Fargerike plastsugerør tar drepen på miljøet. Nå begynner verden å innse alvoret – blant annet takket være en video av en skilpadde gikk verden rundt.

Nå kan det snart være slutt på sugerør av plast.

Sugerør er unødvendig for de aller, aller fleste mennesker. Bare et fåtall trenger dem til medisinsk bruk. Foto fra en plastopprydding i regi av den norske startupen Empower.

Sugerøret er et lite plastredskap vi alle kjenner godt. Det virker kanskje smått og harmløst i sin enkelthet, og kommer med så å si alle drikker vi bestiller i hverdagen. Men sannheten er at sugerøret har en seriøs innvirkning på miljøet.

Ifølge en rapport fra miljøorganisasjonen GetGreenNow kastes det i USA alene 500 millioner plastikk sugerør per dag, nok til å omringe jorda vår 2,5 ganger! Og i en studie av American Association for Advancement of Science ble det anslått at så mange som 8,3 milliarder plastsugerør forurenser verdens strender.

Skilpadder er blant dyrene som får lide når sugerør av plast kastes i havet.

Åtte millioner tonn med plast finner sin vei ut i havet hvert år. Selv om sugerør i plast ikke regnes som en stor prosentandel av søppelet på grunn av dets lette vekt, har den unødvendige, overdimensjonerte bruken av sugerør endelig fått større og større oppmerksomhet rundt i verden etter deres nå dokumenterte effekt på våre hav og uerstattelige og skjøre marine liv. Heldigvis begynner bølgen av forbud mot plastsugerør å vokse.

Store byer og selskap starter trenden

I begynnelsen av juli i år ble Seattle den første og største amerikanske byen til å forby plastsugerør, og Starbucks planlegger å fase ut bruken av plastsugerør innen 2020. McDonalds annonserte nylig at de vil forby plastsugerør i alle England og Irlands restauranter, og flere og flere restaurant- og kafékjeder følger på.

Det siste året har jeg bodd i den vakre kystbyen Vancouver i Canada, som til høsten skal iverksette forbud mot plastsugerør. Forbudet blir en del av en pakke av avfallssparende, politiske vedtak som også omfatter et forbud mot salg av polystyrenskum-kopper og beholdere, samt restriksjoner på engangskopper og plastposer.

– Vancouver er en kystby. Derfor føler vi at det er viktig å iverksette tiltak, fortalte byens direktør for avfallshåndtering og ressursutvinning Albert Shamess til The Globe and Mail tidligere i år.

Forbud mot plastsugerør i Norge?

I Norge snakker vi også om forbud på bruk av plastsugerør og annen plast som bare er til engangsbruk. Rett før jul ble EU-kommisjonen enige om et forbud mot q-tips, sugerør, plastbestikk, og en rekke andre engangsprodukter i plast. Utgangspunktet var at all engangsplast bør forbys hvis det finnes rimelige alternativer som er lett tilgjengelige, ifølge kommisjonen.

Hvis vi ikke rydder opp nå, vil det være mer plast enn fisk i havet innen år 2050. Heldigvis tas det nå grep mot plastavfall mange steder i verden.

Forbudet inngår i en større pakke med tiltak som EU-kommisjonen nå foreslår for å få ned plastforsøplingen i Europa, og har blitt stemplet «EØS-relevant». Det betyr at de nye reglene kan komme til å omfatte Norge, men det er opp til Stortinget. Vi vet ikke om plastsugerørforbudet vil komme til Norge, eller når det kommer, så en god regel kan være å begynne kutte ut plastsugerør allerede nå.

Men hvorfor er plastsugerør så farlig for miljøet?

Plastsugerør er vanskelige å få resirkulert i mesteparten av verden. Sugerør er vanligvis laget av det vi kaller type 5-plast, eller polypropylen. Selv om type 5-plast kan resirkuleres, er det ikke akseptert av de fleste resirkuleringssystemer. Når plastsugerør ikke resirkuleres, havner de på søppelfyllinger, eller enda verre, forurenser havene våre.

