Omsider har en av verdens mest omtalte vegetarburgere kommet til Norge – og det til gode anmeldelser.

Beyond Meats vegetarburger har kommet til Norge

Både Bill Gates og Leonardo Dicaprio har investert i denne. Foto: Beyond Meat

Vegetariske kjøtterstatninger har ikke hatt det beste ryktet. De siste årene har imidlertid det begynt å endre seg. Selskaper som Impossible Burger og Beyond Meat har gjort tidligere kjøttetterlikninger til skamme, men foreløpig har vi ikke sett produktene deres i Norge.

Nå er den perioden imidlertid over: I forrige uke begynte burgerkjeden Munchies i Oslo å servere Beyond Meats plantebaserte burger. 

Så langt har den fått svært god mottakelse. Ifølge DNs anmeldelse var vegetarburgeren både «digg» og «kanskje det beste kjøttsubstituttet jeg har spist».»Wow! Bare wow!«, utbrøt en i Dagbladets testpanel som ga burgeren terningkast fem.

Beyond Meats plantebaserte burger har kommet til Norge

Da Beyond Meat lanserte den første planteburgeren i en butikk i Colorado i 2016, var samtlige burgere utsolgt etter én time.  Foto: Beyond Meat

Vegetarburger som blør

Da Beyond Meat lanserte sin første vegetarburger i 2015, gikk nyheten kloden rundt – muligens fordi det var den mest kjøttliknende, plantebaserte burgeren man hadde sett til dags dato. Siden har andre kommet til, med Impossible Burger som den største utfordreren.

Bill Gates, Leonardo Dicaprio og Twitter-gründerne Evan Williams og Biz Stone er blant dem som har investert i Beyond Meat, Silicon Valley-selskapet bak burgeren som nå serveres hos Munchies.

Så hva består denne plantepucken av?

Hveteekstrakt, erteprotein og kokosolje, blant annet, som sammen skal etterlikne den grove teksturen og fettet i en ekte kjøttburger. Burgeren «blør» visst også når man skjærer i den, takket være rødbete.

Les også: Blod, bønner og Bill Gates

Selskapet bak planteburgeren ønsker også å få med seg kjøtteterne på laget. Foto: Beyond Meat

At vi må spise mindre kjøtt for å redde klima og miljø, har vel de fleste fått med seg nå. 

Beyond Meat-burgeren skal bruke 99 prosent mindre vann, 93 prosent mindre land og 90 prosent lavere klimagassutslipp enn å produsere enn en konvensjonell kuburger, ifølge selskapets hjemmeside.

En gladnyhet for både vegetarianere, veganere og fleksitarianere – og kloden, med andre ord.

Les også: Eat-rapporten tar til orde for et radikalt lavere kjøttforbruk. 

Dette sier EAT-rapporten