Hva slags miljøspørsmål snakker vi om? 
Hva spiser vi? Hvordan går vi kledd? Og hva hisser oss opp? Hva med miljøet? Vi spurte tre av verdens førende trendforskere om hvordan fremtiden vil bli.

Hvilket spørsmål er viktigst i Norge år 2024?

– Det at vi fant olje har vært en lykke økonomisk, men det har også ført til at vi har lent oss tilbake og kommet etter i utviklingen innen bærekraft, miljø og fornybar energi. I 2024 vil vi fremdeles være oljeavhengige, men vi kommer
til å se en yngre generasjon innovative «startups». Det blir unge i dag som skaper de største endringene, ikke de som sitter på Stortinget nå.

Hvordan vil den digitale utviklingen forandre samfunnet?

– Teknologien vil være enda mer integrert i livene våre. Designere vil bruke digital teknologi for å skape tekstiler, overflater og produkter som reagerer intelligent, kanskje ved å forandre form, lukt og lignende. Og jeg tror 3D-teknologien virkelig vil endre hvordan vi lever. I fremtiden vil vi bruke en 3D-printer til å skape de produktene vi trenger.

Heteste motetrend?

– Det synes jeg er vanskelig å si, for jeg tror at vi vil se mange ulike trender, akkurat som i dag. Men jeg tror også at vi vil se en spennende utvikling i møtet mellom materialer og teknologi, såkalte «smarte» tekstiler. Det vil også være street-mote som er den viktigste inspirasjonen for moteskapere og produsenter.

Hvordan tenker vi om resirkulering?

– I Norge er det nok enda mer vanlig i 2024, men spørsmålet er om vi har skjønt hvor mye avfall vi faktisk produserer. Ikke minst lurer jeg på om vi forstår at resten av verdens avfall vil øke dramatisk med økende levestandard. Derfor tror jeg at vi vil se en endring i bruk av emballasje, vi vil velge produkter fra produsenter som dropper emballasje eller har et bevisst forhold til det.

Hvilken samfunnstrend vil være sterkest?

– Den viktigste trenden vil være at enda mer makt er flyttet til forbrukeren. Det vil bli viktig for produsentene å snakke direkte med oss digitalt, prøve ut nye ting på oss og involvere oss. Dermed oppstår nok også en debatt om hvordan vi vil bruke denne makten.

Hvordan lever generasjon Y år 2024?

– De vil ha fokus på individualisering og selvrealisering. Samtidig kan de mye om verden, ser urettferdighet, miljøødeleggelser, og har en sterk rettferdighetssans. De blir opptatt av det ekte 
og miljøvennlige, med tradisjoner og historie. De er bevisst sitt ansvar som forvalter av jorden for senere genera- sjoner i større grad enn deres foreldre.

Les også: Hva skjer i 2024, Li Edelkoort?

Les også: Hva skjer i 2024, Martin Raymond?