Pante? Ikke pante? Vi konfronterte barne-TV-kjendis Selda Ekiz, og spurte henne hvordan hun har det med miljøsamvittigheten sin?

1. Hvor viktig er miljøet for deg (på en skala fra 1 til 10)?

– Jeg sier ni. Jeg er ikke sykelig opptatt av miljøet, men mer enn gjennomsnittet. Det har jeg egentlig alltid vært. Da jeg var liten, var jeg med i Blekkulf, og nå forsøker jeg å “preache” miljøfakta på twitter. Det er viktig å videreformidle forskningsfunn, synes jeg.

2. Hånden på hjertet, kildesorterer du?

– Ja. Papir, hermetikk og glass. Og så har vi den blå posen for plast og den grønne for matavfall. Pluss vanlige poser med restavfall.

3. Når pantet du sist flasker, og hvor mye fikk du?

– Jeg prøver egentlig å unngå å kjøpe flasker. Jeg drikker ikke brus og fyller heller på den samme vannflaska enn å kjøpe nye. Og ølflasker? Nei, jeg drikker heller vin, og de flaskene resirkulerer jeg. Men tilbake til spørsmålet: Det er sikkert noen måneder siden jeg panta flasker, og da var det nok ikke mer enn for 20 kroner.

4. Hva er det viktigste du har gjort for miljøet?

– Jeg veit ikke om jeg har gjort noe viktig. Men jeg tror på holdningsendring, så jeg sier ifra når jeg hører at biler går på tomgang. Da pleier folk å bli flaue og skru av.

5. Synes du det er vanskelig å være miljøbevisst?

– Nei, jeg synes ikke det er vanskelig, i hvert fall ikke å være litt miljøbevisst. Jeg tar tog og trikk. Jeg har ikke bil. Og jeg savner det heller ikke.

6. Slukker du lampene før du går hjemmefra?

– Ja, men jeg lar ett lys stå på. Jeg vil ikke at innbruddstyver skal tro at det ikke er noen hjemme.

7. Hva er ditt syn på hvalfangst?

– Jeg synes det er en veldig unødvendig business. I hvert fall i den skalaen Japan driver, og Norge også forsåvidt. Hvis det gjøres for å bevare utrydningstruede arter, som blåhval, så skjønner jeg det. Men om det er fordi folk vil spise hvalkjøtt, så er jeg motstander.

8. Toyota Prius eller en gammel Jaguar E-Type?

– Jeg har ikke lyst på bil, men hvis jeg må velge så … Altså, gamle biler er fine, men det virker stress å kjøre en bil som når som helst kan konke, og som dessuten forurenser masse. Jeg tror jeg går for Priusen.

9. En økologisk t-skjorte for 450 kroner eller en H&M t-skjorte for 99 kroner?

– Jeg leste nettopp en artikkel om at økologiske produkter ikke gagner miljøet så veldig mye, men samtidig er jeg ikke så veldig fan av billigproduserte klær. Når en skjorte koster 99 spenn, så er det noen som har slitt noe sinnssykt for å lage den. Men samtidig så kan jo den økologiske skjorta være sydd i Asia, selv om den er av økologisk materiale. Tough call, men hvis de hadde sett like ut og jeg hadde hatt lite penger, så hadde jeg gått for den billigste.

10. Har du noe miljøbudskap?

– Jeg liker det gamle Blekkulf-sitatet: Bruk hodet, vi har bare en klode. Det er så enkelt som det.

11. Er det noen som burde skjerpe seg?

– Jeg synes de forskjellige fondene som vi investerer oljepengen våre i, burde revurderes. Jeg veit ikke om det er forandret, men Oljefondet hadde lenge aksjer i Nestlé, og de er jo kjempefæle. Og så er jeg lei av folk som sier at det ikke er noen vits i å resirkulere, fordi alt havner i samme haug. Det stemmer ikke. Folk må “educate” seg selv.

Selda3_highres-1440x