Verdens befolkning forbruker en halv billion plastflasker i året. En altfor stor andel av dette blir ikke resirkulert. Nå arbeider et globalt nettverk for å innføre panteordninger verden over.

"Clean Planet" - Aksjon for pantesystemer over hele verden: Latvia

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden – her i Latvia.

 

En million flasker i minuttet

En million flasker i minuttet, eller ca. 20.000 flasker i sekundet – det er tallene man får om man fordeler hele verdens forbruk av drikkeflasker i plast gjennom året.

Manglende eller ineffektive systemer for innsamling og gjenvinning i en rekke land betyr at disse flaskene bidrar til både plastforurensning, klimagassutslipp og sløsing med ressurser.

Sammen med glassflasker, kartong og bokser i tillegg til plastflasker er omsetningen på verdensbasis nå oppe i nesten to billioner. Det tilsvarer enorme to tusen milliarder, eller to millioner millioner enheter.

Nå arbeider et globalt nettverk av organisasjoner under parolen “clean planet” for å gjøre noe med verdens drikkevareemballasje. Målet er å få på plass sirkulære systemer for å håndtere disse ressursene på en mest mulig miljøvennlig måte i alle land.

Les også: Ny startup vil betale for plastrydding

"Clean planet" - aksjon for pant i hele verden. England: South Downs National Park

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden i England

"Clean Planet" - Aksjon for pantesystemer over hele verden: Kina

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden: Kina

"Clean Planet" - Aksjon for pantesystemer over hele verden: Nederland

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden: Nederland

"Clean Planet" - Aksjon for å få på plass pantesystemer over hele verden: Mexico

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden: Mexico

Norsk pant som forbilde

I Norge har vi et av verdens aller mest effektive systemer for innsamling og resirkulering, gjennom pant på flasker og bokser.

Ikke bare er det norske pantesystemet med på å hindre forsøpling og redusere problemet med plast i havet. Hver eneste flaske og boks som pantes istedenfor å kastes i søpla, sparer også både energi og klimagassutslipp.

Derfor vurderer nå stadig flere en ordning etter “norsk modell”.

Clean Planet vil ha pantesystemer i hele verden

I en verdensomspennende aksjon har et nettverk av organisasjoner og aksjonister gått sammen for å sette fokus på problemet med drikkevareemballasje på avveie.

Gjennom å skrive ordene “clean planet” i gigantisk format på strender, fjellsider og bygninger, fra Australia til Lofoten, håper de å kunne påvirke verdens befolkning, næringsliv og politikere til å ta affære og innføre ordninger med pant, eller “deposit-return”, verden over.

Her i Norge fikk Movement-ambassadørene Inge og Markus Wegge med seg en gjeng venner for å skrive budskapet i gigantiske bokstaver i sanden på en strand hjemme i Lofoten.

Les også: Hvorfor lager Inge Wegge et surfebrett av is?

Infinitum Movement-ambassadør Inge Wegge fikk med seg en gjeng venner og skrev "Clean Planet" på stranden i Rørvika, Lofoten. Målet var å støtte oppom ambisjonenen om å innføre pant i hele verden.

“Clean Planet”-aksjon for pantesystemer over hele verden: Rørvika, Lofoten

Pant for havet!

– Vi har et bra system her i Norge. Men det er ikke bare nødvendig at andre land får på plass effektive systemer. Det er også viktig at vi nordmenn alltid benytter oss av systemet vi har, og panter hver eneste flaske og boks slik at ingenting havner i søpla, sier Inge Wegge.

– Pant for havet! Så enkelt er det egentlig, sier Markus Wegge.

Les også: Tester ut pant på snusbokser

Markus Wegge var en av de som over hele verden aksjonerte for å sette fokus på nødvendigheten av pant.

#pantforhavet. Markus Wegge var med på Norges bidrag til den globale aksjonen for å sette fokus på pantesystemer.

Norge panter mest i verden – men vi har stort forbedringspotensiale

I dag pantes over 87 prosent av norske flasker. Samtidig som dette tallet gjør oss til verdensmestere gir de oss også stort rom for forbedring.

Det er i søpla at det aller meste av flaskene som ikke pantes ender opp,  noe som dessverre betyr at de brennes istedenfor å bli resirkulert. I tillegg er det fortsatt en del norske flasker og bokser som ender opp i naturen.

Når vi vet at det til sammen omsettes over en milliard flasker og bokser årlig i Norge, betyr det at hver eneste prosent utgjør over 10 millioner flasker og bokser.

Pant = 100% resirkulering

Alle flaskene og boksene som pantes i Norge går til høyverdig materialgjenvinning, noe som vil si at materialet kan brukes om og om igjen.

Det gjør at vi slipper å lage store mengder ny plast og ny aluminium, som igjen betyr både redusert klimagassutslipp og lavere forbruk av både råvarer og energi. I tillegg kommer reduksjon av utslipp forbundet med transport og forbrenning av avfall.

Hver eneste flaske som pantes istedenfor å kastes i søpla er, med det norske pantesystemet, beregnet til å spare 0,18 kg CO2-ekvivalenter samt 1 kwh energi. Det er nok til å lade en mobiltelefon 70 ganger!

Om alle flasker og bokser som blir solgt i Norge på ett år pantes, sparer vi 180.000 tonn CO2-utslipp. Det tilsvarer over 2,8 millioner flyreiser mellom Oslo og Bergen.

Med bygging av nytt lokalt gjenvinningsanlegg for flasker og bokser i Norge er målet at pantesystemet skal bli enda mer effektivt og miljøvennlig.  

Under 50% resirkulering i USA

I USA, for å ta et eksempel, ligger andelen resirkulerte plastflasker på langt under 50 prosent. Istedenfor at ressursene blir tatt vare på, graves milliarder av flasker ned på søppelfyllinger eller brennes.

Som et av verdens største forbruksland, er det klart at et pantesystem som i Norge ville medføre enorme miljøbesparelser i colaens hjemland.

Andre land har ikke engang systemer for innsamling av flasker og annet plastsøppel. Det bidrar blant annet til å forverre problemet med plast i havet.

Les om da California-senator Bob Wieckowski kom for å lære om det norske pantesystemet:

– California bør bli like gode på pant som Norge