Tall fra Vinmonopolet viser at glassflasker er klimaversting blant ulike typer drikkevareemballasje.

Plastflasker er langt bedre for klima enn glassflasker

Bytter vi ut glassflasker med plastflasker med pant, kan vi redusere klimagassutslippet med 99 til 86 prosent, ifølge Vinmonpolet.

Hvert år konsumerer nordmenn over en milliard liter vann, melk, juice, brus, øl, vin og andre drikkevarer i ulike former for emballasje.

Men hvilken emballasje er mest miljøvennlig? Er det glassflasker, pappvin, aluminiumsbokser, melkekartonger eller plastflasker?

Glassflasker mange ganger verre enn plast

Ifølge tall fra Vinmonopolet forårsaker 1000 liter drikke distribuert på 0,75 liters glassflasker et klimagassutslipp på 875 kg CO2-ekvivalenter i snitt. Til sammenlikning vil CO2-utslipp fra 1000 liter drikke distribuert på plastflasker med pant utgjøre kun mellom 6,6 kg og 123 kg, avhengig av andelen resirkulert materiale i flaskene.

Om man bytter fra glassflasker til plastflasker med pant, vil man altså kunne redusere klimagassutslippet med 99 til 86 prosent.

Aluminium mer klimavennlig

Av andre emballasjetyper i Vinmonopolets rapport kommer pappkartong (omtrent samme type som melkekartonger) på en grønn andreplass etter panteflaskene i plast.

Pappvin, eller bag-in-box, kommer på tredjeplass, og plastvinflasker uten pant står for kun en fjerdedel av klimaavtrykket sammenliknet med glassflasker.

Også emballasje av aluminium er mer miljøvennlig enn glassflasker

Aluminium av resirkulert materiale er den fjerde mest miljøvennlige emballasjen, har Vinmonopolet funnet ut. På sisteplass kommer glassflasker. Foto: Pixabay

Også aluminium er mer miljøvennlig enn glass, med ned mot en tiendedels klimaavtrykk for bokser laget av resirkulert materiale.

Glassflasker krever energi til produksjon og transport

Produksjon av glassflasker fører til nesten ni ganger så stort utslipp som produksjon av plastflasker, dersom begge flasketypene lages av jomfruelig materiale.

Glassflaskenes høye egenvekt gjør at også utslippene knyttet til transport er flere titalls ganger større for glassflasken enn for plast.

Nesten en tredjedel av klimaavtrykket ved produksjon kan trekkes fra som gevinst ved resirkulering. Likevel ender glassflaskene på jumboplass blant alle emballasjetypene.

Plastflasker blir resirkulert til nye flasker

Tidligere ble både glassflasker og plastflasker returnert, vasket og brukt om igjen. I dag blir glassflaskene knust og gjenvunnet som blant annet fyllmasse og isolasjon.

Glassflasker har mange ganger større klimagassutslipp enn plastflasker

Det norske pantesystemet hindrer plast fra å havne i havet. Foto: Infinitum

Plastflasker blir presset sammen av panteautomaten og gjenvunnet til plastmateriale som kan brukes til å lage nye flasker.

Takket være effektiv transport og prosessering gir det faktisk lavere miljøavtrykk enn såkalt ombruk av glassflasker.

Pantesystemet hindrer plast i havet

Globalt utgjør plastflasker et enormt miljøproblem. Mesteparten av totalt nesten en halv milliard produserte flasker ender opp på søppelfyllinger eller i havet hvert år.

Pant hindrer plast i å havne i havet

Bali er blant landene som ikke har et pantesystem for drikkeflasker og -bokser – og et stort plastforsøplingsproblem. Her er den norske startupen Empower i gang med strandrydding i fjor sommer. Foto: Medewi B.R./Empower

I Norge er situasjonen derimot en helt annen.

Takket være en av verdens mest effektive pantesystemer, blir over 95 prosent av norske plastflasker samlet inn. 87 prosent av plastflaskene med pant blir også gjenvunnet til råstoff som kan brukes til å lage nye flasker igjen og igjen.

Skulle alle disse plastflaskene ha blitt erstattet med glass, ville det medføre en økning av Norges årlige klimagassutslipp på opptil en halv million tonn CO2-ekvivalenter, eller én prosent av det norske totalutslippet.

Se video: Britisk TV hyller norsk pant