Anette og Susanne fra Radical Broccoli ønsker å få til en radikal endring i hvordan vi behandler jorda. Men de støtter også lavterskeltilbud som #5forhvalen, og plukker fem søppelting om dagen – så havner de ikke i havet, eller i magen på en sjelden hval til slutt.

#5forhvalen Radical Broccoli

Anette og Susanne Bastviken er søstrene bak bloggen og foretaket Radical Broccoli. De ønsker å få til en radikal endring i hvordan vi behandler jorda, og har blant annet forsøkt å leve en måned uten plast.

Husker dere en episode som har bidratt til deres engasjement for hvalen og forsøpling av havet?

– Det er nok flere episoder, men vi husker spesielt en gang vi ryddet en «hemmelig» strand i Portugal. Den var fullstendig dekket av søppel, og mesteparten var emballasje! Da vi kom inn på matbutikken etterpå, så vi definitivt plast med nye øyne. Da innså vi at vi også må begynne med mer gjenbruk og redusere forbruket vårt, i tillegg til å plukke opp.

Hvor flinke er dere til å plukke opp søppel, på en skala fra 1 til 5, når Instagram ikke ser dere?

– He he. Vi liker å tro at vi dokumenterer det vi gjør for å inspirere andre, men vi plukker opp her og der uten kameraet også!

#5forhvalen Radical Broccoli

Susanne og Anette skulle gjerne fått has på engangsplasten – et kjent fenomen for alle som har plukket #5forhvalen.

Da dere plukket 5 for hvalen – så dere noen tendenser i hva folk slenger fra seg?

– Det mest frustrerende akkurat nå er hvor mye engangsplast det er på gaten i Oslo. Plast fra sjokolader, pølser, flasker, iskrem og alt mulig annet fra kiosken. Nede i vannkanten, spesielt ved Frognerstranda, nærmest bader fuglene i småsøppel. På strandrydding finner vi masse Q-tips, matemballasje og andre småbiter som det kan være litt vanskelig å definere. Vi skulle gjerne hatt flere søppelkasser på gaten med resirkulering. Det finnes i veldig mange andre land, og Norge burde også gå foran som et godt eksempel. En annen refleksjon er at det gjerne skulle eksistert noen flere insentiver for å resirkulere. I noen land får du bot hvis du sorterer feil eller ikke sorterer, men hva med en slags belønning for de som står på – utover ekstremt god karma, da?

Les også: Hun er Oslos første plastsjef

#5forhvalen Radical Broccoli

Å spise plantebasert er noe av det beste du kan gjøre for miljøet. På bloggen til Radical Broccoli finner du oppskrifter som kan omvende selv den mest innbitte kjøtteter.

Hvor store klimahensyn tar dere i hverdagen, bortsett fra å plukke #5forhvalen? Er dere småfisk eller hvaler?

– Vi bruker minst mulig engangsplast, resirkulerer og spiser plantebasert. Sistnevnte er visst den største enkelthandlingen hvert menneske kan gjøre – så det føles helt fantastisk! Når det i tillegg smaker nydelig, er bedre for helsen og begynner å bli mer tilgjengelig, så er det jo helt enkelt. I tillegg prøver vi å kjøpe mye brukte klær og tenker at du stemmer med lommeboken, ved å støtte produkter eller personer som ønsker å gjøre noe bra for planeten.

Hvilken kjent person vil dere helst se ta #5forhvalen og hvorfor?

– Ex on the Beach-deltakerne. De har vel et nært forhold til stranda nå vel? Nei da. Men vi skulle gjerne sett Kardashian-klanen på strandrydding. Tenk så mange millioner av mennesker som hadde fått øynene opp for #5forhvalen da!

Vil du vite mer om 5forhvalen? Les her: #5forhvalen – rydd verdens hav på farta