Barnas Fretex er en lekebutikk med brukte skatter som ønsker et nytt liv hos en ny eier i julen.

Brukte leker på Barnas FretexMidt i Oslos travleste handlegate, blant lysende tilbudsskilt og importerte produkter nok til å mette julens forbruksfest, lyser et grønt fyrtårn som minner oss på at det finnes en mer miljøvennlig måte å fylle tomrommet under årets juletre.

Motsats til tradisjonell handling

Da Barnas Fretex nylig åpnet var butikken helt tom, men i løpet av desember måned har alle lekene som selges blitt levert inn av barna selv.

– Bare den første dagen ble det solgt rundt 300 leker, og likevel blir ikke butikken tom, fordi det strømmer inn nye leker hele tiden, forteller Bendik Romstad, som er kreativt ansvarlig for prosjektet.

Brukte leker på Barnas Fretex

Barnas Fretex holder til på Eger i Oslo, og her får barna selv sette lekene sine rett i butikkhyllen. Ved å selge miljøvennlige leker i form av gjenbruk, fungerer butikken som en motsats til den tradisjonelle juleshoppingen.

Forbruket må ned

I førjulstiden blir virkelig forbrukeratferden vår satt i høygir. Det går ikke bare kraftig utover lommeboken, men også miljøet. Det er anslått at nordmenn kommer til å handle for 56,3 milliarder kroner denne julen, noe som tilsvarer rundt 10 700 kroner på hver og en av oss.

Brukte leker på Barnas Fretex

Forbruket til nordmenn gjør at hver person har et økologisk fotavtrykk på 6,1 hektar, selv om jordkloden ikke har kapasitet til mer enn 2,1 hektar per person. Dersom alle hadde hatt et like høyt forbruk som oss hadde vi trengt mer enn tre jordkloder for å unngå overbelastning.

– Gaver under treet er en fin tradisjon, men hvis alt er nytt gjør man barna en bjørnetjeneste. Det er de som til slutt skal arve kloden, sier Romstad.

Vil skape et miljøvennlig alternativ

All produksjon står for klimagassutslipp og verden trenger sårt at vi bremser ned kjøp-og-kast-kulturen. Det er ingen hemmelighet at barns leker ofte har en relativt kort levetid, men ved å gi lekene videre bidrar man til å spare miljøet, samtidig som man sørger for at andre barn kan få glede av dem. Barnas Fretex viser hvordan leker med en historie er den perfekte julegaven.

Brukte leker på Barnas Fretex

– Målet med prosjektet er å gjøre det stuerent å gi bort brukte leker til jul. Dette er ikke noe man skal gjøre fordi man ikke har råd til nye gaver, men noe man skal gjøre for å ta vare på miljøet. Vi kaller også lekene «splitter brukte leker», fordi for barna er lekene splitter nye, så lenge de er nye for dem, sier Romstad.

Masseproduksjon av både klær og leker er lite bærekraftig, og forbruket vårt har konsekvenser som går utover områder større enn vår personlige økonomi. Ved å kjøpe brukt og resirkulere egne klær og ting, er vi med på å gjøre verden en tjeneste. Kanskje kan det også være med på å øke bevisstheten rundt det økologiske fotavtrykket vi etterlater oss, og sammen bidra til en litt grønnere jul for hvert år.

Brukte leker på Barnas Fretex

Barnas Fretex på Eger i Oslo holder åpent frem til lille julaften, men det er mulighet for å levere leker hos alle Fretex-butikkene uavhengig av sesong.