Gjesteblogger: Caroline Hargreaves

Det er høytflyvende og fremtidsrettede planer, men de lander trygt på historisk mark. Vi skal til Værøy, og til den gamle lufthavna der.

Hornet på Værøy

Omringet av skyer på Hornet.

Hvis du har danset under midnattsolen med Nordsida´s praktfulle fjellsider i ryggen, eller klatret opp til Hornet og sett skyene bre seg innover fastlandet. Hvis du har gått av fergen i skumringstimen i juni og hørt lundefuglene kvitre og fiskebåtene slå mot brygga. Eller delt noen av de beste minnene med magiske venner, ja – da har du opplevd noen av Værøy´s beste øyeblikk, og du vil alltid komme igjen for å høste nye.

For her er naturen vill og menneskene åpne, ærlige og jordet. På Værøy kan du få tilbake følelsen av å være utenfor tid og rom, et Nordland’s Nangijala – fra leirbålene og eventyrenes tid. På Værøy møter mennesket seg selv i mytisk tilstand, og her er naturen så rå og værbitt at bare det bærekraftige overlever.

Fjelltur på Værøy

På vei over fjellet åpnet det seg en magisk regnbueportal.

Jobbe mot drømmen

Jeg levde lenge på minnene fra den sommeren og kjøreturen til og fra Lofoten i en turkis Volkswagen Transporter fra 1976. Da Johan og Stine hadde funnet en annonse om at en tomt på det gamle flyplass-området var til salgs, tenkte jeg at her ville jeg legge inn energi, og investerte med én gang.

For hvis ikke oss, hvem? Og hvis ikke nå, når? Jeg opplever stadig at flere fra vår generasjon har skjønt at vi må begynne å jobbe med å skape den verden vi vil leve i, og kanalisere tid og energi i retning av det vi er for. Og jeg liker den jeg blir på Værøy – usminket, uskyldig og levende.

Vil skape en plattform med dugnadsverdi

Prosjektet reflekterer også et av mine innerste spørsmål – kan naturkonservativisme og teknologi møtes i innovativt samspill? Kan dypøkologien ledes fremover av tekniske fremskritt? Det er det vi er her for å finne ut av.

Ved å skape en plattform med de nordiske felleskaps- og dugnadsverdiene i hjertet av innsatsen, vil vil tilrettelegge for blomstringen av ideer og kreativitet. Et laboratorie for lokale løsninger på globale bærekraftsutfordringer. På lag med naturen og havet.

Mekking av båt på Værøy

Etienne pakker sammen teltet foran den nye, gamle båten.

Og med kooperativ tankegang i fokus, blir prosjektet også et eksperiment i konfliktløsning og økologisk økonomi. Hvordan kan 40 helt forskjellige mennesker samarbeide og løfte hverandre opp? Hvordan skal det gå rundt? Hvilke høyder kan vi nå? Vil ideene få egne vinger eller forsvinne i de skummende bølgene som slår mot skjærene i havgapet? Vil vi kunne skape lokale pilot-prosjekter og bidra til en enda mer levende økonomi på øya?

Det første prosjektet er et kjøkken, laget av en resirkulert container. Det føles riktig å begynne med kjøkkenet og spisebordet, som er hjertet i hvilket som helst hjem. Råvarene vil komme fra øya og havet, blandet med de viktigste ingrediensene – menneskene. Med et felles mål om å skape en rik og autentisk kultur for hvordan vi forholder oss til våre indre og ytre omgivelser.

Miljøstasjonen på Værøy

Miljøstasjonen – vi begynner i det små.

Høytflyvende planer klare for take off

Jeg brenner for å ta vare på havet, og vil kanalisere energien min i denne retningen. Værøy, i likhet med Skandinavias kystområder, har store utfordringer med marint avfall og mangler landbasert infrastruktur for avfallshåndtering.

For første gang i år ble det arrangert organisert rydding på øya. Lokale helter dro ut og ryddet det mest synlige avfallet, som resulterte i over 12,2 tonn søppel, som måtte bli fraktet ut av øya med helikopter. Hva om man kunne fått til et eget opplevelsessenter for mottak og resirkulering av marint avfall på øya, drevet av ungdom og andre frivillige?

Midnattssol på Værøy

Midnattssolen hviler på horisonten før den flyter opp på himmelhvelvet igjen.  Foto: Johan Bauer Gjestland

Eller hva med en egen gjenbruksbutikk for hjemmestrikkede Marius-gensere, Værøy-salt, Ørntuva-tang, rosenrot-tinktur og møbler av drivved? Arktisk drivhus? Kunstner-residenser? Nordlys-observatorie?

Ideene er endeløse, men krever fokus, hardt arbeid, samarbeid og finansiering for å materialiseres. Vil du hoppe etter, spurte Jonathan Løvehjerte broren sin Karl, i fortellingen om Nangijalas eventyrverden. Tør du?

På Værøy kan du se Mosken

Utsikt til Mosken.

Å dele Værøy med verden

Alle som har bidratt til nå har kommet inn med ulike ideer og vinklinger. Vi er ressurssterke, profesjonelle og løsningsorienterte, med frihet til å feile og med en felles visjon om å dele det beste av Værøy med resten av verden. Rom for å skape og bidra til stedet, øya og samfunnet.

For det skal være hyggelig å jobbe med Værøy Lufthavn. Hyggelig og gøy. Som min venn Hanna sier, hvis ikke det er gøy, er det ikke bærekraftig. Og da får vi ikke til å fly.

Fjelltur på Værøy

Synne, Julius og chilenske Felipe.

Værøy Lufthavn AS:
Et stykke land var til salgs, på øya Værøy, ytterst i Lofotens havgap. I fjor kjøpte Caroline Hargreaves og trettiåtte andre en tomt på det gamle flyplassområdet. Prosjektet eies og utvikles i samspill, gjennom et aksjeselskap. For å finne ut mer, besøk dem gjerne på Facebook. 

Article also available in English: read here.