Det er sommer og nordmenn krysser ørkener for å bli brune. Ingen tvil om at det er friskt med litt farge på kroppen. Men det mange tar litt for lett på, er at å dvele under solens skarpe stråler, eller å steke kroppen i solariumsovner, er særs dårlig for huden. Det er direkte helseskadelig, og øker risikoen for blant annet hudkreft.

Spraytanhuset i Oslo bruker økologiske, naturlige produkter uten kreftrisiko i sin spraytan, og gir dessuten fem prosent av det årlige overskuddet til Kreftforeningen. Det virket helt på sin plass å teste denne alternative bruningstrenden.

Det er ingen tvil om at vi befinner oss på Oslos beste vestkant. Spasalongene poserer majestetisk langs hvert gatehjørne. Her er det ikke snev av tandoori i luften, og mennesker spaserer med bestemte skritt mot nylagt asfalt.

Idét jeg hopper blåblek inn i salongen noen minutter for sent grunnet en utfordring knyttet til parallellgatens avanserte parkeringsautomat, blir jeg møtt av en dame på min egen alder. Ikke overraskende ser hun ut til å ha tilbragt flere uker i Syden. Hvite tenner skinner mot meg og nytrente lår spretter lekent og presentabelt ut av en sort drakt.

Eieren, Natalie Muller, er halvveis på vei ut døra for å unne seg ferie, men tar seg av noen siste gjøremål med en iøyefallende ro og selvsikkerhet.

Det første som slår meg, er at her passer ikke jeg inn.

Spraytan

Oda Maria Gjul (t.h) dro til Majorstua for å teste økologisk spraytan.

Ulike typer shades

Jeg har fått en informasjonsmail i forkant, hvor jeg ble oppfordret til å ha på meg løse klær. Valget har falt på en gammel jumpsuit i et utgått mønster som fremhever, mer enn skjuler, sommerens leie, fremvoksende ølmagetendens. Mailen informerte også om å skrubbe seg nøye i forkant og å ikke bruke noen form for kremer eller produkter på huden.

Men nå når jeg ser de andre ventende kundene i sofaen, innser jeg at jeg kanskje har tatt informasjonsmailen en smule for seriøst. På magen har jeg omtrent skrubbet meg til blods, og på grunnlag av lukten i rommet, fører jeg en rask, mental hypotese på at sofasitterne verken er fri for kremer eller parfyme. Noen er også møysommelig sminket. Jeg derimot har med lydighet valgt å kjøre en au naturel i ansiktet. Hvitfargen blir ekstra fremtredende uten contour. Jeg er like ved å snu.

– Da vi startet i 2014  var hovedfokuset å kunne tilby et sunt alternativ til soling og solarium, som da ikke innebærer risiko for hudkreft og andre hudskader, forteller Natalie bak disken.

Natalie Muller på Spraytanhuset

En av eierne av Spraytanhuset, Natalie Muller, Natalie Muller, forteller at Spraytanhusets visjon er å tilby et sunnere alternativ til solarium og tradisjonell soling og dermed bidra til å redusere Norges forekomst av hudkreft. Hun har selv fjernet en føflekk med celleforandring.

Jeg nikker og tenker at jeg tross alt har lest meg opp i forkant, og vet hva det går i. Jeg har lært at spraytan “innebærer at en spraytan-behandler sprayer spraytan-væske på kroppen din ved bruk av en profesjonell spraytan-maskin”. Som forventet ble jeg møtt av min spraytan-behandler, og er ganske sikker på at det er hun samme fra i stad.

Hun spør hvilken shade jeg er ute etter og jeg bestemmer meg raskt for å gå all in. Her er det ikke noe å spare på. Visst har jeg kommet inn som salongens blekeste, og jeg akter å forlate stedet som den desidert mørkeste.

Spraytan-behandleren lytter, er kjapp på hælen og går for å blande farge. Det er litt som å være hos frisøren, bare nå er det huden som skal farges, ikke håret.

Spraytan

Spraytan-fargen er parabenfri og inneholder planteekstrakter, vitaminer og antioksidanter.

