Hvert år kastes det over 350 000 tonn spiselig mat i Norge. Dette skal appen «Too Good to Go» gjøre noe med.

– Det har blitt kastet mye mat tidligere, så dette er veldig kjekt, sier assisterende daglig leder ved Mormors Stue, Tina Lill Hovelsen om den nye applikasjonen «Too Good to Go».

Kafeen Mormors Stue var først ute i Trondheim, da de tok i bruk appen «Too Good to Go». En app som skal hindre at spiselig mat fra restauranter og kafeer havner i søpla. Hver kveld selger Mormors Stue eventuell overskuddsmat i «Too Good To Go»-poser til 30 kroner.

– Til vanlig koster en bolle hos oss 38 kroner. Hva du får med deg i posen avhenger så klart fra dag til dag etter hva vi har igjen, men du får en god del for pengene, sier Hovelsen.

– Dette er jo mat det ikke er noe feil med, så det er veldig synd å kaste det, sier daglig leder ved Mormors Stue, Tina Lill Hovelsen.

Sparer flere hundre kroner

Denne kvelden har Mormors Stue igjen nok mat til to poser, og i dem befinner det seg fire boller og tre rundstykker. To av dem som har trykket seg inn på appen og kjøpt en pose, er Vegard Kjeldsli og Ida Hegstad.

– Dette er første gangen vi prøver det, sier Hegstad, som først fikk høre om appen på God Morgen Norge.

For 30 kroner får de med seg mat som på dagtid ville kostet over 200 kroner. Kjeldsli og Hegstad synes det er fint at restauranter og kafeer selger mat for en lavere sum, i stedet for å kaste den. De tror også det kan ha en positiv effekt for spisestedene.

– Kundene får prøve varene for en billig penge, og hvis maten er god, kan det føre til at de kommer tilbake flere ganger også, sier Kjeldsli.

Vegard Kjeldsli og Ida Hegstad har prøvd «Too Good to Go» for første gang, og har fått med seg en pose med boller og brød fra Mormors Stue.

350 000 tonn spiselig mat i søpla

Ifølge matsvinn.no kastes det over 350 000 tonn spiselig mat i Norge, og «Too Good to Go» sin visjon er å redusere dette tallet ved å hjelpe restauranter med å selge overskuddsmaten deres.

Appens konsulent i Trondheim, Line Larsen, kan fortelle at de har møtt mye positivitet overfor konseptet rundt om i byen.

– Selv om flere steder sier de selv ikke har matsvinn, så påpeker de at det er bra at det finnes en god løsning for spisestedene som har det, sier Larsen.

«Too Good to Go» sin visjon er å redusere matsvinn ved å hjelpe restauranter med å selge overskudssmaten deres.

 

Appen ble grunnlagt i Danmark i fjor, og har siden da fått med seg cirka 100 bedrifter i Norge.

– Vi jobber hele tiden aktivt med å prøve å få med flere spisesteder, og stadig flere blir med, forteller Larsen.

Spisestedene får solgt overskuddsmat og utlevert miljøvennlige poser til å ha maten i av «Too Good To Go». I gjengjeld får appen en viss sum av hvert salg.

I disse posene ligger dagsferske boller og rundstykker til en verdi på over 200 kroner. På kveldstid selges posen for 30 kroner.

Too Good to Go redder 40 poser med mat i måneden

Mormors Stue selger gjennomsnittlig 40 poser med overskuddsmat i måneden. Mat som ellers ville blitt kastet.

– Det er jo mat som det ikke er noe feil med, så det er veldig synd å kaste det. Vi tenker også at det finnes noen som faktisk trenger denne maten, sier Hovelsen ved Mormors Stue.

Selv om de lager mat ut fra hvor mye de forventer å selge, er det vanskelig å beregne riktig hver gang. Noen dager er det igjen mye mat, mens andre dager er det tomt. For å få solgt mest mulig setter Mormors Stue også ned prisene etter klokka 18. Allikevel er det ofte igjen mat som kan fylle opp to til fire poser. Ifølge kveldsvakt Simen Strøm kastes det mye mindre mat nå, enn før de begynte å bruke appen.

– Vi selger ofte ut overskuddsmaten, og vi ser at fornøyde kunder kommer tilbake, sier Strøm.

Han har tro på jungeltelegrafen, og hvis kundene er fornøyde med maten, så sprer budskapet seg til flere.

– Slik får vi vist frem varene våre også, sier han.

En kanelbolle koster til vanlig 38 kroner hos Mormors. På kveldstid kan du få med en hel pose med boller til 30 kroner ved hjelp av appen «Too Good To Go».

– Vi kaster nok mat som det er

I appen kan du velge mellom ulike restauranter og kafeer ut fra posisjonen din, eller du kan søke etter postnummer og navn. Du får da opp en liste over restauranter og kafeer som selger mat, og du kan se hvor mye som er igjen.

– Litt ut på kvelden estimerer vi hvor mange poser vi tror vi har mulighet til å selge. Dette legger vi inn i appen, slik at kundene kan kjøpe, forteller Hovelsen.

Kundene betaler i appen og trenger bare å vise kvitteringen når de kommer for å plukke opp varene. Hentetid er like før stengetid, i et tidsrom angitt i appen. Skulle det vise seg at maten blir solgt ut allikevel, får kundene beskjed og pengene tilbake. Etter å ha prøvd appen i noen måneder, er Hovelsen fornøyd.

– Vi kaster nok mat som det er i Norge, så dette er noe alle burde prøve, oppfordrer hun.