Infinitums ambassadører jobber for å gjøre kloden litt grønnere. Her deler de sine favorittsteder i nord, og sine miljømål for 2018.

I vårt nyeste magasin med tema nord, stilte vi ambassadørene våre to spørsmål: 

1. Hvilket sted i Nord-Norge er din favorittplass?

2. Hva skal du gjøre for å ta vare på miljøet i 2018?

Christine Spiten
Christine Spiten ambassadør

Foto: Kjell Ruben Strøm

I år kåret Forbes Christine til en av Europas mest innflytelsesrike teknologer under 30 år. Utmerkelsen fikk hun for sin rolle som medgründer av Blueye Robotics, et undervannsdroneselskap som utvikler droner til kartlegging og utforskning av havet. Christine brenner for å ta vare på havet, og tror på kraften i å vise folk flest det vakre og sårbare livet under overflaten.

1. Steigen! Jeg har stort sett vært nordover med båt, og Steigen er et av stedene jeg alltid vil komme tilbake til. Steigen har alt; bratte fjell, hvite sandstrender, øyene og en fjord full av fisk. Også ser det ikke ut til å være oppdaget av alle turistene ennå. Man kan liksom være i fred, se over til Lofoten og seile dit hvis man har lyst på mer action.

2. Avfall havner i sjøen i et volum og en hastighet som øker for hvert år. Gjennom Blueye Robotics vil jeg jobbe for å synliggjøre problemet også under vann, og vise at det er mer enn sugerør på stranda og fjerne, flytende øyer av plast i Stillehavet. Havene fylles opp, og vi bader og seiler på toppen av det. I Blueye jobber vi nå med å finne en metode som gjør det enkelt å dele funn og å kartlegge avfall slik at det blir enklere å rydde opp.

Simen Knudsen
Simen er surfer, grunnlegger og leder i miljøkollektivet Nordic Ocean Watch og leder i innovasjonsforetaket Floke. Med bakgrunn i bærekraftig innovasjon brenner Simen for store og små løsninger som er med på å skape en bedre verden.
Simen Knudsen, Infinitum-ambassadør

Foto: Mads Schwencke

1. Unstad er omtrent det eneste stedet jeg har besøkt i nord. Det minner jo litt om mitt «andre hjem» Hoddevik, bare at fjellene er litt brattere, bølgene litt mer punchy og folkene banner litt mer. Litt råere, med andre ord. Og så er det hjemmet til en strandryddecontainer som er sponset av Infinitum, og som driftes av de lokale surferne.

2. Jeg jobber med å ta vare på miljøet hver eneste dag, enten gjennom Infinitum Movement, Nordic Ocean Watch eller Floke og Æra. I 2018 kommer vi til å jobbe aller mest med plast i havet som problemstilling. Sånn personlig kommer jeg til å kutte ut engangsplast, ikke kjøpe nye syntetiske klær som må vaskes ofte, spise færre skapninger med øyne, og være mer ute i naturen.

Pia Ve Dahlen
Pia er marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean. Om hun kan velge, vil hun heller snakke om rur og selvlysende haier enn all djevelskapen menneskene har forårsaket i havet.
Pia Ve Dahlen, ambassadør Infinitum movement

Foto: Marte Haraldsen

1. Berlevåg og Svalbard har alltid stått høyt, men etter tre uker på Selvær (Træna) for å høste tare med The Northern Company, tror jeg det er min nye favorittplass i hele verden.

2. I 2018 skal jeg hive enda flere folk i sjøen, og snakke enda mer om alt det fabelaktige som rører seg under over overflaten for å få folk til å bli enda litt mer glad i det vi har, gjennom jobben i Passion for Ocean. Personlig skal jeg kutte enda mer ned på forbruket, og bli flinkere til å hente mat og ressurser rett fra naturen.

Inge Wegge
Lofoten-beboer Inge er filmskaper, eventyrer og friluftsentusiast. Blant merittene hans er en overvintring i en nordnorsk hytte av strandsøppel, et to måneders opphold i telt på Bjørnøya og sanking av internasjonale priser for sine dokumentarfilmer om eventyrene.

1. Den er enkel. Det må jo være Lofoten. Det er her jeg bor, og her jeg vil være. Her har vi fjell som man kan leke seg på, med snøbrett, ski, klatring og flyving. Vi har havet som slår inn på nydelige strender. Og alt endrer seg hele tiden. Vi har minst åtte årstider, gjerne alle på en dag. Det gjør at jeg alltid ser noe nytt og opplever mer.

2. Jeg skal fokusere på upcycling. Jeg syns ordet «resirkulere» er litt gammeldags. Mesteparten av resirkuleringen er såkalt downcycling, der produktene blir dårligere og dårligere, til de til slutt er ubrukelige.

Malin Jacob
Naturverner og havforkjemper som jobber for å begrense marin forsøpling i organisasjonen Hold Norge Rent. Omvendt fra asfaltrotte til villmarking for bare et par år tilbake, og blogger om dette og annet hos Grønne Jenter. Ble kåret til Norges miljøhelt i Aftenposten i 2008, og var Norges ungdomsdelegat under klimaforhandlingene i København.
Malin Jacob ambassadør Infinitum Movement

Foto: Kjell Ruben Strøm

1. Lofoten har ligget mitt hjerte nær siden jeg var der første gang for ti år siden, på sommerleir mot oljeboring i regi av Natur og Ungdom. Fjellene, havet og folkene gjør Lofoten til mitt paradis.

