fantastiske dyr, som i moderne husdyrindustri kun avbildes som produkter i stedet for levende og følende vesener, sier hun.

Dødsdømte dyr får en ny sjanse

Stephen og Diane tar Infinitum Movement med på en privat omvisning av gården. Vi blir møtt av Moe og Larry, to ivrige kalkuner som lever i lykkelig uvitenhet om høsttakkefester og julemiddager med kalkun som hovedrett.

Søskenbarna forteller også at grisene ofte får ekstra mye oppmerksomhet. De tror det skyldes at mange har hatt helt feil oppfatning av hvordan griser egentlig er. Griser er både renslige, smarte og vennlige. De er kognitivt komplekse, og har større intelligens og sosiale egenskaper enn hunder. De kan sammenlignes med sjimpanser og tre år gamle barn. Griser forstår også hvilke mennesker som er snille mot dem – og hvilke som ikke er det.

Gris på Happy Herd

Stephen tar oss med videre til en stor “industrigris”. Han forteller at de vil prøve å informere besøkende om de ulike helseproblemene industrien forårsaker. I noen tilfeller har det kommet inn griser med kroppsdeler som vokser seg så store at grisene hverken kan gå eller stå lengre.

– Vi reddet grisen Lucy fra kjøttproduksjon, og størrelsen kommer av at slike griser blir genetisk modifisert til å bli ekstra store, sier han.

Ku på Happy Herd

Vi rusler videre og ser et esel leke med en grisunge. En ku spiser vannmelon. Katter, kalkuner, hunder og geiter omgås i skjønn forening. Vi nærmer oss oksene. Stephen forteller at okser som ikke brukes til avl får et kort liv og blir slaktet så snart de er store nok. Men på Happy Herd trenger selvsagt ikke disse oksene, eller noen av dyrene, leve et liv i usikkerhet.

Visste du at:

Hvis du kutter ut kjøtt, egg og melk i bare én måned kan du spare verden for 165 000 liter vann, 545 kilo korn, 272 kilo CO2 og 90 kvadratkilometer med skog?

Les også: Å sette pris på Jorden

Les også: Grønnsaks- og verdidyrking på tak i Oslo