“Ikke gi beskjeden. Vær beskjeden.” 2015 var året jeg halverte mitt personlige karbonfotavtrykk. Det var året jeg levde som verdensgjennomsnittet.

Jeg resirkulerer. Jeg eier ikke bil. Jeg kjøper brukt. Jeg slår av lyset når jeg forlater rommet. Jeg er mer miljøvennlig enn de fleste. Trodde jeg.

Halve livet har jeg tilbragt i miljøbevegelsen. Ærlig talt, jeg trodde jeg levde ganske miljøvennlig. Jeg tok feil. I 2014 hadde jeg ikke bare høyere klimagassutslipp enn verdensgjennomsnittet. Jeg lå langt over snittet i Norge også.

Høsten 2014 møtte jeg Simen. Han er surfer og miljøverner. Ofte møter jeg folk som engasjerer, inspirerer og lærer meg noe. Men det er ikke ofte jeg møter en Simen. En person som snur opp-ned på måten å tenke på.

Både Simen og jeg er ambassadører for Infinitum Movement, og sammen har vi holdt mange foredrag. På reisene våre til grissgrendte strøk går samtalene våre mye i miljø, og en dag fortalte Simen at han prøvde å kutte sitt personlige karbonfotavtrykk ned til verdensgjennomsnittet. Dét ville jeg også gjøre, tenkte jeg.

simen

 

For meg ga det mye mer mening å kutte over hele fjøla, enn å bare gjøre noen småting her og der. Som Simen sier: “Ikke gi beskjeden. Vær beskjeden”. 

Gjennomsnittet i Norge ligger på 10,5 tonn CO2, og i verden ligger det på 6,5. I 2014 slapp jeg ut nesten 14 tonn CO2. Halvparten av disse var fra flyreiser.

malin

 

I løpet av 2015 gjorde jeg fem tiltak i mitt eget liv: 

1. Shoppestopp

Jeg skulle ikke kjøpe noe nytt. Verken klær eller ting. Ikke engang brukt. Det eneste unntaket var undertøy og utstyr jeg trengte i jobben.

2. Bli vegetarianer

Selv om kjøtt har mye større klimagassutslipp enn for eksempel fisk, valgte jeg å kutte ut både kjøtt, fisk, fjørfe og sjømat.

3. Unngå fly

Å ikke fly er det desidert viktigste tiltaket for å kutte personlige klimagassutslipp. Egentlig burde det være ganske enkelt, men for en som de siste årene har levd av å være på eventyr, var dette en utfordring.

4. Bruke alternative transportmidler til bil

Jeg har ikke bil, så det var ikke spesielt vanskelig å la den stå. Reising har blitt en stor del av hverdagen min, og da måtte jeg finne andre alternativer til bil og fly.

5. Redusere strømforbruket 

Når man bor i et land hvor sommersesongen varer én helg, er man avhengig av oppvarming. Hvordan kutte i strømforbruket uten å fryse rompa av seg? Jeg flyttet faktisk til en mindre leilighet. Men tiltakene behøver ikke være like drastiske. Det går an å stille inn en “timer” på varmen i huset, slik at varmen ikke står på hele tiden. Spesielt om vinteren. Å droppe tørketrommel og unngå at ting står på standby, eller etterisolere vinduer, er noen av tiltakene som kan gjøres.