Vi som er studenter er sjeldent de med mest gryn i kassa, eller de med best tid i butikken. Mange økologiske matvarer, samt kortreist gårdskjøtt, er stemplet med høye prislapper. Så hvordan kan man leve grønt på matfronten som student, uten å blakke seg helt? Er det mulig med et bærekraftig studentkosthold?

Å spise bærekraftig kan handle om å spise mindre produsert kjøtt, mer korn og lokaldyrkede frukter og grønnsaker. Mange kjører fortsatt en svært lite bærekraftig livsstil i den vestlige verden. Dette vet vi. Man kan plukke bær og sopp i skogen, og dra ut med fiskestang og hagle på tur. Men den frie naturen byr på sesongbaserte varer, og er man en travel bystudent, er det ikke alltid tid for å ta på seg turskoene, eller ta jegerlappen for den saks skyld.

Gry Hammer er i tillegg til å være forfatter, også blogger, yogainstruktør og tankefeltterapeut. Flere av bøkene hennes handler om bærekraftig mat. Hun holdt nylig foredrag ved Soma-arrangementet En grønnere hverdag på Gamle Museet i Oslo, hvor vi møtte henne og spurte om råd til hvordan studenter med en tynn lommebok kan overleve på bærekraftig mat.

– Hvordan kan man leve bærekraftig som student?

– Du må i hvert fall ikke gjøre det jeg gjorde, som var å leve på nudler og ostepop, spøker Hammer, før hun fortsetter i en mer seriøs tone:

– Du må ha vilje til å endre på ting, og ta nye valg. Hvis ikke du liker å lage mat, anbefaler jeg likevel å koke kraft, ettersom den lager seg selv. Kraft gir krefter og du kan ta det med deg på farta. Jeg mener at kraft burde være den nye smoothien. Du kan like gjerne ta med deg kraft når du går på fjellet eller treningssenteret. Jeg drakk kraft rett før jeg holdt foredrag, og jeg kjenner at det roer meg ned og gjør godt for magen. Så det er mitt beste tips; finn billige kilder til å koke kraft, og kok det på glade dyr. Skrog fra Holte, dra til slakteren, velg økologiske lam som har fått gå fritt og hatt et godt liv og gresset, eller oksehale fra storfe. Du kan etterspørre og være en bevisst forbruker. Det endrer markedskreftene. Maser man lenge nok, endres produksjonen. Ta det ansvaret og vær på hugget.

Gry Hammer holdt foredrag under En Grønnere Hverdag, i forbindelse med sin nyeste boklansering.

– Kan du dele en enkel, studentvennlig oppskrift?          

– Gå på butikken, kjøp et helt nykålhode og salt, helst uraffinert. Rasp kålen, putt den i en bolle og dryss på salt. Deretter knar du kålen til safta fra kålen slipper. Putt det i et glass og la det stå på kjøkkenbenken under lokk i fem til åtte dager. Da har du laget surkål. Det er en god kilde til probiotika, det koster nesten ingenting og det er sunt og bra for kroppen.

– Er egg en bra studentråvare for et bærekraftig studentkosthold?

– Hvis du spiser egg fra glade dyr. Alt er relativt. Egg kan være supermat,  men også en helseskadelig bombe. Det kommer an hvordan høna har hatt det, hva slags mat den har spist og hva slags livskvalitet den har hatt. Det påvirker maten, det påvirker egget hun slipper og det påvirker deg når du velger å spise dét egget. Det går inn i din kropp og påvirker deg på en positiv eller negativ måte. Jeg er veldig opptatt av bærekraften i å velge friske dyr; glade høner og frisk mat fra friske dyr som har levd gode, naturlige liv. Så vil det forplante seg i din kropp. Det er liksom karma.

– Hva skjer hvis man spiser triste dyr, som ikke har hatt det bra i fangenskap?

Det vil ikke gi deg den riktige fettsyresammensetningen, og vil heller ikke være en god kilde til omega 3, for eksempel. En sau kan være en veldig god kilde til omega 3, men hvis den har stått inni et bur, inni en bås uten dagslys og bare spist kraftfôr hele livet, så har ikke den en sunn kropp som vil påvirke din kropp positivt.

Gry Hammer forteller at hun er opptatt av bærekraften i å velge friske dyr, som har levd gode og naturlige liv.

– Du har nylig gitt ut boken “Den moderne jeger” Kan du definere hva du legger i ?

– Det er en som jakter og hamstrer i sesong. Den bevisste, flinke og etisk korrekte jegeren. Det er en som bruker mobilen og sosiale medier for å skape endringer og formidle kunnskap. Og som i tillegg går etter mat som er ren, økologisk og bærekraftig.

Ifølge Gry Hammer er det altså mulig å ha et bærekraftig studentkosthold. Det handler om viljestyrke og det å ta bevisste valg. Samtidig som man tenker på miljøet, er det også lurt å tenke på hva man faktisk putter i kroppen, for sin egen helses skyld.