Mikroplastbiter fra blant annet klær laget av syntetiske stoffer blir sendt ut i havet, innsjøer og elver. Dyre- og planteliv lider under den enorme forurensningen av mikroplast som dessverre øker for hver dag som går.

De tyske surfekameratene, og gründerne av klesmerket og butikkkjeden Langbrett, Oliver Spies og Alexander Nolte, bestemte seg for enten å finne en løsning på problemet eller slutte å selge syntetiske klær. Dette resulterte til slutt i vaskeposen Guppy Friend, som hindrer mikroplast fra fleecejakker og andre klær laget av syntetmaterialer pumpes ut med vannet fra vaskemaskinen og ender opp i Naturen.

Utslipp av mikroplast fra syntetiske klær via vaskemaskiner til avløp er beregnet til 600 tonn per år i Norge. Fra en vask kan det slippes ut flere titalls tusen mikroskopiske plastfiber som spres over alt i naturen og infiltrerer hele økosystemet. Fleecejakker og treningstøy er typiske helsyntetiske klær, men også mange andre vanlige plagg er laget i syntetisk eller delvis syntetisk materiale. Syntetstoffer blandes med bomull for å gi plaggene stretch, eller spinnes sammen med ull for at stoffet i ullundertøyet eller ullsokkene du bruker på ski skal bli sterkere. Nå er det imidlertid stadig flere som har blitt klar over at dette utgjør en alvorlig miljøtrussel.

mikroplast

Veien tilbake til klær laget kun i stoffer av rene naturmaterialer er både lang og kanskje også urealistisk, selv om en del merker og trender har begynt å fokusere på dette. Derfor er det behov for initiativer slik som denne vaskeposen, vaskemaskiner med ekstra filtreringssystem eller montering av ekstra filter på avløpet. I Norge får du kjøpt Guppy Friend hos Kid Interiør.

 

Les også: Føkk mikroplast!

Les også: Mer plast enn fisk i havet i 2050