2. Jeg skal fortsette å jobbe for et renere hav gjennom jobben min i Hold Norge Rent. I år håper jeg vi klarer å mobilisere flere strandryddere enn noen gang tidligere. I tillegg har jeg lyst til å lære meg mer om ting jeg ikke kan så godt, nemlig miljøvennlig arkitektur og samspillet mellom arkitektur og natur; arkinatur.

Ina Othilie Vikøren
Ina beskriver seg selv som en digital nomade som er opptatt av å både leke i og ta vare på naturen. Hun er også skikjører, gründer og foredragsholder, blant annet for Protect Our Wintersfrilansskribent og fotograf. Hun jobber med bærekraftige forretningsmodeller i eget selskap, men også som konsulent for andre.
Ina Othilie Vikøren ambassadør Infinitum Movement

Foto: Martha Sverdrup

1. Ettersom jeg har min tredje sesong i Lofoten nå, må det absolutt bli Henningsvær. Det stedet har en stor del av hjertet mitt, og er et deilig avbrekk for sjel og sinn. Det er likevel viktig å huske at Lofoten er et sårbart område som må behandles med respekt og omsorg.

2. Jeg skal bli enda bedre kjent med friluftslivet jeg har i umiddelbar nærhet. Mindre tid på reising er lik mer tid til opplevelser. Jeg skal fortsette å lære, være nysgjerrig og bidra til en økt bevissthet. I tillegg skal jeg ta bedre vare på meg selv og egen helse. Charity starts at home – og tar vi vare på naturen, tar vi vare på oss selv – og vice versa.

Markus Wegge

Markus Wegge er broren til Inge og Håkon, og er blant annet kjent fra en ekspedisjon til Bjørnøya som resulterte i både en prisbelønnet dokumentarfilm og egen TV-serie på NRK. Markus er opptatt av å føre en miljøvennlig hverdag, og beskrives best som en friluftslivavhengig hverdagseventyrer.

Markus Wegge ambassadør

1. Kabelvåg i Lofoten er min favorittplass av flere årsaker: Fordi det er hjemme, fordi vi har mange lekemuligheter i naturen, men også på grunn av folkene som bor her.

2. I 2018 skal jeg dyrke mer mat selv og utvide selvforsyningen. Jeg vil utvikle småbruk, og fortsette å bruke nærmiljøet til friluftslivet.

Terje Håkonsen
Terje er hobbykokk, økomatforkjemper, yogaentusiast, surfer, skater og superhelt for brettkjørere verden over.
Terje Håkonsen ambassadør

1. Jeg har ikke hatt en favoritting siden jeg var 13–14 år. Men jeg er fra Sørøya i Vest-Finnmark, og det er en plass på Sørøya som heter Sørvær. Der er det veldig fine, hvite strender.

2. Produktene jeg kjøper skal alltid være bærekraftige, om det så er såpe, tannkrem eller klær. I mange år har jeg jobbet for at mine arbeidspartnere, som Volcom og Burton, skal ta mer bærekraftige valg, og det skal jeg fortsette med. Burton har steppet opp de siste årene, og her på kontorene finner du for eksempel ingenting av plast. Skal du ha vann, finnes det drikkestasjoner rundt omkring i bygningen. Hvis du sykler til jobben på fredager, er frokosten gratis. Dette er ting som flere selskaper bør gjøre innad i bedriften.

Karl-Kristian Muggerud

Karl-Kristian er skikjører og står blant annet bak webserien Fimbul. Når han ikke står på ski, bruker han gjerne fritiden sin på skateboard og surfing.

Karl-Kristian Muggerud ambassadør

Foto: Henrik Ulleland

1. Jeg liker meg veldig godt i nord, men tror ikke jeg har noen bestemt favorittplass. Sist gang jeg var i Nord-Norge, var jeg i Narvik, eller Fettenajsvik som min gode venn Bjørnar liker å kalle plassen.

2. Jeg kommer til å fortsette som før med å ta med eget og andres søppel og avfall fra turer, og bjeffe litt etter dem som ikke gjør det. Jeg skal pante, sortere, minimere sløseriet og generelt forsøke å ta valg som setter minst mulig avtrykk.

Troels Rosenkrantz Andersen
Troels er en eventyrer som har valgt å leve det enkle liv. I nesten to år bodde han i bilen sin, men han har nå kjøpt seg et tømmerhus som kostet tusen kroner.
Troels Rosenkrantz Andersen ambassadør

1. Lofoten eller hvor som helst der det er veldig fint, og aller helst en plass nær sjøen sammen med en god venn. Jeg liker roen man får i de massive omgivelsene og de opplevelsene naturen kan gi.

2. Jeg fokuserer mye på at jeg selv må gjøre jobben, for jeg stoler ikke på de store systemene. Blant annet forsøker jeg å ikke kjøpe produkter som ikke kan sorteres, for eksempel materialer som betong og blandingsprodukter av metall og plast. Jeg jobber mye med tre og stein om dagen, og naturlige materialer generelt.