Du har sikkert hørt at fem om dagen er bra for deg. Men visste du at det også er bra for miljøet?

#5forhvalen

Plukk opp fem for havet i dag! Foto: Marianne Heggenhougen/Loop

Forsøpling av hav og natur er et stort miljøproblem. Havner noe på bakken, havner det i havet. Men plukker hver femte nordmann litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen – hver eneste dag!

Vi kaller det 5 for hvalen.

Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.

Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, vil det etterhvert havne i havet – hvis ikke noen plukker det opp da.

– Det er særlig produkter vi bruker når vi er på farta som forsøpler. Takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir føres med vær, vind, avløp og elver til havet, forteller prosjektleder for #5forhvalen, Marianne Heggenhougen.

Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet.

Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!

#5forhvalen begynner 23. august.

Slik rydder du (litt) verdens hav på farta:

1: Plukk 5 søppelting, hvor som helst, når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc).

2: Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde.

3: Fra 23. august: Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen.

4: Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme.

#5forhvalen søppel

Havner noe på bakken, havner det før eller siden i havet. Foto: Bengt Nyman

35 tonn – hvor kommer dette tallet fra?

Vi har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata: En take-away kaffekopp, en snusboks, et ispapir, et sjokoladepapir og et sugerør. Disse veier i snitt 35 gram til sammen. 1 av 5 nordmenn utgjør 1 million mennesker, så om 1 million mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, vil de til sammen plukke 35.000 kg som er 35 tonn.

For hvalen – og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår.

Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel på grunn av plast i fordøyelsessystemet, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. Bare i Oslo-området har det vært flere tilfeller av fugler og dyr som har dødd av forsøpling i år.

LOOP, en non-profit miljøstiftelse for kildesortering og gjenvinning, har tatt initiativ til kampanjen. For å få vite mer, ta gjerne kontakt med prosjektleder og ildsjel Marianne Heggenhougen fra #5forhvalen på telefon: 98438093.