Kari Schibevaag har svømt med både knølhval og spekkhoggere i Nord-Norge, og hun er ikke i tvil. Vi redde disse kloke og kontaktsøkende flokkdyrene. Nå!

Kari Schibevaag 5 for hvalen

Kari Schibevaag er en av verdens beste kiteboardere, og har vunnet 16 verdensmestertitler i snøkiting og kitesurfing.

Hva vekket ditt engasjement for hvalen og forsøpling av havet?

– Når du ser hvor galt det har gått, er det ikke vanskelig å bli engasjert. Jeg har tilbrakt tre sesonger med hvaler i nord, og har blitt utrolig interessert i dem. Dette er dyr du virkelig får kontakt med, og de er utrolig smarte. At plastikk skal ødelegge livene deres i havet er tragisk. Det er vi mennesker som ødelegger verden med vår forsøpling, og det er det på tide å fikse opp i ved å slutte å forsøple og plukke opp etter oss. Vi er for late, og må snart våkne.

Hva inspirerer deg til å leve hvalvennlig?

– Å se hvaler svømme under vann inspirerer meg. Hvordan de beveger seg og kommuniserer med hverandre, hvordan de lever i grupper og passer på flokken sin. De har ikke gjort noe for å skade naturen, det er kun oss mennesker som gjør det. Vi må hjelpe alle dyr, inkludert oss selv, så vi har en verden vi kan leve i.

Vil du vite mer om 5forhvalen? Les her: #5forhvalen – rydd verdens hav på farta

Kari Schibevaag 5 for hvalen

Da Kari Schibevaag var med på å lage en dokumentarfilm om hvaler, fikk hun et ekstra stort engasjement for dem. Schibevaag er blant annet en ivrig støttespiller for #5forhvalen-kampanjen.

For å unngå at det blir mer plast enn fisk i havet må vi ta grep NÅ. Hva synes du alle jordboere bør gjøre? 

– Vi må begynne å tenke på hvor søpla vår havner, og begynne å plukke opp rundt oss. De små grepene hjelper dersom alle er med. Tenk på forbruket ditt, og pass på å lukke søppelspannet, sånn at søpla ikke fyker av gårde. Vi bor i en verden med vind, det vet vi. Havet er ikke en søppeldynge, og vi må kunne bøye oss ned og plukke opp. Tar alle litt, blir det til slutt plastfritt rundt oss.

Kari Schibevaag 5 for hvalen

Kari Schibevaag vil gjerne se Mette-Marit og Krompen plukke søppel på gata i Oslo. Foto: Tom Magne Jonassen

Hvordan kan vi få hver femte nordmann til å plukke #5forhvalen

– Vi må prate om det. Lære opp gamle og unge, og fortelle hvor viktig dette er – i media, på skolen og i alle kanaler. Vi må også plukke selv og lage eventer rundt det, slik at budskapet kommer ut. Det må bli enda mer tabu å ikke plukke opp enn det er i dag. Røykstumper og snus skal ikke på gata eller i havet. Si ifra hvis du ser noen som kaster det, da skal du få se hvor paffe de blir.

Hvilken kjent person vil du helst se ta #5forhvalen og hvorfor?

– Jeg vil se Mette-Marit og Krompen plukke søppel på gata i Oslo! Ikke bare én gang for media, men flere ganger. Hadde også vært gøy om de hadde hatt en stand hvor de kunne oppfordret folk til å ta vare på naturen.

Les forrige intervju i #5forhvalen-serien, med WWFs Fredrik Myhre:

#5forhvalen med WWFs Fredrik Myhre