Dette er en vanlig setning i markedsføringen inn mot jul. Men hva skal egentlig en som har alt med enda mer?

Vi har alle kjent på følelsen av å måtte takke for en gave som vi egentlig ikke hadde lyst på. Det føles ikke særlig bra, og hjemmene våre fylles opp med ting vi ikke trenger. I tillegg betyr disse unødvendige julegavene uttømming av naturressurser og karbonutslipp for kloden vår. Men sånn trenger det ikke være.

Dokumentert lykkeeffekt

Heldigvis finnes det mange alternativer til de materielle gavene. Forskning viser at å få flere ting sjelden gir økt lykkenivå. Opplevelser og kvalitetstid med venner og familie har derimot godt dokumentert lykkeeffekt. Kanskje er det slik at mange av oss i Norge har det så godt fra før, at gaven heller kan gis til en organisasjon som er med på å gjøre verden til et bedre sted å leve for både mennesker og dyr?

Nye juletradisjoner

Vi i Infinitum Movement kommer her med en liste over forslag til alternative gaver, som både gir glede til dem som får dem, og har liten eller ingen negativ påvirkning på kloden vår. Jenny Skavlan og hennes familie har eksempelvis blitt enige om å gi hverandre brukte gaver til jul. Gaver som virkelig betydde noe, skrev hun på bloggen sin.

Så hva betyr noe for deg? Dine gavevalg kan faktisk ha betydning i det store bildet.

Her er noen forslag til miljøvennlige julegaver:

Opplevelser ute:

En dag i det lokale alpinanlegget. Utstyr kan leies om det trengs. Billett til et vintersportsarrangement. En helgetur på langrennski til den lokale turistforeningshytta. Påmeldingsavgift til Holmenkollmarsjen eller Birken på ski eller sykkel.

DSCF7603POW: Gi bort en dag i bakken. Foto: Mads Oftedal Schwencke.

Opplevelser inne:

Billetter til kino, teater, danseforestilling, fastival eller konsert. Museumsdag med inngang på flere museer. Kan kombineres med kafélunsj. Invitasjon til en bedre middag på restaurant. Oppsøk en restaurant med økologisk, kortreist, eller vegetarisk profil for ekstra miljøpoeng. Mange nye og spennende vegetarrestauranter popper opp i de større byene, og tilbyr helt unike smaksopplevelser selv den konservative pappaen din vil digge.

DSCF5639Konsert: Kjøp billetter til et favorittband, og se dem sammen. Foto: Mads Oftedal Schwencke. 

Medlemskap:

Den Norske Turistforeningen. Musikkstrømmetjeneste. Digitalt avisabonnement: Mange mediehus har halv pris på digitalt avisabonnement i desember. Klippekort på klatresenter. Medlemsskap på treningssenter.

vulkan-klatresenteret-2-1600x1071Medlemsskap: Trening innendørs er ikke akkurat gratis. Gi et lite bidrag – alle monner drar. Foto: Vulkan Klatresenter/www.kolsaas.no   

Kurs:

Vegetar– eller vegansk matlagekurs: Mange ønsker å spise mindre kjøtt, men vet ikke hva de skal lage. Ta med deg mor eller en kompis på vegetarisk matlagekurs, og opplev at den kulinariske horisonten utvikles i takt med minket karbonavtrykk. Dansekurs. Økologisk kjøkkenhagekurs. Teknikkurs i langrenn. Kurs i meditasjon eller mindfullness. Malekurs. Yogakurs. Brattkortkurs (klatring). Tilbys på de fleste klatresentere.

_MGL3025Lær noe nytt: Utfordre søsken eller venner til å gjøre noe dere ikke kan. Foto: Mads Oftedal Schwencke

Tjenester:

Husvask. Butikkinnkjøp (spesielt for besteforeldre). Inviter noen på en bedre middag.

Gjenbruk: 

Gave fra UFF, Fretex eller et bruktmarked. Gi bort noe du eier, men ikke bruker, for eksempel bøker og klær. Eller kanskje du har en salatbolle for mye og søsteren din en for lite?

_MGL9390#mysecondhand: Gamle skatter og gode bøker. Finn årets julegaver på markeder. Foto: Helene Melseth Flaaen4390322482_af29e02329_oHjemmelaget: Ingen gaver kan sammenlignes med de du har laget selv. Foto: Flickr/cc.

Veldedighet: 

Nesten alle humanitære organisasjoner tar imot pengegaver. Doner til en organisasjon som står mottageren nær, eller som på en eller annen måte reflekterer personligheten hans/hennes.Mange organisasjoner har egne gavedonasjoner, som gjerne er konkret øremerket en spesifikk ting. Eksempler her er pengegaver tilsvarende en geit, en teppepakke, en vaksine, et myggnett, osv. Disse finner du på nettsidene til de fleste store hjelpeorganisasjoner.Et alternativ til de etablerte norske hjelpeorganisasjonen kan være nettsiden givewell.org , som gir anbefalinger om hvor vi burde donere penger, på bakgrunn av organisasjonens effektivitet og resultater.

Miljøorganisasjoner:

Natur- og miljøvernsorganisasjoner gjør mye godt og viktig arbeid som potensielt kan ha store konsekvenser for både politikk, holdning- og adferdsendring i befolkningen.Miljøvernorganisasjoners arbeid kan sees på som et preventivt tiltak for å forhindre større humanitære katastrofer som følge av klimaendringer, så et bidrag hit inneholder også et menneskelige aspekt.

Støtt med pengegave eller gi bort et medlemskap.

DSCF7849Ta vare: Støtt miljøorganisasjonene i deres arbeid, slik at vi får nyte snøen i flere generasjoner fremover. Foto: Mads Oftedal Schwencke.