På dykkertokt har Fredrik Myhre fra WWF sett nær bunnløse plastberg på havbunnen. Han mener vi må stoppe plasten fra å havne i havet, hvis ikke har vi ikke sjans til å plukke alt opp igjen.

Fredrik Myhre WWF #5forhvalen pantforhavet

Fredrik Myhre, seniorrådgiver i WWF, synes det er både trist og fint å se barna sine plukke søppel. – Med trist mener jeg at barna mine aldri burde havnet i en situasjon hvor de er nødt til å rydde opp i de voksne sin feil bruk av planeten, sier Myhre. Foto: Monica Larsen

Husker du en episode som har bidratt til ditt engasjement for haien, hvalen og forsøpling av havet?

– Det er vanskelig å trekke fram én enkeltepisode, men jeg vil kanskje fremheve første gangen jeg dykket utenfor Nesoddtangen i Oslofjorden. Da kom jeg og dykker-buddyene mine over et område på minst 40 x 40 meter som var infisert av plastsøppel. Det var lag på lag nedover i havbunnen, og jo mer vi gravde, jo mer plast fant vi. Det var alle typer plast, fra store presenninger og trafikkjegler, til små engangskopper og barneleker. Og dette var et område som lå over 200 meter fra land. Det ble mer og mer tydelig for oss at søpla hadde kommet drivende fra områder rundt, at det var en bakevje som samlet skrot. Midt imellom all søpla var det dyr overalt. Eremittkreps, sjøstjerner, krabber og flyndrefisker i store antall hadde søppelplassen som sitt hjem. I etterkant har vi ryddet området flere ganger – likevel er det store mengder plast igjen på bunnen.

Vil du vite mer om 5forhvalen? Les her: #5forhvalen – rydd verdens hav på farta

Fredrik Myhre plast i havet #5forhvalen

En drøss med gode grunner til å plukke 5 for hvalen i dag. Foto: Fredrik Myhre

Hvor flink er du til å plukke opp søppel, på en skala fra 1 til 5, når Instagram ikke ser deg?

­­– Jeg plukker nok søppel hver dag, og har gjort det i mange år allerede. Uansett om jeg er på stranden for å nyte en lat sommerdag med familien, om jeg går til togstasjonen, eller om jeg dykker i Oslofjorden for å kartlegge nye områder med søppel, plukker jeg med meg plast jeg finner på avveie. Nærmest fra dag én har også barna mine og samboeren min gjort det samme, noe som både er trist og flott å se. Med trist mener jeg at barna mine aldri burde havnet i en situasjon hvor de er nødt til å rydde opp i de voksne sin feil bruk av planeten. Jeg vet ikke i hvilken poengsum det gir meg, men vi plukker søppel ofte, både de store og små i familien min.

Når du plukker #5forhvalen – ser du noen tendenser i hva folk slenger fra seg?

– Det er veldig mye plast samfunnet egentlig ikke trenger som kommer på avveie, blant annet store mengder unødvendig engangsplast. Engangsbestikk, engangstallerkener, take-away-emballasje og sugerør og annen unødvendig engangsplast burde forbys i Norge, akkurat som det er blitt gjort i en del andre land allerede. Og så er det en evinnelig søppelstrøm av sigarettfilter, snusbokser og snusposer i nærmest enhver gate i dette landet. Jeg synes i det hele tatt at flere og flere områder stadig forsøples med plast. Det er dessverre sant at vi kan rydde og rydde i havet til vi ser mannen med ljåen. Men stanser vi ikke ny plast fra å havne der, er det en kamp vi er dømt til å tape. Selv her hjemme i Norge klarer vi bare å rydde en liten del av søppelet som havner i naturen hvert eneste år.

Fredrik Myhre WWF #5forhvalen

En hittil uoppdaget art, eller en bukett med plasthansker? Foto: Roger Carson

Hvor store klimahensyn tar du i hverdagen, bortsett fra å plukke #5forhvalen? Er du en småfisk eller hval?

– Jeg har nok en klimatanke i det meste jeg foretar meg. Nå jobber jeg i WWF Verdens naturfond hvor vi daglig forsøker å løse de store utfordringene havet står overfor – økte havtemperaturer og havforsuring, forurensning og forsøpling, samt overfiske og tap av leveområder, for å nevne noe, så klimahensynet sitter langt fremme i panna. Når det er sagt, er det alltid ting alle kan bli bedre på i hverdagen og nye ting man kan lære for å bli flinkere selv også.

Hvilken kjent person vil du se ta #5forhvalen og hvorfor?

– På verdensbasis måtte det blitt Justin Bieber, tror jeg, nettopp fordi han når ut til ekstremt mange. Hvis Justin kunne fått søppelplukking til å bli oppfattet som enda kulere og enda mer dagligdags, kunne det smittet over på en stor mengde folk. Det igjen kunne fått flere til å tenke over hvordan forsøplingssituasjonen er på planeten vår. Her hjemme i Norge måtte det kanskje blitt Markus & Martinus, litt av samme grunn som med Justin. Markus & Martinus er to personer som når ut til veldig mange, ikke minst til barn og unge. Barn og unge er ofte mer åpne for endring og påvirkning, spesielt hvis noen av idolene deres gjør noe lurt. Søppelrydding er veldig lurt, så oppfordringen min om å bli med ut å rydde #5forhvalen må nok gå til Markus & Martinus. Er dere med, gutta?

Les forrige intervju i serien: #5forhvalen med Radical Broccoli-jentene