Atter en runde i butikken. Kjole. Bukse. Jakke. En ny ladning klær som opptar klesskapet. Klær som aldri blir brukt, men kjøpt, fordi det er billig.

Med klesstativ og utallige plagg minnet leiligheten om en vanlig klesbutikk.

– Problemet er enkelt. Vi kjøper rett og slett altfor mye, sier Anjali Bhatnagar.

Hun har blant annet jobbet som daglig leder for design uten grenser, og bestemte seg nylig for å kaste seg på gjenbruksbølgen.

Anjali Bhatnagar forteller at å låne ut klærne sine først og fremst handler om tillit, men også sikkerhet. Man kan skrive anmeldelser om hverandre, og på sikt skal det inngås avtaler med forsikringsselskaper og posten.

Anjali Bhatnagars teori viste seg å stemme ut fra en undersøkelse gjort på flere kvinner.

Selv om økonomien nødvendigvis ikke tillater det, er det kvinner i aldersgruppen 20 til 30 år som skårer høyest, og bruker uhorvelige mengder penger på kjøp av nye klær.

Nye bilder skal tas for å bygge opp nettsiden.

En parallell til å kjøpe nytt

– Jeg vil endre et atferdsmønster, og jeg mener vi må gå bort fra å føle trangen til å kjøpe og eie alt hele tiden. Jeg vil skape en parallell, som kan samsvare med blant annet studenter og nyutdannede sin lommebok.

Derfor har Bhatnagar invitert venner og bekjente hjem til seg i Frogner-leiligheten i Oslo en kveld i uka denne måneden. Noen har tatt med kofferter, andre litt færre plagg, alle like engasjert i Bhatnagars idé om å åpne klesskapet for hverandre.

Luwam Tesfu leter etter potensielle alternativer.

Det er en såkalt swop-fest. Utveksling av klær mellom kvinner, ikke mellom butikk og kvinner.

Tiger Mycka og Anna Karenina liker å kombinere ulike stiler.

– I kveld samles vi for å ta bilder av det vi ønsker å dele med andre, sier Bhatnagar og trer en kjole over hodet på en utstillingsdukke som står plassert i enden av rommet. Vi legger så plaggene ut til leie på nettsiden Something Borrowed.

Luwam Tesfu er i aldersgruppen som ifølge undersøkelsen til Bhatnagan bruker mest penger på klær.

Dine skatter – andres gleder

Bhatnagar forteller om konseptet og nettsiden. Konseptet med å leie ut klær har eksistert en stund, men det er først og fremst butikker som driver med det. Med nettsiden ønsker hun å gjøre det enda mer kommersielt.

Terskelen for å prøve nye ting er lav på swop-kvelden.

Man kan låne klær til en femtedel av den opprinnelige prisen, variere klesstil oftere og terskelen for å prøve noe nytt blir lavere, ifølge Bhatnagar.

– Konseptet gir flere muligheten til å utvide garderoben på en mer ansvarlig måte, man plikter seg i tillegg til å behandle ting pent, noe jeg håper fører til at man også setter mer pris på det man betaler for, sier hun.

Anna Karenina prøver ulike vintage-klær.