Vil du lese en god bok og bli klokere på klima og miljø? Her er fire Infinitum Movement-ambassadørers lesetips til sommerferien.

Malin Jacob lesetips og bokanbefaling

Malín Jacob, fagsjef for marin forsøpling i kunnskapsbedriften SALT, anbefaler en bok om jakten på (nei, ikke i den betydningen) verdens mest utrydningstruede dyrearter.

Malin Jacob anbefaler:
«Last Chance to See» (1990) av Douglas Adams.
Dokumentar/reiseskildring

Boka er en skildring av da Douglas Adams, fyren som skrev «Hitchhikers Guide to the Galaxy», og zoolog Mark Cawardine reiste verden rundt for å finne verdens mest utryddingstrua dyrearter for å finne ut hvordan man best kan ta vare på dem.

Noe av det beste med Last chance to see, er at det er en dritvittig bok. Den er ganske pessimistisk på verdens vegne, men man sitter likevel og ler mens man leser om utrydningstruede arter. Samtidig får man en veldig stor forståelse for hvor viktig naturmangfoldet er, og hvor mye vi mennesker har ødelagt.

20 år senere dro faktisk Cawardine og Stephen Fry ut igjen for å finne de samme artene og lagde en TV-serie om det, den er sinnssykt bra. Så jeg anbefaler egentlig den TV-serien også.

Les også: Sånn kan du hjelpe insektene

Inge Wegge velger seg boka Chimera, om et virus som kan knekke menneskeheten.

Filmskaper og eventyrer Inge Wegge velger seg boka Chimera, om et virus som kan knekke menneskeheten.

Inge Wegge anbefaler:
Chimera (2011) av Gert Nygårdshaug
Økothriller

Ingen bøker har forandret mitt syn på mennesker så mye som bøkene til Nygårdshaug. Ifølge ham er vi bare er bare maur eller parasitter på jorda – det er nærmest greit å ta knekken på oss, haha.

Chimera handler om en gruppe forskere som bor uti jungelen, og som kommer over et virus som angriper mennesker med en viss blodtype. Forskerne vet at verden står overfor en alvorlig, fremtidig matkrise som vil ta knekken på nesten hele befolkningen, men at resten vil klare seg dersom viruset tar livet av en viss andel av menneskene.

Dilemmaet blir da om de skal la være å si ifra om viruset, og dermed sikre resten av menneskehetens overlevelse, eller om de skal redde menneskene som er truet av viruset og håpe på at man finner en løsning på problemene sånn at alle overlever. Boka er utrolig spennende og lærerik – man blir ganske hekta.

Les også: Hoppet i havet – mot olje

Pia Ve anbefaler miljøboken Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jahren

Pia Ve Dahlen, marinbiolog og leder i Passion for Ocean, velger seg en bok som kan gi deg medfølelse med et frø. Foto t.v.: Marthe Haraldsen

Pia Ve Dahlen anbefaler:
«Alt jeg vet om planter» (2016) av Anne Hope Jahren.
Biografi/populærvitenskap

En nydelig liten bok om vitenskap og kjærlighet, hvor forfatteren fletter sammen sitt liv med det til plantenes. Jahren er..øh, paleo-geobiokjemiker (fritt etter hukommelsen/gefühlen) og forteller levende om det lille frøets modige, første skritt ut i den store verden, hvordan trær har en form for hukommelse og hvordan planter kommuniserer seg imellom både over og under bakken. Parallelt forteller hun historien om sitt eget liv: Fra nysgjerrig unge, via den vanskelige tilværelsen som kvinnelig akademiker i et mannsdominert samfunn, til den forskeren hun er i dag.

Med denne boken får du en en spennende historie ispedd en haug med funfacts og ting du ikke visste du lurte på (min favoritt). Som biolog har jeg nok et litt annerledes forhold til planter enn normale mennesker, men etter å ha lest denne boka fikk jeg enda et nytt syn på disse organismene vi tar for gitt i hverdagen.
 
Er det noe vi trenger i dagens samfunn er det mer empati med naturen, og når Jahren klarer å få oss til å få medfølelse for et frø, tenker jeg det er en god start for å se naturen med nye øyne.
 
Simen Knudsen bokanbefaling og lesetips

Simen Andreas Knudsen, leder av innovasjonsforetaket Floke og miljøkollektivet Nordic Ocean Watch, velger seg en miljøbok med filosofisk tilsnitt.

Simen Knudsen anbefaler:
Ishmael (1992) av Daniel Quinn
Roman/filosofi

Ishmael handler om en gorilla som forteller en fyr om hvordan verden egentlig fungerer. Den er kul fordi den byr på så mange tankevekkere, og fordi den utfordrer synet ditt på hvordan ting henger sammen.

Ofte tenker man at «sånn er det bare», men Quinn finner etablerte sannheter og stikker hull på dem. Han skriver om menneskets forhold til naturen og om hvordan vi har ødelegger planeten, blant annet ved å gå tilbake til start og snakke om hvordan det hele begynte.

Han har noen teorier om hva som er den dypereliggende årsaken miljøproblemene, at det er en kulturell feil som vi må rydde opp i. Boken tilbyr ikke den endelige sannheten om hvordan verden fungerer, men den er veldig fin som en tankevekker.

Miljøtiltak: Her er våre beste tips