Gründerne i Aquasolis Global har som mål å gi hele verden rent vann – og få bukt med plastforsøpling på veien. I går vant de 75 000 kroner i Flaskefonds pitchekonkurranse. 

Øyvind Stenberg og Ole Sandok, to av medgründerne i Aquasolis Global. Foto: Aquasolis Global

– Det var overveldende. De tre andre finalistene var utrolig flinke, så jeg hadde ikke helt sett dette komme, sier Øyvind Stenberg, medgründer i bedriften Aquasolis Global.

Blant fire oppstartsbedrifter som satser på bærekraft, var det hans startup som gikk av med seieren under Flaskefonds pitchekonkurranse på Mesh i Oslo i går. Dermed kunne bedriften innkassere 75 000 kroner.

Bruker ny, miljøvennlig metode for å rense vann

Aquasolaris Global, som også har gründerne Nitesh Shail og Ole Sandok bak spakene, har som mål å gi rent vann til så mange mennesker som mulig. De har utviklet en metode for vannrensing som er langt mer effektiv og miljøvennlig enn etablerte måter å rense vann på, som blant annet testes ut i Tanzania.

Les også: Tidligere Flaskefond-vinner vil betale for plastrydding

Som inder har Nitesh Shail vært omgitt av vannrensere hele livet, og det var han som utviklet Aquasolis Globals nye metode for vannrensing. Etter å ha møtt Øyvind Stenberg under bærekraftkonferansen Young Sustainable Impact i Norge, tok han senere kontakt med Stengberg for å starte bedrift. Foto: Aquasolis Global

Metoden, som benytter omvendt osmose til å rense vann (skittent eller salt vann presses gjennom en membran som kun slipper igjennom vann), kan rense 98 prosent av vannet. En vanlig vannrenser klarer kun 40 til 60 prosent.

Aquasolis bruker også 34 prosent mindre energi i prosessen, og er dermed billigere og mer klimavennlig i bruk.

Klimaendringer vil skape enda større marked for vannrensing

– Én av fire mennesker i verden mangler tilgang på ferskvann i dag. Klimaendringene vil neppe gjøre problemet noe mindre i fremtiden. Målet er å selge vannrensingsmaskinene til bistandsorganisasjoner som kan plassere dem der det er behov, forteller Stenberg.

Vannrensingsmaskinene kan blant annet plasseres ved elver og brønner, og energien til rensing kan hentes fra solceller.

Les også: Sofie Allerts alger kan forbedre verdens solceller.

Et av kriteriene for Flaskefonds konkurranse var at oppstartsbedriftene skulle satse på et eller flere av FNs bærekraftsmål. Aquasolis Global satser i hovedsak på nr. 6, rent vann og gode sanitærforhold, men også nr. 3, som tar for seg god helse, og nr. 14 og 15 som tar for seg livet under og over vann. Grafikk: FN

Satser på vannrensing i land uten pantesystemer

Aquasolis Global opererer også med en annen forretningsmodell: De installerer vannrensingsautomater, som for øvrig likner brusautomater, ved universiteter, sykehus og liknende institusjoner der vannet i springen ikke kan drikkes.

– På et universitet vi leverer til i Tanzania kjøpte mange vann på plastflasker før. Da får du fort et forsøplingsproblem. Nå tar studentene med egne drikkeflasker og fyller på i automatene i stedet, forteller Stenberg. 

Les også: Visste du at røyk og snus inneholder plast?

Øyvind Stenberg på besøk hos Ecowater i Tanzania, bedriften som jobber med å produsere vannrensingsautomatene som Aquasolis Global installerer. Foto: Aquasolis Global

De selger også vannet, men til en svært lav pris, forteller han: Omtrent 0,64 øre per fylling. Det store antallet brukere gjør at det likevel går i pluss. Vannet i automatene skal være billigere enn å kjøpe butikkvann for studentene, og sparer altså naturen for plastflasker på avveie. 

– Det produseres noe sånt som 4-500 milliarder plastflasker hvert år på verdensbasis. Det er det alternativet man har i veldig mange land. Når man da ikke har et pantesystem, må man endre måten man konsumerer vann på.

Penger fra pant går til bærekraft-bedrifter

Pengene som Aquasolis vant gjennom Flaskefond er for øvrig samlet inn gjennom det norske pantesystemet.

Flaskefond henter panteflasker og -bokser fra bedrifter som har meldt seg på Flaskefond-ordningen, og bruker pengene fra panten til å hjelpe oppstartsbedrifter som jobber med bærekraft.

Blant kriteriene for gårsdagens konkurranse, Flaskefonds femte i rekken, var at bedriftene skulle jobbe med ett eller flere av FNs bærekraftsmål, og ha som mål å bli økonomisk lønnsomme.

– Å bygge et godt team er det viktigste

– Å kåre enn vinner var mye vanskeligere enn jeg trodde. Det er ikke tvil om at alle finalistene kan gjøre en kjempepositiv forskjell, sier juryleder og Infinitum-ambassadør Christine Spiten.

Selv har hun klart bragden å havne på Forbes’ 30 under 30-liste, som medgründer av undervannsdronebedriften Blueye Robotics.

Les også: Christine Spiten vil utforske havet med nye øyne

Christine Spiten ambassadør

Jurymedlem Christine Spiten har gjort stor suksess med undervannsroboten Blueye. Foto: Kjell Ruben Strøm

– Aquasolis utmerket seg blant annet ved at de hadde veldig tydelig kontroll på konkurransebildet, og så hvordan de kunne være unike og skalere opp virksomheten, forklarer hun.
 
– De er også med på å løse et problem som har et enormt marked; å gi folk tilgang på rent vann. Det er spennende at de har en langsiktig strategi og flere teknologier i pipeline.
 
– Har du andre tips til aspirerende gründere?
 
– Å bygge et godt team er det absolutt viktigste. Å tro at man kan bringe en genial ide til markedet og klare jobben selv, fungerer ikke i lengden.
 

Aquasolis vil rense saltvann i stor skala

For tiden forsker Aquasolis Global på rensing av saltvann, som de håper er neste steg for selskapet. 
 
– Potensialet er enormt. Det finnes ufattelige mengder saltvann i verden, og behovet for ferskvann er stort. Problemet er at rensing av saltvann er dyrt, sier Stenberg.
 
– Vi har en teori om at dersom vi klarer å bruke 34 prosent mindre energi også på saltvannsrensing i stor skala, skal det være mulig å gjøre det lønnsomt. 
 
Les mer om Flaskefonds konkurranser og pantetilbud til bedrifter her!