– Det utføres et møysommelig stykke arbeid i å redde meg

Jeg blir ført til et mørkt kabinett uten vinduer, hvor sprayingen skal skje. Jeg tar på noen papplignende ark under føttene, engangstruse og hette på hodet. Engangstrusa er litt klein i fasongen, så jeg bytter tilbake til min egen. Jeg står en stund naken og ser meg i speilet. Fjorårets sommerkropp er ikke lengre synlig, og jeg vurderer å ta på meg jumpsuiten igjen og bare spraye leggene. Men kropp er kropp, og jeg blir med ett fylt med en overraskende selvtillitt, lar det stå til og gir grønt signal når behandleren svinser inn med ferdig blandet farge.

Jeg velger å slappe ekstra av i mageregionen. Sprayingen iverksettes. Når jeg sprayes i ansiktet må jeg lukke øynene og jeg føler jeg gir fra meg litt av kontrollen, men det er greit.

– I tillegg til å gjøre deg brun, inneholder Spraytanhusets spraytan vitaminer, botaniske oljer og antioksidanter som skal gi fukt, motvirke aldring og gjøre huden mer elastisk. Sprayingen kan også motvirke uren hud og kvisedannelser. Ingredienslisten inneholder blant annet aloe vera, kadukuplomme, bergamot og sitronolje, forteller behandleren.

Med lukkede øyne føler jeg meg ekstra konsentrert og jeg forsøker å suge til meg informasjonen jeg blir gitt.

Spraytan

– Når jeg sprayes i ansiktet må jeg lukke øynene og jeg føler jeg gir fra meg litt av kontrollen, men det er greit.

Samtidig får jeg tydelige instruksjoner på en gradvis roterende koreografi, og jeg klarer selvfølgelig å miste pappbeskyttelsen under føttene. Bekymringsfritt tråkker jeg rundt på et underlag som har blitt sprayet ned med brunfarge titusener av ganger før. Jeg blir forklart at det sannsynligvis kommer til å gå fint, men at jeg nok blir ekstra brun under føttene. Jeg innser at jeg er en amatør på feltet, men lar det passere. Bare én tanke er gående i hodet – jeg skal bli all dark.

Et møysommelig stykke arbeid utføres for å redde meg, og jeg føler meg verdsatt. Det er kaldt og det kiler. Jeg er den eneste som ler.

Behandleren forklarer videre at brunfargen kommer av farget sukker. Jeg står nå i ulike positurer, som minner meg om egyptiske hieroglyfer. Det er gøy og spennende, men etter drøye fem minutter er det over. Jeg klarer ikke skjule skuffelsen, behandleren ser det og gir meg en slange som sprøyter luft. Jeg får beskjed om å blåse i retning av meg selv.

Viktigheten av å ta vare på vårt største organ

Vel ferdig med utblåsningen, stiger jeg ut av kabinettet med hevet hode, og sprader mot disken. Natalie Muller er der fremdeles.

Hun forteller meg at hun oppdaget en usymmetrisk føflekk for noen år siden da hun bodde i Australia. Det viste seg at den hadde celleforandringer, men hun opererte den bort i en tidlig fase og fikk forhindret hudkreft.

Hun fikk beskjed om å bruke høy faktor, solhatt og holde seg unna sola så mye som mulig. Men Natalie sluttet å sole seg helt, selv om hun elsket følelsen av å være brun. Gjennom tips fra en venninne prøvde hun spraytan, og fant et merke som ga et jevnt og naturlig resultat; Vani.T.

Ble skuffet over Spraytan-markedet

Men da hun kom tilbake til Norge etter åtte år, ble hun skuffet over det skrale spraytan-markedet her til lands. Ingen av salongene tilbød økologiske, naturlige alternativer. Dette inspirerte henne til å starte Norges første salong med økologisk spraytan.

– Vi er så opptatt av hva vi spiser, men vi må ikke glemme at huden er vårt største organ, og det er vel så viktig å passe på hva vi putter på den, sier hun.

Aldri har jeg vært mer engasjert i en samtale, jeg suger til meg alt, som en svamp. Dette er uten tvil en mye sunnere og mer effektiv form for soling, og jeg merker at øynene mine glitrer i respons. Jeg takker for meg flere ganger, går ut av salongen og spaserer majestetisk langs hvert gatehjørne, mot nylagt asfalt.