Plast er ikke nedbrytbart i naturen. For å forstå miljøbelastningen av plastsugerør er det viktig å vite forskjellen mellom biologisk nedbrytning og ikke-biologisk nedbrytning:

Bio- nedbrytning skjer når et element kan brytes ned og fordøyes av mikroorganismer, og deretter naturlig resirkuleres til nye organiske molekyler og liv. Ikke-biologisk nedbrytning betyr at elementet brytes ned i mindre stykker. Når plast brytes ned, kan det se ut som om den forsvinner, men det som virkelig skjer er at plastikken brytes ned til mindre, usynlige stykker som alltid vil forbli på jorda vår.

Dette betyr at det tar opp til 200 år for plastsugerør å nedbrytes, men bare i bitte små biter – mikroplast – som aldri helt vil forsvinne eller resirkuleres i naturen. For å gjøre saken enda verre, resulterer nedbrytningen av plast også i utslipp av kjemikalier som er giftige for dyreliv og miljø.

Plastsugerør og andre typer engangsplast på avveie er blant truslene mot livet i havet.

Et enkelt, men viktig budskap på et skilt i Costa Rica.

Skilpaddevideoen som gikk verden rundt

Da jeg dro til Costa Rica for å jobbe som frivillig for et skilpadderedningsprosjekt, så jeg selv hvordan forsøplingen som dukker opp langs kysten skader marint liv. Og plastsugerør dukker alltid opp på listen over mest funnet havavfall.

Fra begynnelsen av 2018 viser data fra Ocean Conservancy’s TIDES-system at plastsugerør er det ellevte mest tilstedeværende søppelet funnet under opprydding, noe som utgjør om lag tre prosent av søppelet som ryddes. Alle disse sugerørene og annen plastikk forurenser havene våre og har en svært negativ innvirkning på marint liv.

Det kan være vanskelig å se hvordan bruken av et magert plastsugerør vil føre til stor skade på miljøet, men her er litt kontekst. Nylig kom et team av forskere i Costa Rica over en truet havskilpaddeart med det de trodde var en parasittisk orm som blokkerte luftveien. Fort skjønte de at det faktisk var et plastsugerør! Etter timevis med veterinærhjelp, klarte forskerne å fjerne sugerøret og slippe skilpadden fri igjen. Teamet filmet denne hendelsen, og videoen ble fort delt over hele verden:

Det er sannsynlig at havskilpadden ved et uhell svelget sugerøret, og så fikk den sittende fast i neseboret når den prøvde å hoste den ut.

Våg å se problemet i øynene

Sugerør er også spesielt farlige for sjøfugler, ettersom sugerørene lett kan plukkes opp, svelges, og dermed kvele fuglen. Faktisk dør over 1 million sjøfugler hvert år fra inntak av plast. Videoer og artikler deles mer og mer for å vise hvor forferdelige konsekvenser vårt forbruk, spesielt i vesten, har for havene våre og dets liv. Og jeg vet at å se på videoer som for eksempel den av en lidende havskilpadde er veldig vanskelig, men de viser en hard sannhet som det er viktig at vi ser i øynene.

Det finnes mange alternativer til plastsugerør

Skaff deg et fint sugerør i glass eller metall!

Plastsugerør er en ikke-essensiell del av våre liv, og likevel forårsaker de så mye skade på miljøet og dyreliv. Det er så utrolig viktig at alle bidrar for å stanse bruken av engangsplast! Det er også mulig å fortsette å bruke sugerør – det er kjempekult og enkelt å ha med glass- eller metallsugerør neste gang du kjøper en kaffe, og hvis en barista ser rart på deg når du takker nei til sugerør så bruk det til å starte en samtale om viktigheten av å redusere plastbruk!

Bare denne bittelille endringen kan gjøre en forskjell, og nå som store byer og restaurant- og kafe-kjeder slenger seg på, tror jeg det er på tide for alle å gjøre en liten grønn endring i hverdagen sin. Det er i hvert fall en start!